• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Dievs, mūsu karstās saujās, Liec šķēpu dievišķo!". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.1999., Nr. 386/387 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15798

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Dievs, mūsu karstās saujās, Liec šķēpu dievišķo!" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

23.11.1999., Nr. 386/387

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Dievs, mūsu karstās saujās, Liec šķēpu dievišķo!"
Sestdien, 20. novembrī, Nacionālajā aizsardzības akadēmijā diplomu saņēma 44 Latvijas Nacionālo bruņoto spēku jaunie virsnieki

(Vitauts

Ļūdēns)

Foto: Andris Kļaviņš

L1.JPG (28667 BYTES)

Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā sestdien, 20.novembrī, notika kārtējais jauno virsnieku izlaidums. Šeit — absolventu kopskats; Nacionālās aizsardzības akadēmijas pavēle — skat. 5.lpp.

L2.JPG (29111 BYTES)

Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) izlaiduma kursa labākais kadets Gustavs Zatlers ar NAA "Goda zobenu"

Ilggadējiem akadēmijas pasniedzējiem jau šķietami pierasts, kamēr 39 jaunajiem leitnantiem un četriem virsnieka vietniekiem saviļņojoši notikumi visas dienas ritumā. Sākot ar ierindu rīta agrumā un leitnanta zīmotņu saņemšanu, tad dievkalpojumu un svētības saņemšanu Doma baznīcā, tradicionālo soļošanu un pārbaudi kā Vecrīgas mūri atbalso karavīru dziesmu. Tālāk ziedi un klusībā solījumi apārstētajam Brīvības piemineklim, tad jau balsī izteiktais zvērests Brāļu kapos un svinīgais diplomu saņemšanas brīdis akadēmijas lielajā zālē.

Tomēr šis izlaidums bija īpašs arī akadēmijas vadībai un virsniekiem, pasniedzējiem. Un ne jau tikai tāpēc, ka tas notika Latvijas armijas astoņdesmitajā dzimšanas gadā, bet arī tāpēc, ka pirmo reizi akadēmiju beidza kadeti, kas mācījās pēc jaunajām programmām. Tās prasīja no kadetiem krietnu talantu un spēka koncentrēšanu, jo vada komandiera kvalifikāciju kadeti agrāko četru gadu vietā apguva divos gados.

Saskaņā ar jauno Nacionālo bruņoto spēku (NBS) virsnieku militārās izglītības koncepciju militārā izglītošanās ir virsnieku karjeras neatdalāma sastāvdaļa. Visu dienesta laiku mācības mijas ar dienestu NBS vienībās vai štābos. Jaunie leitnanti ir savas militārās karjeras pašā sākumā. Tagad viņi aptuveni gadu dienēs savai izglītībai atbilstošos amatos un tad varēs atgriezties akadēmijā, kur konkursa kārtībā tiks uzņemti, lai mācītos rotas komandiera kursos. Vai visi atgriezīsies? Tā būs viņu izvēle. Turklāt pastāv iespējas izglītību turpināt, izmantojot sadarbības programmas Vācijā, Lielbritānijā, Dānijā, Čehijā, ASV, Kanādā un citās valstīs. Nesen leitnanta zīmotnes saņēma četri Bundesvēra karaskolas absolventi, bet šinī izlaidumā viņiem pievienojās Bundesvēra Tanku un motorizēto vienību karaskolas un sauszemes karaspēka skolas absolvents Andris Purvinskis.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!