• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 27. februāra noteikumi Nr. 160 "Noteikumi par advokāta eksāmena kārtību un minimālo zināšanu apjomu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2007., Nr. 45(3621) https://www.vestnesis.lv/ta/id/154437-noteikumi-par-advokata-eksamena-kartibu-un-minimalo-zinasanu-apjomu

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.172

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 17.jūnija noteikumos Nr.309 "Aktīvo nodarbinātības pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtība un aktīvo nodarbinātības pasākumu realizētāju izvēles principi"

Vēl šajā numurā

15.03.2007., Nr. 45(3621)

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 160

Pieņemts: 27.02.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.160

Rīgā 2007.gada 27.februārī (prot. Nr.16 60.§)
Noteikumi par advokāta eksāmena kārtību un minimālo zināšanu apjomu
Izdoti saskaņā ar Latvijas Republikas Advokatūras likuma 41.2 panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka advokāta eksāmena (turpmāk - eksāmens) norises kārtību un minimālo zināšanu apjomu.
2. Lai nokārtotu eksāmenu, zvērināta advokāta amata pretendentam (turpmāk - pretendents) ir nepieciešamas zināšanas šādās eksāmena programmā iekļautajās jomās:

2.1. konstitucionālās tiesības;

2.2. krimināltiesības un kriminālprocesa tiesības;

2.3. civiltiesības un civilprocesa tiesības;

2.4. administratīvās tiesības un administratīvā procesa tiesības;

2.5. darba tiesības;

2.6. komerctiesības;

2.7. finanšu un nodokļu tiesības;

2.8. starptautiskā civilprocesuālā un kriminālprocesuālā sadarbība;

2.9. Latvijas Republikas Advokatūras likums un no tā izrietošie normatīvie akti;

2.10. advokāta ētika;

2.11. advokāta darbības starptautiskais regulējums;

2.12. zvērinātu advokātu lietvedība.
3. Latvijas Zvērinātu advokātu padome ir atbildīga par eksāmena organizāciju, tā tehnisko nodrošinājumu un eksāmena darbu glabāšanu.
4. Eksāmenu pieņem saskaņā ar Latvijas Republikas Advokatūras likuma 41.1 pantu izveidota eksāmena komisija (turpmāk - komisija). Eksāmenu vada un par tā norises gaitu un rezultātu noteikšanas atbilstību šo noteikumu prasībām ir atbildīgs komisijas priekšsēdētājs. Komisijas sekretāra pienākumus pilda Latvijas Zvērinātu advokātu padomes norīkota persona.
5. Eksāmenu var uzsākt un tas uzskatāms par notikušu, ja komisijas darbā piedalās ne mazāk par sešiem komisijas locekļiem (ieskaitot komisijas priekšsēdētāju). Šo noteikumu 41.punktā minētajā gadījumā komisijas priekšsēdētājs nodrošina, lai attiecīgo komisijas locekli aizstātu cits komisijas loceklis.
6. Komisijas sēdes ir slēgtas. Lai iepazītos ar informāciju, kas saistīta ar eksāmena darbu novērtēšanu, nepieciešama komisijas priekšsēdētāja rakstiska atļauja.
II. Eksāmena organizēšana
7. Latvijas Zvērinātu advokātu padome nosaka eksāmena vietu un laiku un vismaz piecas darbdienas pirms eksāmena par to informē pretendentu, nosūtot pa pastu rakstisku paziņojumu uz pretendenta norādīto adresi un, ja iespējams, izmantojot citus sakaru līdzekļus.
8. Ja pretendents nokavē eksāmena sākumu, viņam ar komisijas priekšsēdētāja atļauju ir tiesības kārtot eksāmenu, bet darba izpildes laiks netiek pagarināts, un tas tiek norādīts protokolā.
9. Ja pretendents attaisnojošu iemeslu dēļ neierodas uz eksāmenu, viņam ir tiesības kārtot eksāmenu citā Latvijas Zvērinātu advokātu padomes norādītajā laikā, atkārtoti par to nemaksājot eksāmena maksu. Pretendents par neierašanās iemesliem komisiju informē līdz eksāmena sākumam. Par to, vai neierašanās iemesli atzīstami par attaisnojošiem, lemj komisija, vērtējot katru gadījumu atsevišķi, un tas tiek norādīts protokolā.
10. Ja pretendents neierodas uz eksāmenu neattaisnojošu (nezināmu) iemeslu dēļ un par neierašanos nav informējis komisiju, maksa par eksāmenu netiek atmaksāta.
11. Pretendents ar eksāmena programmu var iepazīties Latvijas Zvērinātu advokātu padomē vismaz piecas dienas pirms eksāmena.
12. Eksāmena programmu un biļetes apstiprina Latvijas Zvērinātu advokātu padome. Eksāmena biļetes pretendentam nav pieejamas.
13. Eksāmena biļetēs tiek iekļauts viens uzdevums (kāzuss) par kādu juridisku problēmu un ne mazāk kā trīs teorētiski jautājumi. Vismaz viens no teorētiskajiem jautājumiem ir saistīts ar šo noteikumu 2.10., 2.11. vai 2.12.apakšpunktā minēto jomu.
III. Eksāmena norise
14. Eksāmenam ir divas daļas:

