• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārlietu ministrs: - ārlietu ministru konferencē Helsinkos; - atvadoties no Ungārijas vēstnieka. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.1999., Nr. 372/373 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15478

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cauri mūžiem savā tautā zied piemiņas teiksmainā puķe

Vēl šajā numurā

11.11.1999., Nr. 372/373

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārlietu ministrs:

— ārlietu ministru konferencē Helsinkos

Šodien un rīt, 11. un 12. novembrī, ārlietu ministrs Indulis Bērziņš Helsinkos piedalīsies ārlietu ministru konferencē, kas veltīta Eiropas Savienības Ziemeļu dimensijas jautājumiem. Šajā konferencē piedalīsies ES dalībvalstu, ES Komisijas un reģiona partnervalstu (Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Norvēģijas, Islandes un Krievijas) pārstāvji.

Konferencē ar runām uzstāsies Somijas premjerministrs Pāvo Liponens, Krievijas ārlietu ministrs Igors Ivanovs, ES Komisārs Kriss Patens, kā arī citu valstu ārlietu ministri. Notiks diskusijas par Ziemeļeiropas tālākās attīstības perspektīvām.

I.Bērziņš konferencē uzstāsies ar uzrunu, īpaši pievēršoties stabilitātes veicināšanai reģionā un ekonomiskajai sadarbībai.

Ziemeļu dimensijas projekta īstenošanai 1998. gada septembrī ar Ministru prezidenta rīkojumu tika izveidota īpaša darba grupa ārlietu ministra vadībā. Darba grupa sagatavoja Latvijas valdības nostāju ES Ziemeļu dimensijas jautājumos.

Šajā dokumentā līdzās politiskajai sadaļai ir ietvertas Latvijas sektorālās intereses pārrobežu sadarbībā. Latvija uzskata, ka ir neatņemama un līdzvērtīga Ziemeļu dimensijas sastāvdaļa, ņemot vērā gan valsts ģeopolitisko stāvokli, gan Latvijas integrācijas procesu Eiropas Savienībā. Dokumentā uzsvērts, ka Ziemeļu dimensijai ir jābūt atvērtai un ka pašreizējā tās attīstības stadijā ir būtiski ievērot visu tās partnervalstu, tai skaitā arī Latvijas, līdzvērtīgas piedalīšanās principu.

Latvija ir ierosinājusi noteikt Ziemeļu dimensijas projektu atlases kritērijus, kas atbilstu reģiona konkurētspējas un ekonomiskās pamatotības principiem. Projektu izvēlē Ziemeļu dimensijai būtu izvirzāmi šādi galvenie priekšnosacījumi: to atbilstība ilgspējīgas attīstības iespējām, to ietekme uz apkārtējo vidi, projektu komerciālā dzīvotspēja un sagaidāmā pievienotā vērtība gan reģionālajā, gan Eiropas mērogā. Latvijas iniciatīva ir guvusi gan Eiropas Savienības dalībvalstu, gan Ziemeļu dimensijas partnervalstu atbalstu.

Latvija pievērš īpašu uzmanību praktiskās sadarbības īstenošanai Ziemeļu dimensijas ietvaros un par prioritāriem sadarbībā izvirza šādus sektorus:

enerģētikā (elektroenerģētikas un dabasgāzes sektori), transports un tranzīts, informācijas tehnoloģijas un telekomunikācijas, iekšlietas, mežsaimniecība, apkārtējā vide un tās aizsardzība.

Paralēli ministru konferencei Helsinkos notiek arī Ziemeļu dimensijas biznesa forums, kurā piedalīsies Latvijas uzņēmēju delegācija.

— atvadoties no Ungārijas vēstnieka

Ārlietu ministrs Indulis Bērziņš vakar, 10.novembrī, tikās ar Ungārijas vēstnieku Jozefu Vigu, kurš bija ieradies atvadu vizītē.

Tikšanās laikā ārlietu ministrs uzsvēra Latvijas un Ungārijas kopējās prioritātes ārpolitikā, kā arī abu valstu lieliskās divpusējās attiecības.

Ungārijas vēstnieks apliecināja savas valsts gatavību dalīties pieredzē integrācijā NATO, kā arī Eiropas Savienības jautājumos.

Šis gads abu valstu attiecībās bijis ļoti intensīvs — ir parakstīts Brīvās tirdzniecības līgums, Līgums par ieguldījumu veicināšanu un savstarpēju aizsardzību, kā arī Līgums starp abu valstu aizsardzības ministrijām par divpusējiem kontaktiem un sadarbību militārajā jomā.

Ungāriju oficiālās vizītēs 1999.gadā apmeklējis Latvijas Ministru prezidents (9.–11.jūnijs) un Saeimas priekšsēdētājs (17.–18.maijs). Ungārijā viesojies arī Latvijas aizsardzības ministrs (7.–9.jūnijs).

Ārlietu ministrijas preses centrs

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!