• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Azerbaidžānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.04.2007., Nr. 63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/156030

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas vēstnieka akreditēšanu Korejas Republikā

Vēl šajā numurā

18.04.2007., Nr. 63

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Azerbaidžānā

 

Atklājot Latvijas vēstniecību Azerbaidžānā, Baku

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 16.aprīlī ar sālsmaizi svinīgi atklāja Latvijas vēstniecību Baku. Latvijas vēstniecība ir viena no desmit Eiropas Savienības dalībvalstu vēstniecībām, kas atrodas valstī un vienlaikus ir arī pirmā no Baltijas valstu vēstniecībām Azerbaidžānā.

Ministrs pauda prieku par vēstniecības līdzšinējo aktīvo darbu divpusējo un daudzpusējo attiecību veidošanā.

Tāpat Artis Pabriks ar gandarījumu novērtēja, ka uz atklāšanu bija pulcējušies citu valstu vēstnieki, tādējādi apliecinot sadarbības nozīmīgumu.

Vēstniecība Baku darbu sāka 2006.gada maijā, kad tika izsniegtas pirmās Latvijas Republikas ieceļošanas vīzas ceļotājiem no Azerbaidžānas.

Kopš vēstniecības darbības sākšanas ir notikušas vairākas augsta līmeņa abu valstu pārstāvju tikšanās: 2006.gada oktobrī Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alījeva oficiālā valstsvizīte Rīgā, kas bija atbildes vizīte gadu iepriekš notikušajai Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas oficiālajai valstsvizītei Baku; 2007.gada martā pirmā Latvijas–Azerbaidžānas starpvaldību komisijas sēde Baku, kuru no Latvijas puses vadīja ekonomikas ministrs Jurijs Strods; īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās Oskara Kastēna un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Ērika Zundas vizīte Baku, lai piedalītos pirmajā azerbaidžāņu un turku diasporu forumā un marta beigās īpašu uzdevumu ministres elektroniskās pārvaldes lietās Inas Gudeles vizīte.

Aizvien lielāka loma divpusējās valstu attiecībās tiek piešķirta sadarbībai ekonomikas un biznesa jomā. Jūtamu ieinteresētību par biznesa iespēju attīstīšanu izrāda arī abu valstu uzņēmēji, ko apliecina regulāra biznesa forumu norise. Pēdējo gadu laikā aizvien straujāk turpina pieaugt Latvijas un Azerbaidžānas savstarpējas tirdzniecības apjomi. Pērn Latvijas eksportējamās produkcijas apjomi uz Azerbaidžānu dubultojās, sasniedzot 9,6 miljonu ASV dolāru apjomu. Pēc provizoriskiem aprēķiniem šāda tendence saglabāsies arī 2007.gadā.

 

Atklājot Latvijas–Azerbaidžānas biznesa forumu

17.aprīlī Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks, kurš jau otro dienu ir oficiālā vizītē Baku, atklāja Latvijas–Azerbaidžānas biznesa forumu.

Atklājot forumu, A.Pabriks novēlēja tā dalībniekiem panākumus biznesa kontaktu dibināšanā un uzsvēra, ka sadarbība ekonomikas un biznesa jomā ir viena no galvenajām prioritātēm Latvijas un Azerbaidžānas divpusējās attiecībās. Kā apliecinājumu tam Latvijas ārlietu ministrs atzīmēja strauji augošo savstarpējas tirdzniecības apjomu. Piemēram, Latvijas eksports uz Azerbaidžānu 2006.gadā ir dubultojies. A.Pabriks minēja arī veiksmīgus sadarbības piemērus starp abu valstu uzņēmējiem tādās sfērās kā finanšu pakalpojumi, informāciju tehnoloģijas un sakaru sektors.

Pēdējā pusotra gada laikā tā ir jau trešā plaša mēroga abu valstu vadošo uzņēmēju tikšanās: pirmās divas notika Baku un Rīgā Latvijas prezidentes V.Vīķes-Freibergas un Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alījeva vizīšu ietvaros. Jāatzīmē, ka šis forums notiek pēc uzņēmēju iniciatīvas, kas apliecina, ka valsts organizētie forumi bijuši sekmīgi un pavēruši uzņēmējiem nākotnes perspektīvas.

Lai nodibinātu lietišķus kontaktus ar Azerbaidžānas kolēģiem, šoreiz Baku ir ieradušies 20 Latvijas dažādu nozaru kompāniju vadītāji, ieskaitot tādus uzņēmumus kā “Turība”, “VEF Radiotehnika”, “Bauskas alus”, “Lattelecom”, “Laskana”, banka “Baltikum”, “Baltic bogs”, “Solo-F” un citas.

No Azerbaidžānas puses forumā piedalās vairāk nekā 60 vietējā biznesa pārstāvji.

Biznesa forumu Baku organizē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Latvijas vēstniecību un Azerbaidžānas Tirdzniecības palātu.

Pēc foruma atklāšanas A.Pabriks tikās ar Azerbaidžānas ekonomikas attīstības ministru Heidaru Babajevu un mudināja Latvijas vēstniecību izmantot kā kontaktu veidošanas vietu abu valstu sadarbībai ekonomikā. Ministri arī pārrunāja investīciju iespējas, kā arī bija vienisprātis, ka Latvijas kā pērnās līderes ES un Azerbaidžānas kā pagājušā gada pasaules līderes ekonomikā potenciāls paver lielas iespējas sadarbībai.

Vakar pēcpusdienā Latvijas delegācija ar ārlietu ministru devās iepazīšanās braucienā pa Azerbaidžānas rietumu reģioniem, kur apmeklēja otro lielāko Azerbaidžānas pilsētu Gendžu un vēsturisko centru Šeki, kā arī tikās ar vietējo pašvaldību vadītājiem un apsprieda sadarbības aspektus reģionālajā līmenī.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!