14.1. eksāmena pirmajā daļā pretendents rakstiski atrisina kādu juridisku problēmu (kāzusu), sagatavojot dokumenta projektu;

14.2. eksāmena otrajā daļā pretendents mutiski sniedz atbildes uz teorētis­kajiem jautājumiem.
15. Zvērināta advokāta palīgs, kurš izpildījis Latvijas Republikas Advokatūras likuma 94., 95. un 96.pantā noteiktās prasības, kārto tikai eksāmena pirmo daļu.
16. Pirms eksāmena komisija pārbauda pretendenta personas datus atbilstoši personu apliecinošajam dokumentam.
17. Pirms eksāmena sākuma komisijas priekšsēdētājs paziņo komisijas sastāvu.
18. Eksāmena norises telpās drīkst atrasties pretendenti, komisijas priekšsēdētājs, komisijas locekļi un komisijas sekretārs.
19. Komisijas sekretārs protokolē eksā­mena norises gaitu. Protokolā norāda eksāmena norises vietu, laiku, komisijas sastāvu, komisijas apspriežu laiku un pieņemtos lēmumus, pretendentu vārdus un uzvārdus, pretendentu izvēlētās eksāmena biļetes numuru, uzdotos jautājumus, saņemtos vērtējumus par katru eksāmena daļu un galīgo vērtējumu. Protokola pielikumā pievieno komisijas locekļu aizpildītās eksāmena vērtējuma lapas un pretendenta eksāmena pirmās daļās atbilžu tīrrakstus. Protokolu paraksta komisijas priekšsēdētājs, komisijas locekļi un komisijas sekretārs.
20. Protokola oriģināleksemplāru saskaņā ar arhīva dokumentu glabāšanas noteikumiem glabā Latvijas Zvērinātu advokātu padome trīs gadus no eksāmena dienas.
21. Kārtojot eksāmena pirmo daļu, pretendentam ir tiesības izmantot visus līdzpaņemtos vai komisijas izsniegtos normatīvo aktu tekstus, ja tiem nav pievienoti komentāri. Kārtojot eksāmena otro daļu, pretendentam nav tiesību izmantot normatīvo aktu tekstus, juridisko literatūru un nekādus palīglīdzekļus (piemēram, elektroniskās piezīmju grāmatiņas, telekomunikācijas vai citus saziņas līdzekļus).
22. Ja pretendents eksāmena laikā izmanto normatīvo aktu tekstus vai palīglīdzekļus, kurus nav atļauts izmantot, traucē citus pretendentus vai nestrādā patstāvīgi, komisijas priekšsēdētājs izraida pretendentu no eksāmena norises telpas. Šādā gadījumā uzskata, ka pretendents ir ieguvis nesekmīgu novērtējumu.
23. Komisijas priekšsēdētājs izņēmuma gadījumā eksāmena norises laikā var atļaut iziet no telpas vienlaikus ne vairāk kā vienam pretendentam. Šādā gadījumā pretendents savu darbu nodod komisijas priekšsēdētājam. Komisijas priekšsēdētājs uz pretendenta rakstu darba atzīmē prombūtnes faktu un laiku. Pretendentam eksāmena darba izpildes laiks netiek pagarināts.
24. Eksāmena pirmajā daļā komisija uzaicina pretendentu izvēlēties eksāmena biļeti. Biļetes numuru pretendents uzrāda komisijas priekšsēdētājam, un komisijas sekretārs to ieraksta protokolā. Pretendentam izsniedz eksāmena pirmās daļas jautājumu atbilstoši izvēlētās biļetes numuram, un pretendents rakstiski sagatavo dokumenta projektu.
25. Šo noteikumu 14.1.apakšpunktā minētā dokumenta projekta sagatavošanai ir paredzētas divas stundas.
26. Pretendents, kurš izpildījis eksāmena pirmās daļas darbu, iesniedz to komisijas priekšsēdētājam un atstāj eksāmena telpu. Pēc eksāmena pirmās daļas beigām komisijas priekšsēdētājs pasludina pārtraukumu.
27. Pārtraukuma laikā komisija izvērtē rakstiskos darbus. Ja pretendents eksāmena pirmajā daļā saņēmis negatīvu vērtējumu, viņam nav tiesību piedalīties eksāmena otrajā daļā. Eksāmena pirmās daļas rezultātus ieraksta protokolā un paziņo pretendentam.
28. Eksāmena otrajā daļā komisija pretendentus uzvārdu alfabēta secībā aicina eksāmena norises telpā un piedāvā izvēlēties eksāmena biļeti. Biļetes numuru pretendents uzrāda komisijas priekšsēdētājam, un komisijas sekretārs to ieraksta protokolā.
29. Lai sagatavotos eksāmena otrajai daļai, pretendentam ir paredzētas ne vairāk kā 30 minūtes. Mutiskai atbildei uz katru jautājumu ir paredzētas ne vairāk kā 10 minūtes.
30. Eksāmena otrās daļas laikā telpā vienlaikus var atrasties ne vairāk kā pieci pretendenti.
