• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kriminālvajāšanu par intelektuālo tiesību pārkāpumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.2007., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156504

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kuģniecības drošību vides un pasažieru aizsardzībai

Vēl šajā numurā

27.04.2007., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kriminālvajāšanu par intelektuālo tiesību pārkāpumiem

 

Eiropas Parlaments 25.aprīlī ar grozījumiem atbalstīja priekšlikumu regulai, kas pirmo reizi saskaņos dalībvalstu krimināltiesību normas. Grozītais likumprojekts, par ko Parlaments pirmajā lasījuma nobalsoja ar 374 balsīm par, 278 pret, 17 atturoties, visām ES dalībvalstīm liks noteikt sankcijas par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem.

Grozītā redakcija tagad nosūtīta tālākai izskatīšanai ES Padomē. Kad tā būs pieņemta galīgi, visām dalībvalstīm intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumi, kas izdarīti komerciālā nolūkā, būs jāuzskata par krimināli sodāmiem. Atkarībā no nozieguma veida regulas projekts paredz sankcijas, sākot no preču konfiskācijas un naudas sodiem, līdz pat brīvības atņemšanai.

Parlaments prasa no direktīvas darbības jomas izslēgt patentu tiesības un nepārprotami norādīt, ka «pārkāpumi komerciālā mērogā”, pret ko vēršas direktīva, «neattiecas uz darbībām, ko veic privāti lietotāji personiskā bezpeļņas nolūkā».  

Pašlaik dalībvalstu paredzētās sankcijas par pirātismu un viltošanu būtiski atšķiras. Sodi arī turpmāk būs jānosaka dalībvalstu likumos, bet direktīva paredzēs minimālās sankcijas par noteiktiem pārkāpumu veidiem. 

Saskaņā ar likumprojektu gadījumā, ja nodarījumu veikusi krimināla organizācija vai ja nodarījums rada draudus personu veselībai vai drošībai, sodam jābūt vismaz no 300 000 eiro līdz četriem gadiem brīvības atņemšanai. Mazākiem pārkāpumiem maksimālie kriminālsodi un citu veidu sodi ir vismaz 100 000 eiro. Par krimināli sodāmu uzskatāms arī pamudinājums pārkāpt intelektuālās tiesības.

Eiropas Komisija likumprojekta izstrādē pamatojās uz Eiropas Kopienu tiesas 2005.gada 13.septembra nolēmumu. Saskaņā ar Komisijas viedokli tas ļauj izmantot Kopienas tiesību metodi, lai uzstātu uz kriminālsodiem gadījumos, kad tie kalpo Kopienas tiesību īstenošanai. Šādu viedokli apstrīdēja tie, kas uzskatīja, ka krimināltiesību jautājumi nav Kopienas, bet gan dalībvalstu kompetencē. Parlaments tomēr nobalsoja pret šādu nostāju, neatbalstot ierosinājumu likumdošanas priekšlikumu noraidīt kopumā.

Grozīto redakciju Parlaments nosūtīs izskatīšanai ES Padomē, lai to izvērtētu dalībvalstis. 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!