• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Varoņu dzīvi un nāvi Svētījot, Latvija dzimst". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.11.1999., Nr. 384/385 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15758

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mantojumu ziņas

Vēl šajā numurā

19.11.1999., Nr. 384/385

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Varoņu dzīvi un nāvi Svētījot, Latvija dzimst"

— Veronika Strēlerte

Par Lāčplēša dienas svinībām Aizporos, Rudbāržos un Airītēs

Kā katru gadu, 11.novembra rītā no Nacionālā teātra uz Lāčplēša dienas sarīkojumiem Rietumkurzemē izbrauca Zemessardzes štāba bataljona 62. padomnieku rota ZS virsleitnanta Voldemāra Rulliņa un virsniekvietnieka Imanta Lukaža vadībā. Aizporu kapukalnā, kur uzceltajā piemineklī iekalti Edvarta Virzas vārdi: "Kalpakam un viņa karavīriem. 1919.g. 25.janvāra rīts... No šejienes iesākās gaismas aušana pāri Latvijai.", ZS 47. bataljona kapteinis Artūrs Vīdners pieņēma Kazdangas tehnikuma lielas grupas jaunsargu un jauno zemessargu zvērestu. Pēc apliecību saņemšanas un apsveikumiem jaunos Tēvijas sargus un padomnieku rotas sirmos vīrus kopīgā godsardzē nostādīja tehnikuma vecākais pasniedzējs ZS kapteinis Ēriks Šimanskis. Pēc neilgas dziesmotas uzkavēšanās pie atmiņugunskura rīdzinieki turpināja ceļu uz Oskara Kalpaka Rudbāržu pamatskolu, kur pēc tikšanās ar zemessargu, kultūras darbinieku, Leonīda Breikša likteņbiedru un Rakstu sastādītāju Mārtiņu Bisteru iededza piemiņas sveces Varoņu zālē, kopā ar audzēkņiem sniedza koncertu.

Lāčplēša dienai veltītie svinīgie pasākumi izskanēja pie pieminekļa Oskaram Kalpakam Airītēs, kur bija sapulcējies daudz ļaužu, īpaši skolu jaunatnes. Saldus mūzikas skolas orķestra maršam skanot, goda sardzē stājās Saldus ZS 43. bataljona un padomnieku rotas vīri. Pēc valsts karoga pacelšanas un himnas izskaņas klātesošos uzrunāja Oskara Kalpaka muzeja vadītājs Aivars Tērauds, Saldus rajona padomes priekšsēdētāja vietniece Ausma Liepa, Zirņu pagasta padomes priekšsēdētājs Vilnis Grāvelis, tika apbalvoti 43. bataljona krietnākie zemessargi, godināta varoņu piemiņa ar automātu zalvi un ziediem. Iepriecināja Saldus mūzikas skolas orķestra un Zirņu pamatskolas vokālā ansambļa priekšnesumi. Jāņa Akuratera, Andreja Eglīša, Ojāra Vācieša un Veronikas Strēlertes ("Uguns viesuļos stāvi Izslejas, ceļas un ļimst. Varoņu dzīvi un nāvi Svētījot, Latvija dzimst...") patriotiskās vārsmas skandēja Nacionālā teātra aktieris zemessargs Oļģerts Šalkonis un skolu audzēkņi.

Svētku nobeigumā pēc Latvijas armijas senas tradīcijas Oskara Kalpaka muzejā tika pacelts tosts par latviešu karavīriem un pie ugunskura svinību dalībnieki saviesīgā gaisotnē uzcienāti ar karstu tēju un Kurzemes pīrāgiem.

Valdis Rūja — "Latvijas Vēstnesim"

Lāčplēša dienā

Rīga–Airītes, 11.11.1999.

Valdis Rūja — "Latvijas Vēstnesim"

Uzvirmo strēlnieku dziesma,

Atdzimst Lāčplēša gars:

Naidniekiem — zvēroša liesma,

Tēvijai — saules stars!

Iemirdzas dvēselē, acīs

Plīvojums sārtbaltisārts.

Sirdīs un karogos pacelts

Brīvības senilgots vārds.

Kalpaka, Zemitāna zēni,

Studentrota, Imantas pulks

Klīdina gadsimtu ēnas.

Svētrīts atblāzmo spulgs.

Rīga, Cēsis un Skrunda...

Laiks pēdas neaizpūš.

Varoņiem — piemiņas stunda,

Latvijai — saules mūžs.

Foto: Imants Lukažs

M2.JPG (38889 BYTES) M1.JPG (35640 BYTES)
Aizpores kapos zvērestu dod jaunsargi no Kazdangas lauksaimniecības skolas; savu dzeju par Oskaru Kalpaku lasa zemessargs Alfreds Druseiko

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!