31. Pēc pretendenta atbildes noklausīšanās komisijas locekļiem ir tiesības uzdot jautājumus. Pretendents, kas pabeidzis eksāmena otro daļu, atstāj eksāmena telpu.
IV. Eksāmena rezultātu vērtēšana
32. Katrs komisijas loceklis novērtē katra pretendenta eksāmena pirmās daļas darbu piecu ballu sistēmā (1.pielikums) un vērtējumu ieraksta pirmās daļas vērtējuma lapā (2.pielikums). Attiecīgais komisijas loceklis paraksta vērtējuma lapu un, ja nepieciešams, sniedz īsu vērtējuma pamatojumu.
33. Pēc visu rakstisko darbu novērtēšanas komisijas sekretārs apkopo eksāmena pirmās daļas vērtējuma lapās ierakstītos rezultātus. Katra pretendenta eksāmena pirmās daļas vidējo vērtējumu iegūst, summējot komisijas locekļu vērtējumus un iegūto skaitli izdalot ar komisijas locekļu skaitu. Iegūto aritmētisko rezultātu, ja nepieciešams, noapaļo līdz veselam skaitlim (decimāldaļskaitli, kuram aiz komata ir cipars "5", noapaļo uz augšu).
34. Komisijas priekšsēdētājs atklāj eksāmena pirmās daļas vērtējuma sēdi. Tās laikā komisijas locekļi ar balsu vairākumu apstiprina pretendenta eksāmena pirmās daļas vidējo vērtējumu. Ja balsu skaits sadalās līdzīgi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss. Balsojuma rezultātu un vērtējumu ieraksta protokolā.
35. Katrs komisijas loceklis novērtē katra pretendenta eksāmena otrās daļas atbildes uz katru jautājumu piecu ballu sistēmā (1.pielikums) un vērtējumu ieraksta otrās daļas vērtējuma lapā (3.pielikums). Attiecīgais komisijas loceklis paraksta vērtējuma lapu un, ja nepieciešams, sniedz īsu vērtējuma pamatojumu. Katra pretendenta eksāmena otrās daļas atbilžu vidējo vērtējumu iegūst šo noteikumu 33.punktā noteiktajā kārtībā.
36. Eksāmena otrā daļa ir nokārtota, ja pretendents par katru mutisko atbildi ir saņēmis vidējo vērtējumu, ne zemāku par trim ballēm.
37. Galīgo eksāmena atzīmi nosaka, summējot pretendenta eksāmena pir­mās daļas vidējo vērtējumu ar pretendenta eksāmena otrās daļas vidējo vērtējumu un iegūto skaitli izdalot ar divi. Komisija ar balsu vairākumu pieņem lēmumu par pretendenta galīgās atzīmes apstiprināšanu. Ja balsu skaits sadalās līdzīgi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss.
38. Eksāmens ir nokārtots, ja pretendents eksāmena pirmajā un otrajā daļā ir saņēmis vidējo vērtējumu, ne zemāku par trim ballēm.
39. Pēc eksāmena beigām komisija sēdē apkopo vērtējumus un izdara attiecīgu ierakstu protokolā. Komisijas locekļiem ir tiesības lūgt ierakstīt protokolā viņu atsevišķo viedokli par vērtējumu vai eksāmena norisi.
40. Komisijas sekretārs iesniedz Tieslietu ministrijā komisijas priekšsēdētāja apliecinātu protokola kopiju.
41. Komisijas loceklis nepiedalās pretendenta darba vērtēšanā, ja pretendents ir komisijas locekļa laulātais, komisijas locekļa vai viņa laulātā radinieks taisnā līnijā visās pakāpēs, sānu līnijā - līdz ceturtajai pakāpei vai svainībā līdz trešajai pakāpei, kā arī ir komisijas locekļa vai viņa laulātā aizbildnībā vai aizgādnībā, komisijas locekļa vai viņa laulātā adoptētājs vai adoptētais. Komisijas loceklis nepiedalās pretendenta darba vērtēšanā, ja ir personīgi tieši vai netieši ieinteresēts lietas iznākumā vai ir citi apstākļi, kas rada pamatotas šaubas par viņa objektivitāti.
V. Eksāmena rezultātu paziņošana un apstrīdēšana
42. Eksāmena pirmās daļas rezultātus komisija paziņo pretendentam eksāmena dienā pēc komisijas lēmuma pieņemšanas.
43. Eksāmena otrās daļas rezultātus un galīgo vērtējumu komisija paziņo pretendentam personīgi nākamajā darbdienā pēc komisijas lēmuma pieņemšanas, kā arī nosūtot pa pastu rakstisku paziņojumu uz pretendenta norādīto adresi.
44. Pretendents mēneša laikā pēc eksāmena rezultātu paziņošanas, iesniedzot pamatotu iesniegumu Tieslietu ministrijas valsts sekretāram, var apstrīdēt eksāmena rezultātu, ja eksāmena laikā pieļauti eksāmena kārtības pārkāpumi, kas varēja tieši ietekmēt eksāmena daļas vērtējumu vai vērtējumu kopumā.
45. Tieslietu ministrijas valsts sekretāra lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.
Ministru prezidents A.Kalvītis

