• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Šveices Konfederācijas prezidentes un Federālā ārlietu departamenta vadītājas oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.04.2007., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155824

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ierosinājumu paaugstināt minimālo algu līdz 160 latiem

Vēl šajā numurā

13.04.2007., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Šveices Konfederācijas prezidentes un Federālā ārlietu departamenta vadītājas oficiālo vizīti Latvijā

 

01.JPG (17247 bytes) 02.JPG (15024 bytes)

Vakar, 12.aprīlī, oficiālā vizītē Latvijā bija ieradusies Šveices Konfederācijas prezidente un Federālā ārlietu departamenta vadītāja Mišelīna Kalmī-Reja. Vizītes laikā viņa tikās ar Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu un ārlietu ministru Arti Pabriku (attēlā) un Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

 

Pie Valsts prezidentes

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar Rīgas pilī tikās ar Šveices Konfederācijas prezidenti un Federālā ārlietu departamenta vadītāju Mišelīnu Kalmī-Reju, kura ir ieradusies Latvijā oficiālā vizītē. Sarunas laikā tika apspriesta labā sadarbība, kas pastāv starp Latviju un Šveici divpusējā politiskajā dialogā tūrisma, zinātnes, kultūras un ekonomikas jomās, vienojoties, ka īpašs akcents liekams uz tālāku kontaktu stiprināšanu pētniecībā un augstākā studiju līmeņa pieredzes apmaiņas programmām. Tāpat tika pārrunātas Šveices un Eiropas Savienības sadarbības aktualitātes.

Pēc tikšanās V.Vīķe-Freiberga preses konferencē sacīja:

“Mums ir tiešām liels prieks un gods sveikt šeit, Rīgas pilī un Latvijā, Kalmī-Rejas kundzi kā Šveices prezidenti. Mums ir lieliskas attiecības ar šo zemi. Man jau ir bijušas vairākas iespējas tikties ar prezidentes kundzi Šveicē, un tādēļ jo lielāks prieks viņu uzņemt šeit, Latvijā. Mums ar Šveici ir attiecības, kas kultūras jomā sniedzās jau laikā pirms Latvijas neatkarības, kur ne tikai Rainis un Aspazija, bet arī citi Latvijas trimdinieki Šveicē smēlās iedvesmu un iedrošinājumu saviem sapņiem un saviem centieniem pēc Latvijas neatkarības un brīvības. Bet tagad, kopš mūsu neatkarības atjaunošanas, mums ir izveidojušās brīnišķīgas partnerattiecības ļoti daudzās jomās.

Man stāsta, ka Latvijas kultūras pārstāvji ļoti labi tiek uzņemti Šveices teātros un koncertzālēs, un mēs šodien ar prezidentes kundzi runājām par nākotnē iecerētiem konkrētiem sadarbības plāniem. Latvija kā viena no nesenām Eiropas Savienības dalībvalstīm ir ļoti pateicīga Šveices valdībai un tautai, kas referendumā nolēmušas sniegt ievērojamu arī finansiālu atbalstu, kas izpaudīsies dažādās finansiālās sadarbības formās. Mums ir prieks. Tātad – vēl ļoti daudz gadu intensīvas un auglīgas sadarbības. Vēlreiz par to prezidentes kundzei, Šveices valdībai un tautai vislielākais paldies.”

Valsts prezidenta preses dienests

 

Pie ārlietu ministra

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 12.aprīlī, tiekoties ar Šveices Konfederācijas prezidenti un Federālā ārlietu departamenta vadītāju Mišelīnu Kalmī-Reju, piedāvāja apsvērt iespēju abām valstīm attīstīt kopīgus projektus Kaukāza reģionā. Latvija, iesaistoties attīstības sadarbībā, par savu prioritāti noteikusi bijušās padomju republikas austrumos no Eiropas Savienības, arī Šveice ir iesaistījusies dažādos projektos šajā reģionā.

