• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par novadu veidošanu Daugavpils rajonā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.2007., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/154981

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts tiešo maksājumu īstenošanu lauksaimniecībā

Vēl šajā numurā

27.03.2007., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par novadu veidošanu Daugavpils rajonā

 

Lielākā daļa Daugavpils rajona pašvaldību 23.martā sarunā ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Aigaru Štokenbergu pauda atbalstu viena vai divu novadu veidošanai rajonā.

Daugavpils rajona padome ministru, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) parlamentāro sekretāru Gunti Gūtmani un valsts sekretāri Laimdotu Straujumu iepazīstināja ar līdz šim paveikto rajona pašvaldību attīstības veicināšanā. A.Štokenbergs atzinīgi novērtēja rajona padomes darbinieku kompetenci un izteica cerību, ka līdzšinējās iestrādnes rajona izaugsmes nodrošināšanā tiks izmantotas, veidojot novadus.

20 no 23 Daugavpils rajona pašvaldībām uzskata, ka rajonā būtu jāveido viens vai divi novadi. Ja tiktu veidots viens novads, tā attīstības centrs būtu Daugavpils, bet, ja tiktu veidoti divi novadi, to attīstības centri būtu Daugavpils un Ilūkste. Daugavpils rajona pašvaldību pārstāvji sarunā ar RAPLM vadību atgādināja, ka jau 2002.gadā bijusi iecere rajona robežās veidot vienu novadu, bet, nākot pie varas jaunam politiskajam spēkam, šis priekšlikums ticis aizmirsts.

Ministrs A.Štokenbergs uzsvēra nepieciešamību sekmēt līdzsvarotu visas valsts attīstību, lai visiem Latvijas iedzīvotājiem būtu vienlīdzīgas iespējas saņemt kvalitatīvus izglītības, sociālos, kultūras un citus pakalpojumus.

Spēja nodrošināt kvalitatīvus pakalpojumus iedzīvotājiem ir administratīvi teritoriālās reformas galvenais mērķis. Valsts ir gatava atbalstīt spēcīgas un attīstīties spējīgas pašvaldības, piešķirot finansējumu infrastruktūras sakārtošanai.

Šā gada valsts budžetā novadu infrastruktūras attīstībai ir paredzēti desmit miljoni latu. Papildu finansējumu ministrs ir paredzējis lūgt piešķirt valsts budžeta grozījumos. Atbalsts novadu pašvaldībām plānots arī valsts investīciju programmā.

Ar Daugavpils rajona pašvaldību pārstāvjiem A.Štokenbergs pārrunāja arī citus aktuālus jautājumus. Sākoties sabiedriskajai apspriešanai par Ignalinas atomelektrostacijas radioaktīvo atkritumu glabāšanu Lietuvas teritorijā, pašvaldības aicināja ministru atbalstīt rajona iedzīvotājiem svarīgu lēmumu pieņemšanu.

22.martā ministrs A.Štokenbergs par administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu diskutēja ar Cēsu rajona pašvaldībām, kuras pauda izpratni par nepieciešamību veidot lielākus novadus.

Gan Cēsu, gan Daugavpils rajona pašvaldības sarunā ar ministru atbalstīja pēc RAPLM iniciatīvas tapušos grozījumus likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”. Tie paredz, ka valstij piekrīt tā lauku apvidus zeme, kas zemes reformas laikā piešķirta pastāvīgā lietošanā pašvaldībām un saskaņā ar spēkā esošu vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu netiek izmantota un nav izmantojama valsts pārvaldes funkciju veikšanai. Likuma grozījumus valdība pieņēma Satversmes 81.panta kārtībā un patlaban tie tiek izskatīti Saeimā.

Pašvaldību pārstāvji atzina, ka patlaban ieguvējas ir Pierīgas pašvaldības, jo tām, realizējot lietošanā piešķirto zemi, ir iespējams gūt lielākus ienākumus, tādējādi vēl vairāk palielinot ekonomiskās atšķirības starp Rīgas reģiona un pārējām pašvaldībām.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!