• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lietuvas Seima deputātu vizīti Latvijā 16.-17.maijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2007., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157417

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2007.gada 17.maija sēdē

Vēl šajā numurā

18.05.2007., Nr. 80

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lietuvas Seima deputātu vizīti Latvijā 16.–17.maijā

 

Tiekoties ar Saeimas deputātiem

16.maijā Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Lietuvas parlamentu priekšsēdētāja Sarmīte Ķikuste un deputāti tikās ar Lietuvas Republikas parlamenta (Seima) deputātu grupu sadarbībai ar Latvijas parlamentu.

Puses bija vienisprātis, ka attiecības starp abām valstīm ir vērtējamas kā labas un draudzīgas.

Tikšanās laikā puses akcentēja tālākās sadarbības nozīmi un pārrunāja jomas, kurās tā padziļināma. Kā būtiska tika uzsvērta jūras robežlīguma ratifikācija. Lai panāktu virzību jautājuma risinājumam, ir jāizveido starpvaldību darba grupa.

Tika pārrunāta arī abu valstu darbaspēka migrācijas problēma, ko lielā mērā ietekmē zemais algu līmenis valstī. Viesi pastāstīja par plānotajiem pasākumiem reģionālās attīstības jomā, kas nodrošinās iedzīvotājiem sociālo palīdzību mazāk attīstītos Lietuvas reģionos.

Tikšanās noslēgumā puses uzsvēra parlamentārās sadarbības nozīmi un pauda pārliecību par to padziļināšanos nākotnē.

16.maijā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš un komisijas deputāti tikās ar Lietuvas Republikas parlamenta (Seima) deputātu grupas pārstāvjiem sadarbībai ar Latvijas parlamentu.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar latviešu un lietuviešu valodu un kultūras popularizēšanu Latvijas un Lietuvas foruma ietvaros, pārrobežu sadarbību un masu mediju, īpaši sabiedrisko televīziju, lomu sabiedrības informēšanā par norisēm Latvijā un Lietuvā.

Lietuvas Seima delegācijas vadītājs Audroņus Ažubalis pozitīvi novērtēja Latvijas un Lietuvas foruma ietvaros uzsāktās latviešu valodas un lietuviešu valodas apmācības pierobežas iedzīvotājiem, kas vēl vairāk tuvinās abas tautas. Viņš norādīja, ka šīs zināšanas lieti noderēs jau šovasar – Latvijas un Lietuvas jauniešu vasaras nometnē.

Pārrobežu sadarbības kontekstā Lietuvas vēstnieks Antans Vinkus kā pozitīvu piemēru minēja šā gada 15.jūnijā Šauļos, Lietuvā, paredzēto abu valstu mediķu un pierobežas ārstniecības iestāžu pārstāvju tikšanos, lai pārrunātu reģionālo slimnīcu sadarbības iespējas ekstremālos un katastrofu gadījumos.

Tikšanās gaitā deputāti pievērsa uzmanību aktuālās informācijas atspoguļojumam masu medijos, īpaši sabiedriskajās un arī komerctelevīzijās. Seima delegācijas pārstāvji izteica priekšlikumu par informatīvu programmu nepieciešamību abu valstu sabiedriskajās televīzijās, lai par aktualitātēm kaimiņvalstī nepastarpināti tiktu informēta gan Latvijas, gan Lietuvas sabiedrība. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs J.Strazdiņš norādīja, ka informācija par notikumiem Baltijas valstīs un pasaulē ir pieejama nacionālo ziņu aģentūru lentēs internetā latviešu, krievu un angļu valodā un ka šādu programmu veidošana ir atkarīga no valsts budžeta piešķirtā finansējuma sabiedriskajai televīzijai.

Vēl abu valstu parlamentārieši pārrunāja kultūras un vēstures mantojuma saglabāšanas aspektus, pieskārās jautājumam par darbaspēka migrāciju, pārrunāja Latvijas un Lietuvas autoceļu stāvokli un citas aktualitātes.

Saeimas preses dienests

 

Tiekoties ar ārlietu ministru

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 17.maijā, tiekoties ar Lietuvas parlamenta (Seima) deputātu grupu, akcentēja nepieciešamību veikt kopīgu energoresursu krājumu izpētes darbu un to apgūšanas iespējas Baltijas jūras šelfā. Šim nolūkam būtu jāorganizē Latvijas un Lietuvas starpvaldību darba grupa. Artis Pabriks informēja, ka no Latvijas puses par darba grupas vadītāju jau ir nominēta Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilga Preimate. Lietuvas deputāti solīja šo jautājumu pārrunāt ar Lietuvas amatpersonām.

Artis Pabriks informēja, ka Latvija ļoti cerīgi raugās uz jaunas atomelektrostacijas būvniecību Ignalinā un ir ieinteresēta projekta īstenošanā. Latvija to uztver kā vienu no instrumentiem pieaugošā elektroenerģijas deficīta apmierināšanai. Lietuvas deputāti informēja, ka likumā par atomelektrostacijas būvniecību varētu tikt minēti arī stratēģiskie partneri – Latvija, Igaunija un Polija.

A.Pabriks pauda gandarījumu, ka sākts darbs pie Latvijas un Lietuvas pārrobežu sadarbības komisijas atjaunošanas, lai risinātu aktuālās problēmas pierobežu rajonos.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!