• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Stipra mūsu robeža - droša mūsu valsts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.1999., Nr. 378/380 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15637

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente: - tiekoties ar izglītības un zinātnes ministri - sarunā ar Latvijas novadu jauniešiem; - vakar, 15. novembrī, preses konferencē

Vēl šajā numurā

16.11.1999., Nr. 378/380

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Stipra mūsu robeža — droša mūsu valsts

Vakar, 15. novembrī, Valsts robežsardze svinēja 80. gadskārtu

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

RO2.JPG (26554 BYTES)

Valsts robežsardzes 80. gadadienai veltītajā svinīgajā sanāksmē Dailes teātrī vakar: Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Gunārs Dāboliņš, Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un iekšlietu ministrs Mareks Segliņš

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:

Augsti godātais ministra kungs! Ģenerāļa kungs! Ekselences! Robežsardzes virsnieki! Dāmas un kungi!

Apsveicu Valsts robežsardzi, visus, kas tajā darbojas, tās dibināšanas 80.gadskārtā!

Robežsardze nodrošina valsts teritoriālo integritāti, robežsardze norāda to vietu, kuru pārejot viena valsts beidzas un sākas otra. Un, kā mēs zinām no savas valsts un savas robežsardzes traģiskās pieredzes, tas brīdis, kad vardarbīgi robeža tiek pārkāpta, parasti iezvana arī suverenitātes beigas.

Es ceru, ka Latvijai nekad savā vēsturē vairs nebūs jāpiedzīvo 1940. gada notikumi, un es novēlu, lai vienmēr nākotnē mēs varētu būt par savām robežām droši. Tas jau ir galvenais iemesls, kamdēļ Latvijas ārpolitika ir virzīta uz to, lai mūsu zeme varētu iesaistīties jaunajā Eiropā. Eiropā bez robežām savā vecajā nozīmē, bez tādām robežām, kas iezīmē dzelzs aizkaru starp iespaidu sfērām, kas iezīmē potenciālu konfliktu punktus.

Mēs vēlamies redzēt nākotnes Eiropu tādu, kurā varēs noritēt brīva ļaužu, priekšmetu un tirgošanās kustība starp visām valstīm, kas pieder pie šīs savienības, kurā tūristi varēs ceļot no vienas valsts uz otru bez kavēkļiem un traucēkļiem. Bet tajā pašā laikā, kurā mūsu valsts robežas arī aizsargās mūsu iekšējo drošību, gādās par to, lai neieplūst valstī ne nelegālie imigranti un ieroču kravas, ne narkotikas, ne arī citas nevēlamas lietas. Robežsardzei būs jāstāv modri sardzē arī starptautiskās noziedzības kontrolēšanā un būs jāspēj sadarboties ar visām citām līdzīgām struktūrām Eiropas Savienībā.

Es novēlu, lai mūsu robežsardzei valdība pievērstu tai pienākošos vērību, lai tai tiktu atvēlēti nepieciešamie līdzekļi. Es novēlu, lai latviešu tauta un sabiedrība kopumā augstu cienītu un godātu robežsargus par viņu valstij tik svarīgo darbu, it īpaši par to, ka valstij svarīgo darbu viņi ir godam veikuši, darījuši to ar atbildību pret savu zemi un valsti. Es novēlu visiem, kas dienē robežsardzes saimē, lai šī struktūra spētu piedāvāt cilvēka cienīgas karjeras un izdzīves iespējas, lai tā būtu vieta, kur apdāvināti un spējīgi jaunieši varētu saskatīt sev pienācīgas, viņu vēlmēm atbilstošas karjeras iespējas. Es novēlu, lai robežsardze savā sadarbībā ar muitu un Iekšlietu ministrijas struktūrām palīdz pārvērst mūsu valsti par tiesisku valsti, lai palīdz nodrošināt to, ka mēs dzīvojam civilā, civilizētā sabiedrībā. Es lūdzu visus, kas šeit ir klāt, atcerēties savu pienākumu pret sabiedrību un pret valsti. Cieniet valsti, un tad valsts cienīs jūs arī!

Es pateicos jums par jūsu kalpošanu un novēlu, lai jums nākotnē nekad nepietrūktu spēka darīt to, ko pienākums prasa, darīt to, ko valsts no jums sagaida, stāvēt sardzē par Latvijas teritoriālo integritāti, par Latvijas tautas un zemes drošību. Lai Dievs jūs svētī un pasargā!

Svētku runa Valsts robežsardzes 80.gadadienai veltītajā svinīgajā sanāksmē Dailes teātrī 1999.gada 15.novembrī

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš:

Svētku runa Valsts robežsardzes 80.gadadienai veltītajā svinīgajā sanāksmē Dailes teātrī 1999.gada 15.novembrī

Augstu cienītā prezidentes kundze! Godātie kungi! Cienītās dāmas!

Man ir patiess prieks un pagodinājums redzēt jūs valsts robežsardzes astoņdesmitajai gadadienai veltītajā sanāksmē. Pirms astoņdesmit gadiem sāka veidoties pirmās Latvijas brīvvalsts robežapsardzības vienības, kuras nodrošināja valsts robežas kontroli un novērsa tās integritātes pārkāpumus. Brīvvalsts laikā robežsardze ar savu darbu un aktīvo nostāju ieguva iedzīvotāju patiesu cieņu. Esmu gandarīts, ka tagad robežsargi turpina šīs tradīcijas.

Šodien vēlos atcerēties to robežsargu traģisko likteni, kuri, Latvijai zaudējot neatkarību 1940.gadā, nespēja samierināties ar okupāciju un stājās pretim sarkanajam mērim. Liela daļa no viņiem gāja bojā vai tika izsūtīti. Mēs nedrīkstam aizmirst šo skarbo mantojumu. Latvijai vienmēr bija un būs daudz kaimiņu. Tāpēc mums nepieciešama droša un sakārtota robeža. Ar vārdu "sakārtota" es domāju ne tikai jaunas tehnikas iegādi vai robežapsardzības objektu celšanu. Tas nozīmēs arī profesionālu robežsarga darbu. Jo pat vismūsdienīgākā tehnika nepalīdzēs cīnīties ar nelegālo migrāciju, kontrabandu, narkotiku un ieroču nelikumīgu ievešanu, ja ar to nestrādās zinošs robežsargs. Sakārtota robeža nepieciešama ikvienam no mums. Tā ir drošība, lielāki ienākumi valsts budžetā, noteikta nākotne. Valdība ir definējusi savas prioritātes šajā jautājumā. Un es darīšu visu, lai nebūtu šķēršļu to realizācijai.

Šogad, vairākkārt apmeklējot robežu, es varēju izvērtēt darbu, kas paveikts, lai izveidotu robežas atbilstoši augstākajiem Eiropas Savienības standartiem. Protams, darba vēl ir daudz. Bet valsts robežsardzes sasniegtais liecina, ka šeit strādā mērķtiecīgi un mācīties griboši cilvēki. Gribu uzsvērt, ka valsts robežsardze daudzās jomās var būt paraugs citām Iekšlietu ministrijas sistēmā esošajām iestādēm.

Lai sakārtota robeža un augsti profesionāli robežsargi vienmēr ir Latvijas Republikas vizītkarte!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!