• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rezolūciju par transatlantiskajām attiecībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.04.2007., Nr. 69 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156503

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par struktūrpolitikas līdzekļu racionālu izlietojumu

Vēl šajā numurā

27.04.2007., Nr. 69

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rezolūciju par transatlantiskajām attiecībām

 

25.aprīlī Eiropas Parlamenta (EP) deputāti atbalstīja rezolūciju par 30.aprīlī gaidāmo ES un ASV augstākā līmeņa sanāksmi Vašingtonā. Rezolūcijā Eiropas Parlaments aicina ASV un pārējās valstis, kuras atsevišķām ES dalībvalstīm piemēro ieceļošanas vīzu režīmu, nekavējoties to atcelt. Parlaments aicina Eiropadomes un Eiropas Komisijas priekšsēdētājus kopīgi izdarīt spiedienu uz ASV, lai panāktu drīzu vienošanos par vienotu vīzu politiku attiecībā uz visiem Eiropas Savienības pilsoņiem.

Deputāts Rihards Pīks, komentējot rezolūciju par transatlantiskajām attiecībām, pauž gandarījumu par EP atbalstu bezvīzu režīmam starp visām ES valstīm un ASV: “Latvijai bezvīzu režīms ar Ameriku ir prioritārs ārpolitikas uzdevums. EP devis skaidru un nepārprotamu signālu, ka Eiropai un Amerikai, kas ir pasaules lielākās tirdzniecības un investīciju partneres, jāspēj savstarpēji uzticēties arī personu brīvas kustības ziņā. Priekšlikumu atcelt vīzu režīmu ierosināja Eiropas Tautas partijas un Eiropas demokrātu politiskā grupa, kura ir stingrākā transatlantisko attiecību aizstāve uz Eiropas politiskās skatuves.”

Rihards Pīks uzsver, ka ļoti būtiski ir uzsākt veidot vienotu transatlantisko tirgu, kas nodrošinātu praktisku ietvaru ES un ASV vērtību kopībai: “Es stingri atbalstu Eiropadomes Vācijas prezidentūras iniciatīvu sākt transatlantiskā tirgus izveidošanu, kas nostiprinātu abu partneru globālo konkurētspēju un ļautu labāk izmantot savu ekonomikas potenciālu, it īpaši ņemot vērā Ķīnas, Indijas, Brazīlijas un Indonēzijas straujo izaugsmi.”

Eiropas Parlamenta rezolūcija vienlaikus atzinīgi vērtē abpusēji panākto neseno ES un ASV attiecību uzlabošanos. Rezolūcija pauž, ka ES un ASV cieši jāsadarbojas, rodot kopīgas pozīcijas attiecībā uz Rietumbalkāniem, Dienvidkaukāza reģionu, Centrālāziju, Vidējiem Austrumiem, Afganistānu, Vidusjūras reģionu un Āfriku.

Eiropas Parlaments tāpat aicina ASV dziļāk un plašāk skaidrot savus plānus par pretraķešu aizsardzības sistēmas izvietošanu Čehijā un Polijā, pret ko pagaidām skaļi iebilst Krievija. Parlamenta deputāti uzskata, ka ļoti svarīgi saglabāt Ziemeļatlantijas alianses un Eiropas vienotību cīņā pret ārējiem spiedieniem un novērstu atšķirīgu pieeju rašanos dažādās drošības jomās.

Jāatzīmē, ka transatlantiskās partnerattiecības, kas balstās uz kopējām brīvības, demokrātijas, cilvēktiesību un tiesiskuma vērtībām, ir viens no Eiropas Savienības ārpolitikas stūrakmeņiem. Vienlaikus transatlantiskais tirgus ir apjomīgākais divpusējās tirdzniecības un investīciju mehānisms pasaulē, kas nodrošina darbu apmēram 14 miljoniem cilvēku ES un ASV, un 2005.gadā veidoja aptuveni 2,79 triljonus eiro. ES un ASV kopā veido apmēram 57% no pasaules iekšzemes kopprodukta un 40% no pasaules tirdzniecības.

Eiropas Parlamenta rezolūcijām ir politisks raksturs, bet nav konkrēta juridiska spēka. Pēc rezolūcijas pieņemšanas tā tiks nosūtīta Eiropas Savienības Padomei, Eiropas Komisijai, ES dalībvalstu parlamentiem un valdībām, kā arī ASV prezidentam un Kongresam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!