Amatpersonas bija vienisprātis, ka pieredzes apvienošana varētu dot lielāku ieguldījumu pozitīvu rezultātu sasniegšanā. Ārlietu ministrs informēja, ka nākamajā nedēļā apmeklēs Gruziju, Azerbaidžānu un Armēniju.

Mišelīna Kalmī-Reja informēja par Šveices iedzīvotāju referendumā pieņemto lēmumu atbalstīt finansiālās palīdzības sniegšanu Latvijai un citām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, norādot, ka Šveices prioritārās jomas ir vides aizsardzība, drošība un sociālā aizsardzība. Artis Pabriks ļoti pozitīvi novērtēja šādu lēmumu un pateicās par Šveices līdz šim sniegto atbalstu kultūras, krīžu vadības un citās jomās. Amatpersonas vienojās, ka tālāk nepieciešama ekspertu diskusija par sadarbības procedūru, kas nedrīkstētu būt pārāk birokrātiska, un par sadarbības programmām.

Ministrs lūdza Šveices atbalstu Latvijas dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā, Ekonomikas un sociālo lietu padomē, kā arī UNESCO starpvaldību institūcijās.

Puses pārrunāja arī Eiropas Komisijas un Šveices diskusiju par nodokļu politiku, sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros, ES tālāko attīstību.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

Pie Ministru prezidenta

12.aprīlī Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Šveices Konfederācijas prezidenti un Federālā ārlietu departamenta vadītāju Mišelīnu Kalmī-Reju, kura ieradusies Latvijā oficiālā vizītē.

Tikšanās laikā Ministru prezidents un Šveices Konfederācijas prezidente uzsvēra ļoti labās abu valstu divpusējās attiecības – gan politiskās, gan ekonomiskās un pārrunāja iespējas paplašināt sadarbību nākotnē. Ministru prezidents pauda gandarījumu par Latvijas un Šveices uzņēmēju aktīvo darbību, veidojot kopīgus uzņēmumus un arvien vairāk investējot.

Ministru prezidents pateicās par Šveices finansiālo atbalstu Latvijai un citām jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, par ko referendumā lēma Šveices pilsoņi un kas Latvijai varētu būt pieejams jau šā gada beigās vai nākamā gada sākumā.

Aigars Kalvītis un Mišelīna Kalmī-Reja bija vienisprātis, ka finansiālais atbalsts ir jākoncentrē uz konkrētām jomām, kur tas ir visvairāk nepieciešams – kā sociālie, veselības, izglītības jautājumi, drošība, tieslietas, iekšlietas un vides aizsardzība. Tikpat svarīgi ir padarīt finansējuma apguves procesu pārskatāmu, efektīvu, vienkāršu un sekmēt iecerēto mērķu sasniegšanu.

Ministru prezidents informēja par Latvijas straujo ekonomisko attīstību, atvērtību ārvalstu investīcijām un uzņēmējiem, kā arī uzņēmējdarbībai izdevīgo nodokļu sistēmu. Gan Latvija, gan Šveice ir ekonomiski atvērtas, tās īsteno tādu nodokļu politiku, lai būtu konkurētspējīgas Eiropas Savienībā. Valdības vadītājs kā vēl vienu abas valstis raksturojošu iezīmi akcentēja ievērojamo banku sektora attīstību Latvijā, kas ir kļuvis par reģiona finanšu centru.

Tikšanās laikā tika pārrunāta abu valstu gatavošanās pievienoties Šengenas zonai 2008.gadā un ieinteresētība kopā sadarboties Šengenas zonas robežu drošības stiprināšanā. Aigars Kalvītis informēja par Latvijas līdzdalību ES robežkontroles misijā Moldovā un pauda apņēmību turpināt atbalstīt Moldovu un citas ES jaunās kaimiņvalstis demokrātisko un ekonomisko reformu īstenošanā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!