• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Esmu pārliecināts: valsts spēs vairāk pelnīt". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.1999., Nr. 372/373 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15475

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Esmu pārliecināts: valsts spēs vairāk pelnīt" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

11.11.1999., Nr. 372/373

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Esmu pārliecināts: valsts spēs vairāk pelnīt"

Ministru prezidents Andris Šķēle:

Intervijā Latvijas radio 10. novembrī raidījumā "Labrīt" pulksten 7.15. Raidījumu vada radio žurnālisti Ingvilda Strautmane un Andris Siksnis

— Kā esam solījuši, mūsu studijā ir Ministru prezidents Andris Šķēle. Labrīt, Šķēles kungs!

A. Šķēle:

— Labrīt!

— Kā klausītājiem esam solījuši, runāsim un iztaujāsim jūs par aktualitātēm valstī; protams, par pedofilijas skandālu, kā jau esam teikuši, skandalozo izmeklēšanu, par ko tiks spriests arī šodien Nacionālās drošības padomes sēdē, arī par sestdien paredzēto referendumu un pensiju likumu vispār, arī par citām saimnieciskām aktivitātēm. Jūs atgriezāties no Stokholmas, bet tagad jau iznācis tā, ka valsts pirmajām amatpersonām, gan dodoties, gan atgriežoties no starptautiskām vizītēm, mūsu Latvijas žurnālisti gandrīz jautā tikai par iekšzemes aktualitātēm. Jā, un šīs aktualitātes pēdējās dienās tieši saistītas ar pašu amatpersonu savstarpējo komunikāciju, konkrēti — runājot un publiski uzstājoties par pedofilijas skandāla izmeklēšanu. Valsts prezidente ir neapmierināta ar prokuratūras rīcību, prokuratūra uzskata, ka attiecībās ar prezidenti viss ir pilnīgi kārtībā un likuma ietvaros. Jūs vakar izteicāt nožēlu par izveidojušos situāciju.

A.Šķēle:

— Es tiešām varu paust nožēlu, ja starp augstām amatpersonām pastāv kādas nevajadzīgas pretišķības, jo es domāju, ka visas minētās amatpersonas ir patiesas vēlmes pilnas darīt visu to labāko Latvijas valstij un, galu galā, arī šajā skandalozajā lietā ātrāk nonākt pie patiesa iznākuma. Un tādēļ es esmu pārliecināts, ka šodienas vairākkārtīgas tikšanās, arī man ar Valsts prezidentes kundzi, saliks visus punktiņus uz "i" un noņems jebkādu vajadzību tālāk izskaidroties un dot kādam iespēju eskalēt kādas nevajadzīgas intrigas.

— Šobrīd augstāko valsts amatpersonu komunikācija gandrīz vai notiek tikai caur masu medijiem. Sakiet, vai ir kāda problēma to izrunāt tomēr iepriekš!

A.Šķēle:

— Es domāju, ka nav tādas problēmas, un tas tiek arī darīts. Valsts prezidente ir tikusies ar Saeimas priekšsēdētāju; man ir iknedēļas tikšanās, šodien arī paredzēta vēl speciāla "četrinieka" tikšanās, kas saistīta ar mūsu ārpolitikas lietām. Tā ka es domāju, tur ir vairāk intrigas un nepareizi salikti akcenti no dažādu nelabvēļu puses.

— Protams, viss ir likumīgi un tiesiski, bet vai arī prokuratūra, jūsuprāt, nevarēja rīkoties jau, pirms šī konflikta savādāk? Respektīvi, vai, jūsuprāt, prokuratūrai nav jābūt savu viedokli vairāk motivējošai un ne tik aizvainojamai šādu plašu publicitāti ieguvušu lietu izpētīšanā?

A.Šķēle:

— Es domāju, ka Prokuratūras likums un tas, kādā veidā ir organizēts prokuratūras darbs, ir milzīgs mūsu Latvijas Republikas ieguvums. Mēs esam viena no tām modernākajām valstīm, kur prokuratūra ir tiesu varas elements un ir pilnībā neatkarīga. Tiesa ir tā, kas uzrauga prokuratūru, un nevienai citai valsts amatpersonai, ne Ministru prezidentam, ne kādam citam nav tiesību iejaukties un izprasīt operatīvas izmeklēšanas lietas. Protams, savukārt Prokuratūras likums uzliek par pienākumu prokuroram izlemt, kuri ir tie gadījumi, kad atklātu svarīgu, bīstamu noziegumu sakarā ir jāinformē Ministru prezidents, Valsts prezidente un Saeima. Un es sliecos vēl arvien domāt, ka tas ir tiešām nevajadzīgs pārpratums.

— Par jo jūs šodien esat nolēmis runāt Nacionālās drošības padomes sēdē?

A.Šķēle

: — Nacionālās drošības padomes sēdi, ja es esmu pareizi informēts, prezidentes kundze vēlas veltīt jautājumam, kas saistās ar šo pedofilijas skandālu, varbūt arī precizējot vienu vai otru izskanējušu izteikumu un varbūt arī vienojoties par vienādu izpratni augstāko amatpersonu starpā par tālāku šī skandāla izmeklēšanas gaitu. Man ir grūti pateikt, kāds būs piedāvātais sarunas scenārijs, bet, domāju, tas ir labi, ka tiks izdebatēts un pielikts punkts nevajadzīgām intrigām.

— Jūs jau tikko novērtējāt prokuratūras darbību vispār, bet tieši prezidente vakar pēcpusdienā sarunā ar Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi ir teikusi, ka vajadzētu prokuratūras darbu novērtēt. Kā jūs to vērtējat?

A.Šķēle:

— Likums precīzi nosaka, kādā veidā ir vērtējams prokuratūras darbs, un ja ir par labu atzīts, tā tas ir jādara. Es apzinos to milzīgo slodzi, kāda ir valsts ģenerālprokuroram — cilvēkam, kas tiek iecelts uz septiņiem gadiem, nevis uz vienu Saeimas laiku; šim cilvēkam ir jābūt pasargātam no jebkādiem politiskiem spiedieniem un jāuzņemas vislielākā atbildība valstī izturēt šo neitralitāti un runāt tikai par faktiem, kuri ir pamatojami.

— Sestdien ir gaidāms referendums par pensiju likuma grozījumu atcelšanu. Varbūt jūs vēlreiz precizētu savu attieksmi pret šo referendumu.

A.Šķēle:

— Es domāju, ka tur vairs nekas nav precizējams, viss ir bijis pilnīgi skaidrs jau sen, no pirmās dienas. Šis ir opozīcijas mēģinājums, ja tā var teikt, uzspodrināt savas spalvas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!