• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iespējas nodrošināšanu cilvēkiem ar invaliditāti parakstīties par tautas nobalsošanas ierosināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.05.2007., Nr. 72 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156661

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties darba vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs 1.-6.maijā

Vēl šajā numurā

05.05.2007., Nr. 72

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iespējas nodrošināšanu cilvēkiem ar invaliditāti parakstīties par tautas nobalsošanas ierosināšanu

 

Pēdējo nedēļu laikā tiesībsargs saņēmis vairākas sūdzības, ka personas savas invaliditātes dēļ nav varējušas ierasties pašvaldības noteiktajā parakstu vākšanas vietā, tāpēc viņām nebija iespējas parakstīties par tautas nobalsošanas ierosināšanu par Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas apturētajiem grozījumiem Nacionālās drošības likumā un grozījumiem Valsts drošības iestāžu likumā. Tiesībsargs Romāns Apsītis uzskata, ka šāda situācija ir nepieļaujama demokrātiskā tiesiskā valstī un ir pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi, tāpēc 3.maijā nosūtīja aicinājumu Latvijas Republikas Saeimai veikt nepieciešamos grozījumus likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”.

Vēstulē tiesībsargs norāda, ka Satversme garantē ikvienam Latvijas pilsonim tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā. Tās ietver gan aktīvās un pasīvās vēlēšanu tiesības, gan citas līdzdalības formas. Arī tiesības ikvienam balsstiesīgajam Latvijas pilsonim piedalīties tautas nobalsošanā.

Tiesībsargs uzsver: lai šīs Satversmē garantētās tiesības būtu īstas un efektīvas, tās nedrīkst nepamatoti ierobežot nevienā tautas nobalsošanas procedūras stadijā. Tai skaitā pilsoņiem ir jānodrošina iespēja piedalīties parakstu vākšanā tautas nobalsošanas ierosināšanai. Par Satversmei atbilstošu nevar atzīt situāciju, kad pati nobalsošanas procedūra notiek atbilstoši Satversmei, taču visiem vēlētājiem faktiski netiek dota iespēja parakstīties par tās ierosināšanu.

Šīs problēmas kontekstā jāņem vērā arī Satversmē un Latvijas saistošajos starptautiskajos cilvēktiesību dokumentos paredzētais diskriminācijas aizlieguma princips. No tā izriet, ka cilvēkiem ar invaliditāti ir tādas pašas tiesības tieši vai ar brīvi izraudzītu pārstāvju starpniecību piedalīties valsts lietu kārtošanā kā pārējiem iedzīvotājiem. Arī parakstīties par tautas nobalsošanas ierosināšanu.

Lai risinātu šo problēmu, jau šā gada 16.aprīlī tiesībsargs tikās ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Arni Cimdaru. Sarunas gaitā tika konstatēts, ka šādas situācijas nepieļaušanai nākotnē jāveic izmaiņas likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”. Tajā ir noteikta kārtība, kā personas ar invaliditāti var piedalīties tieši balsošanā, taču nav paredzēta līdzīga procedūra attiecībā uz parakstīšanos.

Balstoties uz minēto, tiesībsargs uzskata, ka nepieciešams steidzami grozīt likumu “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” un tajā tieši paredzēt kārtību, kādā parakstu vākšanā var piedalīties visas personas, tai skaitā ar invaliditāti. “Demokrātiskā sabiedrībā valsts uzdevums ir iesaistīt pēc iespējas plašāku pilsoņu loku valsts darbībā nevis, nosakot dažādas procedūras, padarīt personām šo līdzdalību neiespējamu. Tāpēc es aicinu Saeimu līdz gada beigām izstrādāt un pieņemt nepieciešamos grozījumus likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu””, informē tiesībsargs Romāns Apsītis.

Tiesībsarga Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!