• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas uzņēmuma "Laval un partneri" un Zviedrijas arodbiedrību konfliktu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.2007., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157649

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2007.gada 22.maija sēdē

Vēl šajā numurā

24.05.2007., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas uzņēmuma “Laval un partneri” un Zviedrijas arodbiedrību konfliktu

 

23.maijā Eiropas Kopienu tiesā (EKT) Luksemburgā ģenerāladvokāts Paolo Mengoci, sniedzot viedokli Latvijas būvuzņēmuma “Laval un partneri” lietā, atbalstīja Zviedrijas arodbiedrību veikto blokādi pret Latvijas būvuzņēmumu. Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis un Kristofers Fjelners no Zviedrijas izplatīja paziņojumu ārvalstu presei, kurā deputāti pauž neizpratni par ģenerāladvokāta atzinumu, kas ir pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) dibināšanas līgumos noteiktajām brīvībām, tai skaitā tiesības brīvi sniegt pakalpojumus kopējā tirgū.  

“Lai arī ģenerāladvokāta secinājumi ir tikai rekomendējoši un tieši neietekmē Eiropas Kopienu tiesas nolēmumu, tomēr vairumā gadījumu tiesa ņem vērā secinājumos izteiktos atzinumus, gatavojot galīgo spriedumu. Ņemot vērā, ka EKT galīgais lēmums ir gaidāms rudenī, Latvijas pārstāvjiem visos līmeņos ir smagi jāstrādā, lai panāktu mūsu un arī citu ES valstu uzņēmējiem labvēlīgāku pozīciju,” komentēja Eiropas Parlamenta deputātsValdis Dombrovskis.  

“No galīgā EKT lēmuma būs atkarīgs, vai ES uzņēmēji un to darbinieki varēs strādāt citā dalībvalstī saskaņā ar savas valsts likumiem par minimālā atalgojuma noteikšanu, vai tie būs spiesti slēgt kolektīvos darba līgumus ar tās valsts arodbiedrībām, kurās tie darbosies. Tiesas lēmumam būs nozīmīga ietekme uz Eiropas kopējā tirgus attīstību. Svarīgi ir panākt vienlīdzīgus nosacījumus visu ES dalībvalstu, tostarp Latvijas, uzņēmējiem brīvi veikt uzņēmējdarbību visā ES teritorijā,” uzskata Valdis Dombrovskis.

Pozitīvi vērtējams fakts, ka savā atzinumā ģenerāladvokāts uzdod tiesai par pienākumu izvērtēt, vai Zviedrijas arodbiedrību sankcijas pret “Laval un partneri” ir bijušas samērīgas un vai “Laval” noslēgtais līgums ar Latvijas celtnieku arodbiedrību jau neparedzēja tādas pašas sociālās garantijas, kādas piedāvāja Zviedrijas arodbiedrība, uzskata V.Dombrovskis.  

“Laval un partneri” lieta ir izraisījusi plašas debates par to, vai valsts sociālais modelis var ierobežot brīvu pakalpojumu kustību, kas ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem ES kopējā tirgus attīstībā.

Latvijas pozīciju EKT atbalsta Lietuva, Igaunija, Lielbritānija un Polija, savukārt Zviedrijas pusē ir nostājušās Skandināvijas valstis un arī vairākas vecās ES dalībvalstis.

2005.gadā EP deputāti V.Dombrovskis un K.Fjelners rīkoja diskusiju par Zviedrijas arodbiedrību sankcijām pret Latvijas būvuzņēmumu “Laval un partneri” Eiropas Parlamentā. Turpinot aizstāvēt brīva pakalpojumu tirgus principa ievērošanu ES un “Laval un partneri” pozīciju, V.Dombrovskis tikās ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu un komisāru iekšējā tirgus un pakalpojumu jomā Čārliju Makkrīviju. Lai noskaidrotu “Laval” lietas virzību Eiropas Komisijā, 2005.gada 4.oktobrī V.Dombrovskis un K.Fjelners sagatavoja un nosūtīja oficiālu vēstuli EK prezidentam, kuru parakstīja 55 Eiropas Parlamenta deputāti.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Latvijas puses nostāja

Latvijas valdība sīkāk nekomentē ģenerāladvokāta atzinumu, jo ar tā tekstu ir detalizēti jāiepazīstas, bet atbalsta viedokli, ka blokādēm pret ārvalstu uzņēmumiem jābūt proporcionālām, vērstām uz visu Eiropas Savienības darba ņēmēju aizsardzību. Jāatgādina, ka ģenerāladvokāta atzinumam ir tikai rekomendējošs raksturs, kuru tiesa var neņemt vērā, pasludinot savu spriedumu.

Latvijas pozīcija lietā ir, ka minētajā konfliktā ir novērojami Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 49.panta (brīva pakalpojumu kustība) pārkāpumi. Attiecīgais pants aizliedz ierobežot pakalpojumu sniegšanas brīvību citu dalībvalstu pilsoņiem, kas veic uzņēmējdarbību citā kopienas dalībvalstī. Minētajā gadījumā tiek pārkāpts arī Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 12.pants (diskriminācijas aizliegums pilsonības dēļ). Latvija uzskata, ka, iespējams, Zviedrija ir nepilnīgi ieviesusi direktīvu Nr.96/71 “Par darbinieku nosūtīšanu veikt darbu pakalpojumu sniegšanas ietvaros”, kuras mērķis ir radīt godīgu konkurenci iekšējā tirgū.

2004.gada jūnijā izraisījās strīds starp Zviedrijas Celtnieku arodbiedrību un Latvijas uzņēmumu “Laval un partneri”, kas 2005.gada 29.aprīlī nonāca izskatīšanā Eiropas Kopienu tiesā prejudiciālā nolēmuma saņemšanai. Latvijas valdība 2006.gada 10.janvārī pieņēma lēmumu iesaistīties lietā, atbalstot brīvas pakalpojumu sniegšanas tiesības Eiropas Savienībā un nosūtot Eiropas Kopienu tiesai savus rakstiskos apsvērumus.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!