• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šodien žurnālā "Komersanta Vēstnesis". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.05.2007., Nr. 78 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157226

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pieteikšanos valsts atbalstam lauksaimniecībā

Vēl šajā numurā

16.05.2007., Nr. 78

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Šodien žurnālā “Komersanta Vēstnesis”:

 

KV20VAKS.JPG (49542 bytes)• Vai pastāv atšķirība starp jēdzieniem “nozare”, “sektors” un “industrija”? Banku augstskolas rektore profesore Tatjana Volkova ievērojusi, ka viņai pat vienā publikācijā ir gadījies manīt dažādus jēdzienus – “pārtikas nozare”, “pārtikas sektors” un “pārtikas industrija”. Viņa publikācijā “Nozare, sektors, industrija... Vai pastāv atšķirība” uzsver, ka patiesībā tautsaimniecības nozares sastāv no sektoriem, savukārt sektorus veido līdzīgas industrijas. Šo jēdzienu nozīmes pareizai izpratnei ir nozīme, jo uzņēmumu konkurētspējīgās priekšrocības noteikšanai ir svarīgi salīdzināt uzņēmumu darbības rādītājus ar vidējiem rādītājiem konkrētajā industrijā. Tāpat ārējās vides analīze ir jāveic nevis nozares līmenī, bet konkrētās industrijas līmenī.

• Rubrikā “Biznesa kāpnes” stāsts par mobilo palīdzību draugam, ko nekavējoties sniedz veterinārārsts Sīgrens Brics. Viņa veterinārā ārsta prakse iesniegusies jau trīspadsmitajā gadā, bet tikai šogad darbība ievirzījusies pamatīgākās sliedēs – Sīgrens ir SIA “Mobilvet” līdzīpašnieks. Viņš ir viens no nedaudzajiem veterinārārstiem, kas strādā galvenokārt uz izsaukumiem: cilvēks piezvana un noteiktajā laikā dakteris pie viņa četrkājainā drauga ir klāt. Tas nozīmē, ka dzīvnieka saimnieks vairs nav piesaistīts veterinārās klīnikas darba laikam, nav jāsaskaras arī ar kustoņa pārvadāšanas grūtībām. Tomēr dakterim ir arī speciālas telpas, uz kurām dzīvnieks jāved, ja mājas apstākļi neļauj tikt galā ar kaiti.

• “Šobrīd droši var teikt, ka biznesam nav robežu. Augstais komunikāciju tehnoloģiju attīstības līmenis var sniegt visu biznesam nepieciešamo globālā mērogā, bet loģistika var to realizēt,” materiālā “Loģistikas attīstība un tās pielietošanas iepsējas” saka Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas katedras lektore Inta Slavinska. Viņa uzsver, ka jau šobrīd interesi par Latviju kā loģistikas pakalpojuma sniedzēju ir izrādījusi Ķīna, Koreja, Japāna, Kazahstāna, kuras interesē te izveidot lielas loģistikas noliktavas.

• Jaunumi inovāciju lietās: “Hansabankā” 27.aprīlī atklāja inovatīvo biznesa ideju konkursu “Ideju kauss 2007”, kura mērķis ir sekmēt jaunu dzīvotspējīgu uzņēmumu veidošanos Latvijā, sniedzot biznesa ideju autoriem nepieciešamās zināšanas un prasmes biznesa idejas pilnveidošanai. Savukārt no 24.maija Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra rīko semināru sēriju nākamajiem uzņēmējdarbības sācējiem “Uzsāc savu biznesu! Īsteno sapni!”, bet Rīgas Tehniskajā universitātē 22.maijā notiks seminārs tiem Latvijas studentiem, kurus interesē inovācija un kuri gatavi pieteikt sevi kā nākamos zinātniekus un veiksmīgu uzņēmumu dibinātājus. Sīkāk par šīm iespējām – publikācijā “Pavasaris ar jaunām idejām un domām par biznesu”.

• Praktiskus padomus var saņemt tie saimnieki, kam ir kāre savu pirmā stāva dzīvokli pārveidot par veikalu. Publikācijā “Dzīvokļa vietā – veikals. Kā tas iespējams?” uzsvērts, ka dzīvojamās mājas ir būvētas dzīvošanai, tādēļ līdz to pārveidei par veikalu tomēr ejams visai garš un precīzs ceļš. Jebkurā gadījumā – pašiem pirmajiem par dzīvokļa īpašnieka vēlmi būs jāizsakās kaimiņiem, un problēmas var rasties arī vēlāk, kad viņiem šķitīs, ka komercdarbība pirmajā stāvā traucē normāli dzīvot.

• Vēl šajā numurā – pēdējā publikācija rakstu sērijā “Ko nozīmē būt pašnodarbinātajam jeb saimnieciskās darbības veicējam”, šoreiz par apliekamajiem ienākumiem pašnodarbinātajiem. Un vēl ieskats Kurzemes lauku tūrisma saimnieku pieredzē un speciālistu atzinumos par to, ka lauku tūrisma maizei ir ne vien gards mīkstums, bet arī pacieta garoza.

“Komersanta Vēstneša” redakcija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!