• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbildot uz plašsaziņas līdzekļu jautājumiem par Latvijas un Krievijas robežlīgumu, 6.martā pēc valdības sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.2007., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/154065

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Godinot pirmo Latvijas armijas komandieri

Vēl šajā numurā

07.03.2007., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbildot uz plašsaziņas līdzekļu jautājumiem par Latvijas un Krievijas robežlīgumu, 6.martā pēc valdības sēdes

 

01.JPG (16881 bytes)
2007.gada 8.februārī Saeimā tika pieņemts likums “Par pilnvarojumu Ministru kabinetam parakstīt 1997.gada 7.augustā parafēto Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līguma projektu par Latvijas un Krievijas valsts robežu”. Sakarā ar to vakar, 6.martā, Ministru kabineta sēdē tika akceptēts Ārlietu ministrijas izstrādātais rīkojuma projekts “Par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līguma projekta par Latvijas un Krievijas valsts robežu parakstīšanu”, ar kuru robežlīgumu parakstīt tiek pilnvarots Ministru prezidents Aigars Kalvītis. Attēlā: Ministru prezidents Aigars Kalvītis, atklājot valdības sēdi 2007.gada 6.martā
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

“Latvijas Vēstneša” jautājums: Kā jūs vērtējat jaunāko attīstību robežlīguma jautājumā?

A.Kalvītis: Notiek sarunas diplomātu līmenī par iespējamo parakstīšanu. Ja tiešām tā informācija, kas man šobrīd neformāli pieejama, ka parakstīšana varēs notikt jau marta beigās, apstiprināsies, tad acīmredzot process virzīsies uz priekšu.

Jautājums: Kad robežlīgums tiks parakstīts?

A.Kalvītis: Šobrīd vēl nav noteikts precīzs datums un vieta, kur šo robežlīgumu varētu parakstīt premjeru līmenī, iespējams, ar prezidentu piedalīšanos. Šobrīd sarunas notiek par marta beigām, par 26.–27.martu, bet vēl pie tā jāstrādā.

Jautājums: Kāpēc jūs pats piekritāt šo līgumu parakstīt?

A.Kalvītis: Tas ir politiski ļoti svarīgs jautājums, un acīmredzot tieši šī svarīguma dēļ atbildība jāuzņemas valdības vadītājam.

Jautājums: Kāpēc valdības rīkojumā parakstīt robežlīgumu tika iekļauta atsauce uz EDSO robežu nemainības principu?

A.Kalvītis: Robežu nemainības principam mēs esam pievienojušies jau kopš neatkarības atjaunošanas, tādēļ šis EDSO robežu nemainības princips ir iekļauts līguma 1.pantā.

Jautājums: Taču Saeimas pilnvarojumā nekas nebija teikts par robežu nemainības principu.

A.Kalvītis: Bet 1997.gada 7.augustā parafētajā līgumā šis EDSO princips ir minēts pirmajā pantā. Balstoties uz šiem principiem, mēs šo līgumu parakstām. Tas ir pamats, uz kuru mēs balstāmies, līgumu parakstot.

Jautājums: Un kas tagad notiek ar (Latvijas) vienpusējo deklarāciju? Vai tā vairs nav spēkā? Vai mēs piekāpjamies Krievijas prasībai to atsaukt?

A.Kalvītis: Mēs esam Saeimā pieņēmuši likumu, kas ļoti stingrā veidā nodrošina valsts nepārtrauktību. Tādā veidā aizvietojot deklarāciju, kas kādreiz tika pieņemta. Tā ka tur nav nekādas problēmas. Likums aizvieto deklarāciju, un šai deklarācijai vairs nav nozīmes.

02.JPG (19512 bytes)
Ministru prezidents Aigars Kalvītis, vadot valdības sēdi vakar, 6.martā
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Jautājums: Vai tā ir atcelta?

A.Kalvītis: Protams.

Jautājums: Pagājušajā reizē robežlīgumu ar Krieviju neizdevās parakstīt. Vai izdosies šoreiz?

A.Kalvītis: Latvijas puse ir spērusi visus nepieciešamos soļus, lai šis līgums tiktu parakstīts, un tagad viss atkarīgs no Krievijas valdības, kādus lēmumus tā pieņems.

Jautājums: Vai jūs domājat arī atsaukšanos uz EDSO dokumentiem?

A.Kalvītis: Šis līgums balstīts uz EDSO principiem, un šāda atsaukšanās principā neko pēc būtības nemaina.

Jautājums: Pagājušajā reizē Krievijas pusei nepatika Latvijas valdības deklarācija. Ja nu tagad Krievijai nepatiks atsaukšanās šajā likumā uz Latvijas valstiskuma nepārtrauktību?

A.Kalvītis: Spriežot pēc Krievijas puses pirmās reakcijas, ko redzējām, kad notika diskusija mūsu parlamentā, – un tā bija pozitīva – nav nekāda pamata domāt, ka tagad kas mainīsies.

Jautājums: Kad tad galu galā jūs brauksiet parakstīt līgumu?

A.Kalvītis: Kad būs saskaņots līguma parakstīšanas laiks, tad arī brauksim.

 

Jānis Ūdris, pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!