• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts augstāko apbalvojumu - Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta - pasniegšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2007., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157421

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par oficiālo vizīti Marokas Karalistē 13.-16.maijā

Vēl šajā numurā

18.05.2007., Nr. 80

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta – pasniegšanu

 

01.JPG (43473 bytes)
Vakar, 17.maijā, Rīgas pilī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga par nopelniem Latvijas valsts labā un par ieguldījumu Rīgas NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes organizēšanā 2006.gadā pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni un Viestura ordeņus. Attēlā: ordeņu saņēmēji, Valsts prezidente un Ordeņu kapitula locekļi
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

 

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas uzruna valsts augstāko apbalvojumu pasniegšanas ceremonijā Rīgas pilī 2007.gada 17.maijā:

Augsti godātais Ministru prezidenta kungs [Aigars Kalvītis],augsti godātais kanclera kungs [Ordeņu kapitula kanclers, vēstnieks Mārtiņš Virsis],godātie Kapitula locekļi, godātie apbalvojamie, dāmas un kungi!

Šodien ir īpaša ceremonija, kurā ordeņu pasniegšana notiek mazliet neordinārā veidā, bet savā ziņā arī par unikāliem un neordināriem nopelniem. Šā apbalvojumu pasniegšanas ceremonija, kas notiek Rīgas pilī, ir visciešākā mērā saistīta ar Latvijas drošības jautājumiem. Mūsu garajā ceļā, gatavojoties Latvijas iestājai aliansē, ir bijis iesaistīts ļoti daudz un dažāda ranga amatpersonu. Tāpat kā ir bijis garš un grūts ceļš, kas nodrošināja Latvijas kļūšanu par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti. Taču mūsu gatavība kļūt par NATO locekli savā ziņā bija vēl grūtāk izcīnāma nekā tā, kas saistījās ar ES, jo nebija runa tikai par objektīvu Latvijas gatavību, objektīvām Latvijas spējām atbilst tām prasībām, ko NATO izvirza savām esošajām vai topošajām dalībvalstīm. No paša sākuma mums tika teikts, ka tas ir dubults process – no vienas puses, mums ir jāseko izvirzītam rīcības plānam, kas kā draudzīgs žests tika izveidots tieši mūsu vajadzībām, un bez tā mēs nekur nebūtu nokļuvuši, bet, no otras puses, bija arī nepieciešama ļoti nopietna politiskā un diplomātiskā aktivitāte, lai pārliecinātu mūsu topošos partnerus, ka Latvija ir tāda valsts, uz kuru var paļauties kā savu topošo partneri, kurai var uzticēties un uzticēt arī tos dokumentus, tajā skaitā slepenos, kādi visā NATO aliansē, dažādās alianses dalībvalstīs tiek sagatavoti, bet ar kuriem valstis dalās savā starpā informācijas apmaiņas ietvaros. Visi tie bija nopietni priekšnosacījumi, un tie, protams, paliek spēkā vēl arvien. Ceļš, kas mums tika sagatavots, ar lieliem pūliņiem nostādot gan mūsu militāro kapacitāti, gan mūsu iekšējās drošības izkārtojumus NATO drošības prasībām atbilstošā līmenī, nekad nav galā, tas arvien turpinās, un arī nākotnē mums kā alianses locekļiem ir arvien vēl jāpatur modrība, lai mūsu bruņotie spēki turpinātu savu profesionālo izaugsmi un attīstību, lai mūsu iekšlietu struktūras būtu balsts un garants valsts iekšējai stabilitātei un lai mūsu bruņotie spēki būtu spējīgi ar labi sagatavotiem karavīriem piedalīties visdažādākajās misijās, kur Latvija piedalās kā mūsu kopējās drošības līdzdalībniece.

