• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzruna, grāmatu "Dzejas loģika: dainu struktūra un poētika" atverot Rīgas pilī 2007.gada 28.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2007., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157923

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.05.2007., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzruna, grāmatu “Dzejas loģika: dainu struktūra un poētika” atverot Rīgas pilī 2007.gada 28.maijā:

 

Ekselences, dāmas un kungi!

Mēs esam šeit, Rīgas pilī, kāda ļoti jauka Francijas un Latvijas ilggadēja sadarbības projekta ietvaros. Pateicoties prezidenta Žaka Širaka izpratnei un ļoti daudzu cilvēku līdzdalībai, to skaitā Latvijas vēstnieku Francijā, sākot jau ar Sandru Kalnietes kundzi un turpinot ar Rolandu Lappuķes kungu, ir palīdzējuši ar mūsu franču sadarbības partneriem virzīt domu, ka mums vajadzētu tuvināt abas kultūras ar ja ne gluži kultūras gadu vai sezonu, tad kādu kultūras programmas apmaiņu, un tieši tā tas arī notika.

Es vēlētos izteikt pateicību prezidentam Ž.Širaka kungam par viņa izpratni un atbalstu, kas atļāva Latvijai īstenot vēl nepieredzētu, vēsturisku kultūras pasākumu mēnesi Francijā. Tie bija vairāk nekā 100 dažādi notikumi “Etonnante Lettonie” jeb “Pārsteidzošā Latvija” ietvaros, kas, man šķiet, tiešām sekmīgi pārsteidza Franciju ar daudziem un dažādiem Latvijas pasākumiem, sarīkojumiem, manifestācijām un izstādēm, tajā skaitā bija arī oficiāla Valsts prezidentes vizīte Francijā, kurā mums izveidojās īpaši jaukas un sirsnīgas attiecības ar Bordo pilsētu.

Atbildei šogad mums Latvijā zeļ un plaukst “Francijas pavasaris”, un tā ietvaros notiek arī šis pasākums, kurā ar Bordo pilsētas, Latvijas Ārlietu ministrijas, ar daudzu labu ļaužu atbalstu, ar izdevēja Žana Pola Mišela kungu, ar mūsu lielā drauga senatora Žaka Valāda kunga atbalstu un izpratni ir tapusi grāmata par dainām franču valodā.

Es šeit kā Valsts prezidente esmu mājasmāte Rīgas pilī šim vienam no daudzajiem “Francijas pavasara” pasākumiem, bet esmu mājasmāte dubultā lomā – arī kā šīs grāmatas, ko atveram, autore. Par to man ir dubults prieks, un atliek vienīgi novēlēt, lai šai grāmatai Francijā būtu lasītāji un lai tā nonāktu pie tās publikas, kas interesējas par citu tautu mantojumu, par to daudzās paaudzēs krāto gudrību, estētisko un intelektuālo izpausmi.

 

Par Valsts prezidentes sarakstītās grāmatas iznākšanu franču valodā

28.maijā Rīgas pilī notika Vairas Vīķes-Freibergas grāmatas franču valodā “Dzejas loģika: dainu struktūra un poētika”, ko izdevusi Francijas izdevniecība “William Blake&Co”, atvēršanas svētki. Grāmatai pielikumā ievietots latviešu tautasdziesmu mūzikas disks, kurā tautasdziesmas izpilda dažādas Latvijas folkloras grupas un izpildītāji. Diskā iekļauta arī V.Vīķes-Freibergas, Rūtas un Valda Muktupāvelu kopīgi iedziedātā “Saulīt, mana krustamāte”. Disku atbalstījusi Ārlietu ministrija, kā arī festivāls “Francijas pavasaris”.

Prezidente grāmatas ievadā raksta, ka “grāmatas iecere ir vedināt franču lasītājus sev atklāt vienu no lielākajām Eiropas nemateriālajām bagātībām – dainas jeb latviešu tautasdziesmas, kas radušās no ļoti senas mutvārdu tradīcijas. (..) Dainu tradīcija sava apjoma un daudzveidības ziņā ir izcils mantojums, kas diemžēl vēl visai maz pazīstams ārpus Latvijas robežām”.

Darbs ietver teorētisko nodaļu, kas veltīta mutvārdu daiļrades tradīcijām un radošajam garam, seko īss ieskats vēsturiskajos dokumentos, parādot, kā gadsimtu gaitā mainījusies attieksme pret folkloru. Grāmata piedāvās aplūkot dainas no trim dažādiem, bet savstarpēji papildinošiem aspektiem: dzejas loģikas kognitīvā aspekta un mutvārdu tekstu radīšanas un strukturēšanas noteikumiem, poētikas stilistiskā aspekta un visbeidzot maģiskās domas arhaiskā un mitoloģiskā aspekta, kas raksturo tautasdziesmas.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!