• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesas sēžu skaņu ieraksta pilotprojektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.03.2007., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155253

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.03.2007., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesas sēžu skaņu ieraksta pilotprojektu

 

Tiesu administrācija (TA) 28.martā sekmīgi realizējusi tiesas sēžu skaņu ieraksta pilotprojektu Rīgas apgabaltiesā. Ar skaņu ierakstu aparatūras palīdzību TA nākotnē cer uzlabot tiesvedības procesa kvalitāti Latvijas tiesās un uzlabot tiesas sēžu protokolu kvalitāti.

Martā TA Rīgas apgabaltiesā uzstādīja profesionālu skaņu ierakstu aparatūru un veica tiesas sēžu skaņu ierakstu, lai pārliecinātos par aparatūras un ierakstu tehnoloģijas piemērotību tiesas sēžu protokolēšanas vajadzībām.

 

Tiesvedības procesa kvalitāte

TA direktors Gints Karlsons projekta noslēgumā atklāj: “Ar skaņu ierakstu palīdzību mēs vēlamies uzlabot tiesvedības procesa kvalitāti un panākt, lai tiesas sēdes noritētu atbilstoši tiesvedības procesa normām. Ieraksts būs objektīvs, skaidrs un precīzs tiesas sēdes protokols. Skaņu ierakstu aparatūra fiksēs visu tiesas sēžu gaitu, lai šaubu un domstarpību gadījumā būtu iespēja objektīvi noskaidrot, kas tiesas sēdē noticis, kā tajā uzvedušies lietas dalībnieki un ko teicis katrs sēdes dalībnieks. Ikviens cilvēks, apzinoties, ka viņa teiktais tiek ierakstīts, pievērsīs vairāk uzmanības tam, ko viņš saka tiesas sēdē. Mēs sagaidām, ka skaņu ierakstu tehnoloģija palīdzēs būtiski uzlabot disciplīnu tiesas sēdēs. Iedzīvotāji to noteikti izjutīs kā tiesas precīzāku un kvalitatīvāku darbu.”

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Juris Stukāns saka: “Tiesas sēžu gaitas fiksēšana audio ierakstā ir teicams un progresīvs solis tiesu darba attīstībā. Šāds tiesas sēžu skaņas ieraksts disciplinēs gan tiesnešus, gan tiesas darbu kopumā un mazinās neuzticību tiesu sistēmai.” J.Stukāns norāda, ka tas arī atvieglots darbu strīdu gadījumā par liecību saturu un izslēgts domstarpību un neskaidrību gadījumus. Viņš atbalsta tiesas sēžu skaņu ierakstu visās tiesu instancēs.

Gan TA eksperti, gan tiesneši un tiesas darbinieki atzina skaņu ieraksta augsto kvalitāti un ir ļoti apmierināti ar skaņu ieraksta aparatūras darbību tiesas sēžu laikā.

 

Tiesas sēžu protokolu kvalitāte

Līdz šim rokrakstā gatavotie tiesas sēžu protokoli ir ļoti grūti salasāmi. Tiesas sēžu sekretāru lielā mainība tiesās atstāj iespaidu arī uz tiesas sēžu protokolu kvalitāti – pieredzes trūkuma dēļ protokolā neiekļauj būtisku informāciju par tiesas sēdes gaitu. TA gatavojas šīs problēmas risināt ar skaņu ierakstu palīdzību.  

“Nākotnē mēs varētu vispār atteikties no tiesas sēžu rakstveida protokoliem. Tehnoloģija ir attīstīta tiktāl, ka droši un precīzi varam fiksēt visas sēdes gaitu tikai elektroniski – skaņu ierakstā. Rakstveida protokolā tiesa fiksēs vien izskatāmās lietas datus un tiesas sēdes gaitā veiktās procesuālās darbības, bet lietas dalībnieku liecības, paskaidrojumi – tikai skaņu ierakstā,” par nodomiem pauž G.Karlsons.

Pēc pilotprojekta beigām TA veiks aprēķinus par tiesām nepieciešamo skaņu ieraksta aparatūras daudzumu un gatavos valsts budžeta pieprasījumu aparatūras uzstādīšanai visās Latvijas tiesās.

 

Tiesas sēžu ieraksti

Tiesas sēžu skaņu ieraksti tiek sagatavoti elektronisku failu veidā. Tie ir populārie “mp3” faili, ko iespējam noklausīties uz jebkura datora, bez īpaša aprīkojuma un programmatūras.

Iecerēts, ka tiesas sēžu ieraksti tiks apkopoti Tiesu informatīvajā sistēmā (TIS). Tie būs pieejami tāpat kā rakstveida protokoli – tiesai, lietas dalībniekiem un ieinteresētām personām. Gan tiesas, gan tiesu lasītavas un ieslodzījumu vietas iecerēts aprīkot ar atskaņošanas aparatūru, lai nodrošinātu lietas dalībniekiem un ieinteresētajām personām iespēju iepazīties ar tiesas sēdes ierakstu.

Būdams informēts par notiekošā eksperimenta rezultātiem, J.Stukāns secināja, ka instruētās personas ātri apguvušas skaņu ierakstu aparatūras lietošanas prasmes un ierakstu laikā aparatūras lietošanā problēmas, sarežģījumi vai kļūdas netika konstatētas.

Kriminālprocesa likumā jau šobrīd atļauts tiesas sēdes gaitu fiksēt ar tehniskiem līdzekļiem. Citos normatīvajos aktos vēl jāveic izmaiņas, lai tiesas sēžu tradicionālos rakstveida protokolus papildinātu un vēlāk arī aizvietotu ar skaņu ierakstiem.

Gatis Tauriņš, Tiesu administrācijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārvaldes vecākais referents

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!