Bet līdztekus šiem vispārējiem nopelniem, par kuriem ļoti daudzi ļaudis Latvijā ir pelnījuši vēstures priekšā atzinību, manuprāt, arī konkrētā veidā valsts atzinību – ar ordeņiem un goda zīmēm –, mums bija arī šī unikālā vēsturiskā izdevība kā vienai no jaunākajām dalībvalstīm, pie tam tādai, kas atrodas alianses vistālākajā austrumu robežā, kļūt par 2006.gada galotņu tikšanās uzņēmējvalsti. Arī šajā lietā sākums bija diplomātija un diplomātiskā pārliecināšana – vispirms par to, ka mēs esam tāda valsts, kuras vērtības pilnībā atbilst NATO alianses vērtībām, un ka esam pelnījuši gluži politiskā plāksnē, lai pie mums šāda galotņu tikšanās notiktu. Bet arī šajā lietā ir notikušas pārbaudes un tikšanās visdažādākajos līmeņos, lai pārliecinātos, vai Latvijai ir atbilstoša kapacitāte, vai Latvija spēj šādu pasākumu uzņemt, un prasības šajā ziņā ir bijušas visdažādākās un aptver visplašākās jomas.

Šodien šajā apbalvojumu ceremonijā man kā Valsts prezidentei ir liels gods un personisks gandarījums Ordeņu kapitula vārdā pasniegt visus trīs Latvijas valstī atjaunotos apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni, Atzinības krustu – tām personām, kuras Ordeņu kapituls, pamatojoties uz kompetento instanču ieteikumiem un rekomendācijām, ir atzinis esam ar īpašiem nopelniem gan šajā unikālajā notikumā, kas bija NATO galotņu tikšanās Rīgā 2006.gada novembrī, gan arī daudzu gadu garumā, veicot visaugstākajā līmenī savus profesionālos pienākumus.

Es vēl īpaši vēlētos izteikt savu personisko pateicību kā Valsts prezidente visiem tiem dienestu pārstāvjiem, ar kuriem man ir bijusi saskarsme gan viņu, gan manu uzdevumu un pienākumu pildīšanā. Valsts un Ordeņu kapitula vārdā pasniegšu jums šīs pelnītās atzinības zīmes, bet tajā pašā laikā es vēlētos arī gluži personiski kā Valsts prezidente izteikt jums visiem un ikvienam savu visaugstāko atzinību un savu sirsnīgāko pateicību par lielisko sadarbību, kas mums ir bijusi, strādājot katram savā kompetences laukā un jomā.

Apsveicu jūs visus! Apsveicu jūsu ģimenes! Šis gods, kas jums tiek parādīts, tas paliks arī visai jūsu dzimtai!

 

NATO Starptautiskās sekretariāta grupas pateicība par apbalvojumiem

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 17.maijā Rīgas pilī pasniedza valsts apbalvojumus par NATO Rīgas galotņu sanāksmes organizēšanu NATO Starptautiskā sekretariāta grupai. NATO Starptautiskā sekretariāta Rīgas samita sagatavošanas grupas vadītājs Bernds Gēce pateicās visas grupas vārdā V.Vīķei-Freibergai par Latvijas prezidentes entuziasmu un pārliecību NATO sanāksmes rīkošanas laikā. “Es spilgti atceros jūsu runu, prezidentes kundze, NATO Prāgas galotņu sanāksmes laikā, kad jūs ar vēl līdz tam samitos nepieredzēti dziļiem un izjustiem vārdiem uzrunājāt valstu vadītājus, ļoti emocijām bagāti stāstot par Latvijas cīņu par brīvību un visu iepriekš apspiesto tautu likteņiem. Tāpēc es biju pilnīgi pārliecināts, ka ar jūsu pārliecību un aizrautību NATO galotņu sanāksme Rīgā būs sekmīga. Tā tas arī bija – Rīgas sanāksme bija saturīga un lieliski sarīkota,” sacīja B.Gēce. 

Valsts prezidenta preses dienests

02.JPG (33284 bytes)
Vakar, 17.maijā, Rīgas pilī Valsts prezidente par ieguldījumu Rīgas NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes organizēšanā 2006.gadā pasniedza Viestura un Atzinības krusta ordeņus. Attēlā: ordeņa saņēmēji – NATO starptautiskā sekretariāta grupa – un Valsts prezidente
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

03.JPG (35970 bytes)
Vakar, 17.maijā, Rīgas pilī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga par nopelniem Latvijas valsts labā un par ieguldījumu Rīgas NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes organizēšanā 2006.gadā pasniedza Triju Zvaigžņu oredeni un Atzinības krusta ordeņus. Attēlā: ordeņu saņēmēji, Valsts prezidente un Ordeņu kapitula locekļi
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!