• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidentes darba vizīti Zviedrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.04.2007., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156092

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finanšu ministra tikšanos ar Starptautiskā valūtas fonda misijas pārstāvjiem

Vēl šajā numurā

19.04.2007., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidentes darba vizīti Zviedrijā

 

01.JPG (17644 bytes)
Vakar, 18.aprīlī, Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga darba vizītē bija ieradusies Stokholmā. Attēlā: Latvijas Valsts prezidente pieņemšanā pie Zviedrijas karaļa Kārļa Gustava XVI, karaļa kabinetā
Foto: Valsts prezidenta preses dienests

02.JPG (18513 bytes)
Vakar, 18.aprīlī, Stokholmā Pasaules foruma ietvaros: Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, tiekoties ar Moldovas prezidentu Vladimiru Voroņinu
Foto: Valsts prezidenta preses dienests

Tiekoties ar Moldovas Republikas prezidentu

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar Stokholmā Pasaules foruma ietvaros tikās ar Moldovas prezidentu Vladimiru Voroņinu. Tikšanās laikā puses apspriedās par turpmākajām Latvijas un Moldovas attiecībām, kā arī par Moldovas integrāciju Eiropas Savienībā. Moldovas prezidents Vladimirs Voroņins izteica lielu pateicību Latvijai par tās spēcīgo atbalstu Moldovai eirointegrācijas procesā un valsts reformu gaitā.

Prezidente sacīja, ka Latvija ļoti nopietni interesējas par ES kaimiņu iniciatīvas īstenošanu un šim mērķim ir paredzējusi zināmus līdzekļus savā budžetā. To ietvaros pagājušajā gadā ar Moldovu tika īstenoti 11 sadarbības projekti, un arī šogad Latvija plāno turpināt iesākto sadarbību. Tika apspriests arī sekmīgais Latvijas Robežsardzes sadarbības projekts ar Moldovu.

Daudz uzmanības sarunā tika veltīts ES un Moldovas attiecību jautājumiem. Latvijas un Zviedrijas parlamenti sadarbojas palīdzības sniegšanā Moldovai ES likumdošanas saskaņošanas jautājumos. Pēc prezidentes sacītā Moldovas kolēģim, ļoti būtiska ir ne tikai pati likumu saskaņošana, bet arī tālāka to ieviešana praksē.

Tika apspriesta arī tūrisma kontaktu paplašināšana starp ES un Moldovu. Moldovas prezidents informēja, ka šā gada 26.aprīlī Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā plānots atvērt Kopīgo vīzu pieteikšanas centru, kur šobrīd ir iesaistītas vairākas Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis, vienojoties par iespēju sniegt Moldovas iedzīvotājiem atrast vienu konkrētu vietu, kurā pieteikt vīzas ceļošanai uz šīm Eiropas Savienības zemēm.

Sarunā prezidente apsveica Moldovu ar tās sasniegumiem un mērķtiecību, sekojot izvirzītajam mērķim, t.i., integrācijai ES. Prezidente atzinīgi novērtēja pagājušā gadā notikušo valstsvizīti Moldovā un pirms tam Rīgā noritējušo Moldovas prezidenta valstsvizīti, kuras gaitā ir panākts ļoti intensīvs dialogs starp abām valstīm politikā, ekonomikā, kultūrā un tūrismā.

 

Uzrunājot uzņēmējus Pasaules forumā

18.aprīlī Stokholmā, uzrunājot uzņēmējus Pasaules forumā (Globe Forum), Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga atzīmēja Latvijas priekšrocības Eiropas Savienības ietvaros globālā konkurencē, kā arī atzīmēja sieviešu pieaugošo iesaisti uzņēmējvadībā pasaulē. Prezidente atzuna, ka Latvija var lepoties ar augstāko sieviešu iesaisti biznesa vadībā Eiropas Savienībā, jo tā sastāda aptuveni 44% salīdzinājumā ar 30% Zviedrijā. Prezidente uzsvēra, ka šie skaitļi apliecina: stereotips, ka sievietes nevar vadīt uzņēmumus, kļūst arvien vājāks un tam nav reālu liecību.

Runājot par Latvijas ekonomisko situāciju un perspektīvām Eiropas Savienības kopējā konkurētspējā ar pasaules tirgiem, prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sacīja, ka jau izsenis Latvija ir kalpojusi par tiltu starp Rietumu un Austrumu tirgiem un arī šodien ir pamats runāt par jaunā zīda ceļa īstenošanos, kas savienos Tālo Austrumu tirgu ar Baltijas jūras reģionu un Eiropas Savienību kopumā. Prezidente informēja arī par Latvijas lomu sadarbībā ar NVS valstīm un Krieviju.

Prezidente akcentēja Latvijas spējas informācijas tehnoloģiju un komunikāciju jomā, kas pēdējos gados strauji pieaug. Tāpat, pēc prezidentes sacītā, Latvijas galvaspilsēta Rīga ir pratusi kļūt par daudzu svarīgu starptautisku notikumu vietu – Rīgā ir noticis Pasaules hokeja čempionāts, NATO galotņu sanāksme un daudzi citi nozīmīgi pasākumi.

Noslēgumā prezidente piebilda, ka pasākumā piedalās arī daudz sieviešu uzņēmēju, un aicināja sievietes nebaidīties no nozīmīgiem vadītāju amatiem, ja tādi viņām tiek piedāvāti, un neatteikties no tiem, lai apliecinātu sieviešu līdzvērtīgās spējas nozīmīgos vadības amatos.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!