• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Komisijas politikas prioritātēm 2008.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2007., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153721

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tiesībpamatotu pārvaldību zivsaimniecībā

Vēl šajā numurā

28.02.2007., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Komisijas politikas prioritātēm 2008.gadā

 

Eiropas Komisija 21.februārī nāca klajā ar Gada politikas stratēģiju, kurā izklāstītas tās politikas prioritātes 2008.gadā. Šāds dokuments tiek laists klajā katru gadu martā un iezīmē kārtējā Eiropas Komisijas politikas cikla sākumu. Dokumentā ir uzskaitīti Eiropas Komisijas politikas mērķi četrās galvenajās Žozē Manuela Barrozu vadītās Komisijas stratēģijas jomās, proti, labklājība, solidaritāte, drošība un brīvība, kā arī nozīmīgāka ES loma pasaules mērogā. Turklāt tajā ietverti arī galvenie pasākumi attiecībā uz tādām transversālām tēmām kā darbavietas, enerģētika, klimata pārmaiņas un migrācijas pārvaldība.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Ž.M.Barrozu teica: “Šīs Komisijas nolūks ir panākt reālu veikumu. Gada politikas stratēģijas mērķis ir gūt reālus sasniegumus ES pilsoņu un uzņēmumu labā. Šis dokuments izvērš tālāk Pilsoņu programmu, ar kuru mēs nācām klajā pagājušajā gadā, un tajā skaidri izvirzītas stratēģijas prioritātes, uz kurām balstīsies Eiropas Komisijas darbs 2008.gadā. Es ceru, ka mēs drīz panāksim vienošanos ar citām ES iestādēm, lai varam ķerties pie darba.”

Gada politikas stratēģijā izklāstīti Eiropas Komisijas priekšlikumi par galvenajām iniciatīvām 2008.gadā. Tajā arī ierosināts piešķirt nepieciešamos cilvēkresursus, lai stiprinātu Eiropas Komisijas spējas izpildīt prioritārajās jomās plānoto. 2008.gads būs svarīgs gads diskusijām par Eiropas nākotni, un Eiropas Komisija cer uz institucionālā risinājuma pozitīvu iznākumu. Tāpat šajā gadā paredzēts konsolidēt un turpināt īstenot esošo aquis.

Eiropas Komisija arī turpmāk galveno uzmanību veltīs, lai tiktu sasniegti vispārīgie stratēģiskie mērķi. Izaugsme un darbavietu radīšana joprojām ir svarīga Eiropas Savienības politikas prioritāte, tai pievienojas centieni pretoties klimata pārmaiņām un rast risinājumu Eiropas Savienības vajadzībām enerģētikas jomā. Tāpat pēc jaunākās ES paplašināšanās turpināsies konsolidācija, jaunajām dalībvalstīm pakāpeniski pievienojoties Šengenas zonai un ieviešot eiro. Sakarā ar eiro desmito gadskārtu Eiropas Komisija nāks klajā ar pārskatu, kā līdz šim darbojusies Ekonomikas un monetārā savienība un kā to varētu uzlabot, lai labāk reaģētu uz turpmākiem izaicinājumiem. Eiropas Komisija turpinās arī darbu pie labāka tiesiskā regulējuma un pievērsīs vēl vairāk uzmanības ES tiesību aktu pienācīgai īstenošanai.

2008.gadā Eiropas Komisija izvērsīs jau uzsākto apspriešanos par vienotā tirgus pārskatīšanu un sociālās realitātes analīzi. Šā apspriešanās procesa rezultātus izmantos vairākās konkrētās iniciatīvās. Tāpat Eiropas Komisija padziļinās sagatavošanās darbu pie visaptverošas budžeta pārskatīšanas, lai 2008.–2009.gadā izstrādātu pārskata dokumentu.

Pirmo reizi Eiropas Komisija ir noteikusi vairākas transversālas tēmas, kam ir saikne ar vairākiem vai pat visiem stratēģiskajiem mērķiem. Svarīgākie piemēri ir enerģētika un klimata pārmaiņas, Lisabonas programma izaugsmei un nodarbinātībai, kā arī migrācija. Šie jautājumi jārisina gan ar ES mēroga pasākumiem, gan globāli – sadarbojoties ar partneriem visā pasaulē.

Gada politikas stratēģijā noteiktas arī galvenās 2008.gada prioritātes komunikācijas jomā. Eiropas Komisija 2008.gadā veltīs īpašu uzmanību budžetam, vienotā tirgus pārskatīšanai un sociālās realitātes analīzei, migrācijai, institucionālam risinājumam, enerģētikai un klimata pārmaiņām, kā arī ES lomai pasaules mērogā.

Eiropas Komisija uzsāks viedokļu apmaiņu ar Eiropas Parlamentu un Padomi par to, kādām būtu jābūt politikas prioritātēm 2008.gadā un kā to atspoguļot Eiropas Komisijas likumdošanas un darba programmā, kas jāpieņem 2008.gada oktobrī, kā arī 2008.gada budžetā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!