• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas galotņu tikšanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2007., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157589

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Francijas apsveikumu sakarā ar Latvijas-Krievijas robežlīguma ratificēšanu

Vēl šajā numurā

23.05.2007., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības un Krievijas Federācijas galotņu tikšanos

18.maijā Samārā, Krievijā, notika Eiropas Savienības (ES) un Krievijas Federācijas (KF) galotņu tikšanās.

Latvijai ir nozīmīgi, ka sarunu laikā gan ES, gan KF atzīmēja, ka svarīgs sadarbības aspekts ir un būs ES–Krievijas robežšķērsošanas punktu kapacitātes palielināšana. Galvenais solis šajā jomā būtu kravu elektroniskās uzskaites sistēmas izveidošana.

ES Prezidentūra atzinīgi novērtēja, ka Latvijas parlaments ir ratificējis Latvijas–Krievijas robežlīgumu.

ES Komisijas prezidents norādīja, ka gan Polijas, gan Igaunijas un Lietuvas problēmas attiecībās ar Krieviju ir visas Eiropas Savienības problēmas un Savienība šos jautājumus risinās, balstoties uz solidaritātes principiem.

Samita laikā puses pārrunāja ES–KF četru sadarbības telpu ceļa karšu izpildi un iespējas pilnveidot to īstenošanu.

Ekonomiskās telpas ietvaros tika pārrunāti enerģētikas piegādes drošības, investīciju drošības un vides aizsardzības jautājumi. Abas puses apstiprināja apņēmību veidot drošu un paredzamu sadarbību enerģētikas jomā, attīstīt ātrās brīdināšanas mehānismus enerģētikas piegādei. ES atbalstīja ātru Krievijas iestāšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā. Šajā sakarā puses pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar diskriminējošo dzelzceļa tarifu un eksporta nodevu atcelšanu.

Brīvības, iekšējās drošības un tieslietu jomā ES uzsvēra, ka attiecību veidošanā tai ir svarīgas cilvēktiesību, demokrātijas principu, īpaši vārda brīvības, un likuma varas ievērošana visās sadarbības jomās. Puses pozitīvi novērtēja paveikto līgumu par vīzu procedūru atvieglojumiem un par personu atpakaļuzņemšanu (readmisiju) stāšanās spēkā. Līgumi tika parakstīti 2006.gada maija samitā Sočos un vienlaikus stāsies spēkā šā gada 1.jūnijā.

Attiecībā uz zinātnes, izglītības un kultūras telpu puses pauda atzinību par paveikto, kā arī nepieciešamību pastiprināt sadarbību izglītības un zinātnes jomā.

Tikšanās laikā tika pārrunāti starptautiskās drošības jautājumi – situācija Kosovā, Irānā, Tuvajos Austrumos, Afganistānā.

KF samitā pārstāvēja prezidents Vladimirs Putins, premjerministrs Mihails Fradkovs un ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, no ES puses piedalījās ES Padomes prezidente, prezidējošās valsts Vācijas kanclere Angela Merkele, Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu, Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmaiers, ES ārlietu komisāre Benita Ferrero-Valdnere.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!