• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijā sācies "Francijas pavasaris". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2007., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/154809

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.03.2007., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijā sācies “Francijas pavasaris”

 

01.JPG (20453 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, ”LV”

Vakar, 21.martā, Rīgā ar diviem vērienīgiem pasākumiem – Bordo mākslas muzeja izstādi “Fovisma skats: Franču glezniecība 20.gadsimta sākumā” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Hektora Berlioza dramatisko leģendu “Fausta pazudināšana” Latvijas Nacionālajā teātrī – tika atklāts festivāls “Francijas pavasaris Latvijā 2007”. Atklāšanā piedalījās Latvijas Valsts prezidente, Francijas Nacionālās asamblejas prezidents, citas augstas Latvijas un Francijas amatpersonas.

Šajā sakarā tikšanās laikā Rīgas pilī: Bordo pilsētas mērs Alēns Žipē, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Francijas Nacionālās asamblejas prezidents Patriks Oljē, Francijas Republikas Valsts padomes locekle, festivāla “Francijas pavasaris Latvijā 2007” goda prezidente Simona Veila.


 

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar Rīgas pilī tikās ar Francijas Republikas Nacionālās asamblejas prezidentu Patriku Oljē, Bordo pilsētas mēru Alēnu Žipē, Francijas Senāta Latvijas sadraudzības grupas vadītāju Žaku Valadu un festivāla “Francijas pavasaris Latvijā 2007” goda prezidenti Simonu Veilu.

Sarunā prezidente augstu novērtēja pirmo Francijas Republikas Nacionālās asamblejas prezidenta vizīti Latvijā, kas norit abām valstīm vēsturiskā dienā – kultūras un ekonomikas festivāla “Francijas pavasaris” atklāšanas reizē. V.Vīķe-Freiberga izteica tikšanās laikā pateicību visām Francijas puses iestādēm un cilvēkiem, kas ir bijuši iesaistīti festivāla rīkošanā, kā arī izmantoja iespēju, lai izteiktu augstu novērtējumu seniem Latvijas draugiem un atbalstītājiem – Latvijas sadraudzības grupas vadītājam Francijas Senātā Žakam Valadam, Bordo pilsētas mēram Alēnam Žipē u.c. V.Vīķe-Freiberga pauda pārliecību, ka “Francijas pavasaris” būs spožs turpinājums sekmīgajam “Pārsteidzošās Latvijas” festivālam, kas notika Francijā 2005.gadā, un kalpos par jaunu pamudinājumu abu valstu sadarbībai visdažādākajās jomās.

 

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 21.martā Rīgas pilī pasniedza Triju Zvaigžņu II šķiras ordeni festivāla “Francijas pavasaris Latvijā 2007” goda prezidentei Simonai Veilai.

Pasniedzot augsto Latvijas valsts apbalvojumu, prezidente sacīja, ka S.Veila ir pazīstama kā Eiropas mēroga personība un drosmīga sieviete, kura savā dzīvē pieredzējusi sarežģīto Eiropas 20.gadsimta vēsturi un Otrā pasaules kara šausmas, tomēr, par spīti tam, vienmēr spējot cilvēcības augstākās vērtības uzsvērt un drosmīgi aizstāvēt gan savā bagātajā profesionālajā darbībā, gan personīgā dzīvē.

Prezidente sacīja, ka Latvija Simonā Veilā ir atklājusi kādu, kas ir gatavs dziļam dialogam, kādu, kam ir bijis svarīgi izprast mūsu valsts un cilvēku pagātnes ciešanu apmēru, vienlaikus uzsverot šodienas eiropeisko garu, kas pieprasa abpusēju izpratni un solidaritāti.

 

02.JPG (20403 bytes) 04.JPG (32997 bytes)
03.JPG (18407 bytes)

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 21.martā, pasniedzot Triju Zvaigžņu ordeni festivāla “Francijas pavasaris Latvijā 2007” goda prezidentei Simonai Veilai (augšējā attēlā pa kreisi); Latvijas Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (centrā), iepazīstinot Francijas Nacionālās asamblejas prezidentu Patriku Oljē (pa kreisi) un Francijas vēstnieku Andrē Žanu Liburelu ar parlamenta telpām (apakšējā attēlā pa kreisi); Latvijas Ministru prezidents Aigars Kalvītis, sveicot Patriku Oljē Valdības ēkā
Foto: Boriss Koļesņikovs, Māris Kaparkalējs, “LV”

 

Trešdien, 21.martā, Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis tikās ar Francijas Republikas Nacionālās asamblejas prezidentu Patriku Oljē un viņa vadīto delegāciju.

