• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Čehijas parlamentāriešu vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.03.2007., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/155147

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Indijas ārlietu valsts ministra vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

29.03.2007., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Čehijas parlamentāriešu vizīti Latvijā

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs 27.martā tikās ar Čehijas Republikas parlamenta Sabiedriskās pārvaldes un reģionālās attīstības komisijas pārstāvjiem, lai iepazīstinātu ar Latvijas paveikto un plānoto reģionālās attīstības veicināšanā, tai skaitā novadu veidošanā.

A.Štokenbergs Čehijas parlamentāriešus, kas ieradušies vizītē Latvijā, iepazīstināja ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) darbības jomām un prioritātēm, uzsverot, ka ministrijas galvenais mērķis ir veicināt līdzsvarotu visas valsts attīstību. Ministrs informēja par RAPLM paveikto, sagatavojot Latvijas Nacionālo attīstības plānu 2007.–2013.gadam, kura mērķis ir, izmantojot valsts iedzīvotāju izglītību un zināšanas, nodrošināt tautsaimniecības izaugsmi un tehnoloģisko izcilību. Šobrīd ministrija ciešā sadarbībā ar ekspertiem ir uzsākusi darbu pie valsts ilgtermiņa attīstības stratēģijas izstrādes.

Pārrunājot reģionālās attīstības jautājumus, A.Štokenbergs akcentēja administratīvi teritoriālās reformas nozīmi. Izveidojot spēcīgus un attīstīties spējīgus novadus, būs iespēja iedzīvotājiem nodrošināt kvalitatīvus pašvaldību pakalpojumus, vienlaikus plānojot pašvaldības teritorijas ekonomisko izaugsmi.

Čehijas Republikas parlamenta Sabiedriskās pārvaldes un reģionālās attīstības komisijas priekšsēdētājs Toms Zajīčeks atzina, ka Čehija apbrīno Latvijas izvirzītos mērķus, kurus paredzēts sasniegt administratīvi teritoriālās reformas gaitā. 

“Mēs vēlamies aizvest uz Prāgu kaut daļu jūsu drosmes,” teica T.Zajīčeks, norādot, ka Čehijā ir 6300 vietējo pašvaldību, kas ir liels skaits valstij ar 10 miljoniem iedzīvotāju. Čehijas amatpersonas izprotot nepieciešamību samazināt pašvaldību skaitu, tomēr, pēc T.Zajīčeka teiktā, neesot drosmes šādas reformas uzsākt.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs ar Čehijas parlamentāriešiem pārrunāja arī citas aktualitātes.

Latvijā un Čehijā problemātisks jautājums ir teritorijas plānojumu izstrāde, īpaši nelielās pašvaldībās. A.Štokenbergs to skaidroja ar kvalificētu speciālistu trūkumu, norādot, ka drīzumā varētu tikt veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, vienkāršojot vietējām pašvaldībām izvirzītās prasības teritorijas plānojumu izstrādei. Arī Čehijā vietējām pašvaldībām teritorijas plānojumu izstrāde nesokas raiti, un tas kavē attīstību, atzina T.Zajīčeks. Gan A.Štokenbergs, gan T.Zajīčeks pauda viedokli, ka nav iespējams tāds teritoriālais iedalījums, kas ļautu optimāli visus iedzīvotājus nodrošināt ar nepieciešamajiem pakalpojumiem, tāpēc informāciju un komunikāciju tehnoloģiju pielietošana būtu labākais risinājums.

Latvijas un Čehijas amatpersonas bija vienisprātis par nepieciešamību sekmēt informāciju tehnoloģiju sniegto iespēju izmantošanu, lai nodrošinātu kvalitatīvus un ērtus pakalpojumus iedzīvotājiem. Gan Latvijā, gan Čehijā notiek darbs pie elektroniskās pārvaldes ieviešanas valsts līmenī un pašvaldībās. A.Štokenbergs Čehijas parlamentāriešus iepazīstināja ar RAPLM līdz šim paveikto pašvaldību informatizācijā, uzsverot, ka uzsāktais tiks turpināts, piesaistot ES fondu līdzekļus.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!