• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finanšu institūciju un banku apvienošanās noteikumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2007., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/154656

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas zemkopības ministrs - Tiekoties ar ES lauksaimniecības amatpersonām - Piedaloties ES lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru sēdē

Vēl šajā numurā

20.03.2007., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finanšu institūciju un banku apvienošanās noteikumiem

 

Parlaments atbalstījis projektu direktīvai, kas maina pašreizējos Kopienas noteikumus par to, kā tiek apstiprināta finanšu institūciju un banku apvienošanās.

Par jaunajiem noteikumiem, kas piemērojami, veicot novērtējumu par noteikta līdzdalības veida ieguvi un tās palielināšanu finanšu nozarē, Parlaments ir panācis neformālu vienošanos ar Padomi. Tas nozīmē, ka direktīvas priekšlikumu pieņems galīgi pirmajā lasījumā.

Bankai vai līdzīgai finanšu iestādei mainot īpašnieku, piemēro komplicētākus noteikumus nekā parasti uzņēmumu pārņemšanas vai tā daļas ieguves gadījumos. Atbildīgajai finanšu uzraudzības iestādei jāizvērtē, kā jaunais īpašumtiesību stāvoklis ietekmēs bankas finansiālo stabilitāti.

Ņemot vērā, ka apstiprināšanas procedūras ES valstīs dažkārt ir šķērslis, lai veiktu pārrobežu apvienošanos vai iegūtu noteiktu līdzdalības veidu (kapitāla daļu, balsstiesības), Eiropas Komisija ir ierosinājusi saskaņot ES valstu noteikumus par procedūrām un novērtējumu, ko šādos gadījumos piemēro pārraudzības iestādes. Jaunais regulējums dos arī lielāku juridisko noteiktību un skaidrību.

Jaunā direktīva cita starpā paredz noteikumus par finanšu iestāžu iesniegto pieteikumu izskatīšanas termiņiem. Tā izvirza kritērijus, pēc kuriem vadīties, veicot piesardzīgu novērtējumu.

Komisijas priekšlikumā uzraudzības iestādēm pieteikumu izvērtēšanai bija paredzētas 30 dienas, bet 13.martā pieņemtajā redakcijā šim nolūkam atvelētas 60 dienas.

Vērtēšanas perioda laikā, taču ne vēlāk kā 50.dienā kompetentās iestādes var pieprasīt papildu informāciju, kas nepieciešama, lai pabeigtu novērtējumu. Uzraudzības iestāde papildu pārbaudes veikšanai var pieprasīt 60 dienu perioda pārtraukumu. Tas var ilgt līdz 20 dienām, gadījumos, ja iesaistītas trešās valstis, – līdz 30 dienām.

Uzraudzības iestādes vadās pēc šādiem kritērijiem: potenciālā līdzdalības ieguvēja reputācija, uzņēmuma turpmākās vadības reputācija un pieredze, potenciālā līdzdalības ieguvēja finanšu stabilitāte, uzņēmuma spēja pildīt ES spēkā esošās piesardzīgas uzraudzības prasības; vai nav pamats domāt, ka saistībā ar plānoto līdzdalības iegūšanu ir veikta nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana un terorisma finansēšana.

Jaunajos noteikumos arī precizēts, ka dalībvalstis nedrīkst piemērot stingrākas prasības par direktīvā noteiktajām.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Komisija kompetentajām iestādēm var pieprasīt nekavējoties iesniegt to dokumentu kopijas, uz kuru pamata tās veikušas novērtējumu.

Sākotnējās prasības vietā tagad direktīvā iekļauts atgādinājums, ka saskaņā ar EK līguma noteikumiem dalībvalstīm jāsadarbojas ar Komisiju, sniedzot tai vajadzīgo informāciju, lai noteiktu, vai dalībvalstis ir pārkāpušas ar direktīvu noteiktās pilnvaras.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!