• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidentes darba vizīti Itālijā 2007.gada 28.-30.martā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2007., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155254

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauniem finanšu noteikumiem ES fondu izmantošanai

Vēl šajā numurā

30.03.2007., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidentes darba vizīti Itālijā 2007.gada 28.–30.martā

 

Tiekoties ar Milānas pilsētas prefektu

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 28.martā Milānā, Itālijā, tikās ar Milānas pilsētas prefektu Džanvalerio Lombardi un pārrunāja Latvijas un Itālijas ekonomisko attiecību paplašināšanas iespējas, kā arī tūrisma nozares kontaktus starp abām valstīm. Tika atzīmēts, ka Itālija ir 12.lielākā Latvijas tirdzniecības partnere un pēdējo gadu laikā tirdzniecības apgrozījums arvien pieaug. Prezidente informēja prefektu par Latvijas un Itālijas reģionu pašreizējiem sadarbības rādītājiem. Īpaši tika pārrunāta kultūras jomas attīstība Latvijā un operas tradīcijas.

 

Apmeklējot Eiropas Universitātes institūtu

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 29.martā Florencē, Itālijā, apmeklēja Eiropas Universitātes institūtu (EUI – European University Institute) un apmeklējuma laikā izteica cerību, ka jau tuvāko mēnešu laikā Latvijā tiks ratificēta konvencija, kas ļaus Latvijai kļūt par EUI dalībvalsti. Lai Latvija kļūtu par institūta dalībvalsti, Izglītības un zinātnes ministrija ir sagatavojusi divus likumprojektus, kuros ir paredzēts, ka Latvija ratificē 1972.gada 19.aprīlī Florencē parakstīto konvenciju, ar ko tika izveidots EUI, un konvenciju, ar ko groza 1972.gada 19.aprīļa konvenciju. Šo konvenciju ratifikācija ļautu Latvijai būt par pilntiesīgu EUI dalībnieci, un tas nozīmētu, ka Latvijas studenti varētu studēt vienā no prestižākajām Eiropas un visas pasaules sociālo zinātņu augstskolām.

Tikšanās laikā ar Eiropas Universitātes institūta prezidentu Īvu Menī Latvijas prezidente tika informēta, ka īpašu akcentu EUI liek uz pēcpamatstudiju programmām, tajā skaitā doktorantūras un pēcdoktorantūras studiju programmām. Pašlaik EUI par Itālijas valdības piešķirto stipendiju studē viena studente no Latvijas.

Prezidente atzinīgi vērtēja, ka Eiropas Universitātes institūts meklē integrētu pieeju dažādu Eiropas politikas un tieslietu, kā arī ekonomikas jautājumu izpētei.

Sarunā arī tika pārrunāti dažādi jautājumi, kas saistās ar demokrātijas pilnveidošanas aspektiem. Atzinīgi tika vērtēta nesenā Igaunijas rīcība, ieviešot e-vēlēšanu iespējas iedzīvotājiem, ar ko tika radīts pamats, lai iedzīvotāji vēlēšanās varētu balsot elektroniski.

Tāpat arī EUI pārstāvji pauda cerību, ka līdz ar Latvijas iespējamo kļūšanu par EUI dalībvalsti, Latvija varēs sniegt savu pieredzi par demokrātijas reformu procesiem un sniegt to valstīm, kas atrodas demokrātisko reformu sākuma stadijā.

Prezidente tika sveikta kā pirmā no ES jauno dalībvalstu vadītājām, kura apmeklē un uzstājas ar runu Eiropas Universitātes institūtā. Tika izteikta cerība, ka Vaira Vīķe-Freiberga atkārtoti varēs apmeklēt institūtu, lai nolasītu lekciju.

Pēc tikšanās sekoja prezidentes runa un jautājumu un atbilžu laiks, kurā institūta pētnieki un studenti izvaicāja prezidenti par Eiropas Savienības un Krievijas attiecībām, enerģētikas jautājumiem, demokrātijas nākotni Baltkrievijā, kā arī Ukrainas izaugsmes iespējām.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!