Tieslietu ministrs G.Bērziņš
1.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 27.februāra noteikumiem Nr.160
Advokāta eksāmena novērtējums

Vērtējums (balles)

Skaidrojums

Reproducēšanas apjoms (%)

Garīgā darbība

Apguves līmenis

5

Pilnīga izpratne par zvērinātu advokātu profesionālo darbību regulējošajiem normatīvajiem aktiem, ir prasme patstāvīgi piemērot iegūtās zināšanas

100-91

Analīze, sintēze, izvērtēšana

Teicams

4

Apgūti zvērinātu advokātu profesionālo darbību regulējošie normatīvie akti, ir prasme patstāvīgi piemērot iegūtās zināšanas, taču konstatējama atsevišķu sarežģītu jautājumu nepietiekama izpratne

90-71

Zināšanu lietošana standart­situācijās

Labs

3

Apgūti zvērinātu advokātu profesionālo darbību regulējošie normatīvie akti, ir prasme patstāvīgi piemērot iegūtās zināšanas, taču konstatējama atsevišķu jautājumu nepietiekami dziļa izpratne

70-50

Zināšanu iegaumēšana un izpratne

Apmierinošs

2

Apgūtas virspusējas zināšanas par biežāk piemērojamiem zvērinātu advokātu profesionālo darbību regulējošajiem normatīvajiem aktiem, taču nav prasmes tās praktiski izmantot

49-31

Zināšanu nepilnīga iegaumēšana un virspusēja izpratne

Vājš

1

Nav izpratnes par piemērojamiem zvērinātu advokātu profesionālo darbību regulējošajiem normatīvajiem aktiem

Līdz 30

Nav pamatzināšanu un izpratnes

Ļoti, ļoti vājš

Tieslietu ministrs G.Bērziņš
2.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 27.februāra noteikumiem Nr.160

01.JPG (34462 bytes)

Tieslietu ministrs G.Bērziņš
3.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 27.februāra noteikumiem Nr.160

02.JPG (33149 bytes)

Tieslietu ministrs G.Bērziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!