Puses bija vienisprātis, ka attiecības starp Latviju un Franciju visos līmeņos vērtējamas kā ļoti draudzīgas un labas. Atzinīgi tika novērtēta abu valstu sadarbība ekonomikas, tūrisma un kultūras jomā, kā arī skarts tās tālākās attīstības aspekts. I.Emsis uzvēra, ka īpaši jāatzīmē parlamentārā sadarbība starp Saeimu, Francijas Senātu un Nacionālo asambleju, kam ir liels attīstības potenciāls nākotnē.

P.Oljē pastāstīja par pašreizējo iekšpolitisko situāciju savā valstī, tostarp par gaidāmajām prezidenta un parlamenta vēlēšanām. Viņš arī atgādināja par Latvijas kultūras festivāla “Pārsteidzošā Latvija” norisi Francijā, kas sniedza daudz plašāku ieskatu par mūsu valsti. Francijas atbildes festivāls “Francijas pavasaris Latvijā 2007” ir veiksmīgs tā turpinājums, kas pilnveido un nostiprina attiecības starp abām valstīm, radot papildu impulsu turpmākai ilgtermiņa sadarbībai.

Tikšanās laikā uzmanība tika pievērsta arī Eiropas Savienības (ES) aktualitātēm, tostarp enerģētikas politikas un enerģētikas drošības nodrošināšanas jautājumiem, ES konstitūcijas projektam un Eiropas nākotnei. Abas puses bija vienisprātis, ka svarīga loma pareizai procesu izpratnei ES aktuālajos jautājumos ir to izskaidrošanai sabiedrībai.

Sarunā piedalījās arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. Informējot par Latvijas līdzdalību ES kaimiņu politikas īstenošanā, viņa pastāstīja par mūsu valsts eirointegrācijas pieredzes nodošanu un uzsāktajiem projektiem ar Ukrainu, Moldovu un Gruziju, kā arī par Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un Beniluksa valstu aktīvo sadarbību.

 

21.martā Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Francijas Republikas Nacionālās asamblejas prezidentu Patriku Oljē, kas ieradies Latvijā oficiālā vizītē.

Galvenā uzmanība sarunas laikā tika veltīta ekonomiskās sadarbības stiprināšanai starp abām valstīm.

Ministru prezidents un Francijas Nacionālās asamblejas prezidents bija vienisprātis, ka tādi kultūras pasākumi kā festivāls “Pārsteidzošā Latvija” Francijā un “Francijas pavasaris Latvijā” ir viens no veidiem, kā sekmēt abu valstu iedzīvotāju savstarpēju interesi, veicināt ekonomisko, politisko un kultūras sadarbību.

Aigars Kalvītis uzsvēra Latvijas interesi pastiprināt sadarbību ar Franciju ekonomikā, stiprināt kontaktus valstu un pašvaldību līmenī un atzīmēja, ka vairākas Latvijas pašvaldības jau sadarbojas ar partneriem Francijā.

Latvijas valdības vadītājs apliecināja vēlmi palielināt Francijas kā industriālas lielvalsts investīcijas Latvijas rūpniecībā un ražošanā, lai sekmētu ražošanas uzņēmumu atjaunošanu Eiropas Savienības līmenī.

Ministru prezidents atzina, ka Latvija īpaši novērtētu Francijas pieredzi enerģētikā, īpaši kodolenerģijas izmantošanā ilgtermiņa ekonomikas attīstībā, kas ir aktuāls jautājums Baltijas valstīm, kuras plāno būvēt kopīgu atomelektrostaciju.

Aigars Kalvītis akcentēja šīs divas galvenās jomas, kurās Latvija vēlas ciešāku sadarbību ar Franciju, tomēr neizslēdza arī citus jautājumus, kā, piemēram, pieredzes apmaiņu ar Francijas pārtikas ražošanas uzņēmumiem.

Patriks Oljē apliecināja arī Francijas vēlmi stiprināt abu valstu ekonomisko sadarbību un informēja, ka Francijas delegācijas sastāvā Latvijā ir ieradušies uzņēmēji, kuri plāno apmeklēt Jelgavu, lai veidotu sadarbību ar pilsētas pašvaldību un uzņēmējiem.

Francijas Nacionālās asamblejas prezidents pauda gatavību personiski sekmēt kontaktu veidošanu ar Francijas uzņēmējiem un pēc atgriešanās Francijā aicināt rūpniecības uzņēmumus aktīvāk investēt Latvijas rūpniecībā.

Aigars Kalvītis un Patriks Oljē pauda apņemšanos stiprināt Latvijas un Francijas sadarbību, padarīt to spēcīgāku un strukturētāku.

Valsts prezidenta preses dienests,
Saeimas preses dienests,
Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!