• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pirmo Eiropas kultūras stratēģiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.2007., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/157162

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šonedēļ žurnālā "Jurista Vārds"

Vēl šajā numurā

15.05.2007., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pirmo Eiropas kultūras stratēģiju

 

Eiropas Komisija 10.maijā pieņēma politikas paziņojumu par kultūras lomu globalizētā pasaulē. Tajā ierosināta pirmā Eiropas kultūras stratēģija. Paziņojumā atkārtoti uzsvērta kultūras ievērojamā loma Eiropas integrācijas procesā un ierosināts izveidot darba kārtību kultūrai Eiropā un attiecībās ar trešajām valstīm. Šis paziņojums pieņemts pēc plašas apspriešanās, kurā tika iesaistīti lēmumu pieņēmēji un ieinteresētās aprindas visā Eiropā.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu teica: “Kultūra un radošā izpausme ietekmē cilvēku ikdienas dzīvi. Tie ir arī svarīgi personības attīstības, Eiropas sociālās kohēzijas un ekonomikas izaugsmes virzītāji. Bet kultūra un radošais darbs ir arī kas vairāk – tie ir pamatelementi Eiropas projektā, kas balstīts uz kopīgām vērtībām un kopīgu mantojumu, vienlaikus atzīstot un ievērojot dažādību. Šodienas stratēģija, kas veicina starpkultūru sapratni, apliecina, ka kultūrai jābūt vienai no Eiropas Savienības svarīgākajām politikām.”

Jaunās politikas nostādnes ar nosaukumu “Eiropas darba kārtība kultūrai globalizētā pasaulē” izklāstītas Komisijas paziņojumā, ko papildina pievienots dienestu darba dokuments, kurā aprakstīti dažādie veidi, kā Eiropas Savienība atbalsta kultūru. Šie dokumenti sagatavoti pēc plašas sabiedriskas apspriešanās ar ieinteresētajām aprindām.

Politikas paziņojumā noteikti trīs galvenie mērķi, kas veido Eiropas iestāžu, dalībvalstu un kultūras un radošās nozares kultūras stratēģiju: kultūru dažādības un starpkultūru dialoga veicināšana; kultūras kā radošās izpausmes stimula veicināšana saistībā ar Lisabonas stratēģiju; kultūras kā būtiski svarīga elementa veicināšana Eiropas Savienības starptautisko attiecību kontekstā.

Laikā, kad Eiropas Savienība gaida īstenojam UNESCO Konvenciju par kultūras izpausmju dažādības aizsardzību un veicināšanu, paziņojumā skarts arī jautājums par Eiropas kultūras ārējo dimensiju. Tajā atzīta nepieciešamība pēc tādas Eiropas kultūras stratēģijas, kas būtu gan atvērta dažādībai Eiropā, gan arī atvērta pasaulei. Paziņojumā ierosināti pasākumi, lai padarītu kultūru par vēl nozīmīgāku elementu politiskajā dialogā ar partnervalstīm un reģioniem visā pasaulē, sekmējot dažāda veida apmaiņu kultūras jomā un sistemātiski integrējot kultūru attīstības programmās un projektos.

Lai atbalstītu konkrētus pasākumus Āfrikas, Karību un Klusā okeāna (ĀKK) valstīs, Eiropas Komisija ierosina izveidot ES un Āfrikas, Karību un Klusā okeāna valstu Kultūras fondu, kas būtu kopīgs Eiropas devums ĀKK valstu kultūras produkcijas izplatīšanas un atsevišķos gadījumos arī tās radīšanas atbalstam. Šis fonds mudinās veidot vietējā mēroga tirgus un nozares, kā arī palielinās Āfrikas, Karību un Klusā okeāna valstu kultūras produkcijas piekļuvi Eiropas tirgiem. Eiropas Komisija ierosina laika posmam no 2007. līdz 2013.gadam fondam piešķirt Kopienas ieguldījumu aptuveni 30 miljonu eiro apmērā un aicina dalībvalstis sniegt fondam papildu finansējumu.

Būtiski svarīga jaunās politikas nostādnes iezīme ir ierosinājums ieviest strukturētāku sadarbības sistēmu kultūras jomā starp dalībvalstīm un Eiropas Savienības iestādēm. Šī sistēma darbojas pēc atklātās koordinācijas metodes, kas jau ir veiksmīgi izmantota, lai strukturētu dalībvalstu un Eiropas Savienības sadarbību izglītības un apmācības, jaunatnes un sociālās aizsardzības jomā.

Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Komisijai būs kopīgi jāvienojas par vispārējiem mērķiem. Paveikto šo mērķu sasniegšanā Komisija un dalībvalstis pārskatīs reizi divos gados.

Paziņojuma mērķis ir arī ciešāk iesaistīt kultūras nozari Eiropas lietās, sākot no atsevišķiem māksliniekiem un izpildītājiem līdz pat radošajai un kultūras industrijai kopumā. Šim nolūkam tiek veidotas uzlabotas struktūras dialoga un partnerības nodrošināšanai ar kultūras nozari – jauns kultūras forums.

Eiropas kultūras stratēģiju papildinās vēl citi ES pasākumi kultūras jomā, piemēram, Eiropas starpkultūru dialoga gads – 2008.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!