• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1999. gada 2. novembra noteikumi Nr. 370 "Noteikumi par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.1999., Nr. 368/369 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15302

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.426

Par V.Birkava komandējumu

Vēl šajā numurā

09.11.1999., Nr. 368/369

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 370

Pieņemts: 02.11.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 370

(prot. Nr. 58, 6.§)

Noteikumi par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 14.panta 3.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķirami, izmantojami un finansējami braukšanas maksas atvieglojumi sabiedriskajā transportā.

2. Republikas pilsētu un rajonu pašvaldības ir tiesīgas noteikt braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā šajos noteikumos neminētām pasažieru kategorijām, kā arī piešķirt lielākus braukšanas maksas atvieglojumus šajos noteikumos minētajām pasažieru kategorijām, ja pašvaldības pilnīgi sedz attiecīgos transporta izdevumus. Pašvaldības, vienojoties ar pārvadātājiem, var noteikt citu norēķinu kārtību braukšanas maksas atvieglojumu kompensēšanai, kas atšķiras no šajos noteikumos noteiktās kārtības.

3. Pārvadātājs var pēc savas iniciatīvas noteikt braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā atsevišķām pasažieru kategorijām. Izdevumi, kas rodas, nosakot atvieglojumus, netiek iekļauti pārvadājumu pašizmaksā.

II. Bērnu pārvadāšana

4. Bērniem līdz sešu gadu vecumam (ieskaitot) ir tiesības bez maksas izmantot:

4.1. pilsētas sabiedrisko transportu (izņemot visu veidu taksometrus);

4.2. rajona maršruta autobusus;

4.3. tālsatiksmes maršruta autobusus;

4.4. elektrovilcienus;

4.5. dīzeļvilcienus;

4.6. iekšzemes pasažieru vilcienus.

5. Bērniem vecumā no septiņiem līdz desmit gadiem (ieskaitot) ārpus mācību gada laika ir tiesības, iegādājoties braukšanas biļeti ar 50 % atlaidi no braukšanas maksas un uzrādot skolēna apliecību, izmantot:

5.1. tālsatiksmes maršruta autobusus;

5.2. elektrovilcienus;

5.3. dīzeļvilcienus;

5.4. iekšzemes pasažieru vilcienus.

6. Bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā, sociālās aprūpes iestādēs, arī ģimenes bērnunamos, vai mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs, ir tiesības, uzrādot labklājības ministra noteiktajā kārtībā izsniegtu apliecību, bez maksas izmantot:

6.1. pilsētas sabiedrisko transportu (izņemot visu veidu taksometrus);

6.2. rajona maršruta autobusus;

6.3. tālsatiksmes maršruta autobusus;

6.4. elektrovilcienus;

6.5. dīzeļvilcienus;

6.6. iekšzemes pasažieru vilcienus.

7. Bērniem ar garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem un speciālām vajadzībām, kuri mācās speciālajās izglītības iestādēs vai speciālajās izglītības klasēs, ir tiesības saņemt kompensāciju 100 % apmērā par izdevumiem, kas saistīti ar braucienu mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz skolai un atpakaļ, uz konsultācijām rehabilitācijas vai ārstniecības iestādēs, uz pedagoģiski medicīnisko komisiju, ja izmanto:

7.1. pilsētas sabiedrisko transportu (izņemot visu veidu taksometrus);

7.2. rajona maršruta autobusus;

7.3. tālsatiksmes maršruta autobusus;

7.4. elektrovilcienus;

7.5. dīzeļvilcienus;

7.6. iekšzemes pasažieru vilcienus.

8. Izdevumi, kas saistīti ar šo noteikumu 4., 5., 6. un 19.punktā minēto pasažieru kategoriju pārvadāšanu, tiek iekļauti pārvadājumu pašizmaksā.

9. Šo noteikumu 7.punktā minētās kategorijas pasažieri braukšanas biļeti iegādājas par pilnu maksu, bet braukšanas izdevumi viņiem tiek segti izglītības un zinātnes ministra noteiktajā kārtībā no kārtējā gada mērķdotācijas rajonu un republikas pilsētu pašvaldībām — izglītības pasākumiem speciālajām pirmsskolas iestādēm, internātskolām un sanatorijas tipa internātskolām, speciālajām internātskolām bērniem ar fiziskās un garīgās attīstības traucējumiem.

III. Skolēnu pārvadāšana

10. Lauku apvidū dzīvojošiem vispārējās pamatizglītības iestāžu (1.–9.klase) skolēniem ir tiesības saņemt kompensāciju 100 % apmērā par izdevumiem, kas saistīti ar braucienu mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz skolai un atpakaļ, ja izmanto:

10.1. pilsētas sabiedrisko transportu (izņemot visu veidu taksometrus);

10.2. rajona maršruta autobusus;

10.3. tālsatiksmes maršruta autobusus;

10.4. elektrovilcienus;

10.5. dīzeļvilcienus;

10.6. iekšzemes pasažieru vilcienus.

11. Lauku apvidū dzīvojošiem vispārējās vidējās izglītības iestāžu (klātienes 10.–12.klase) skolēniem ir tiesības saņemt kompensāciju 50 % apmērā par izdevumiem, kas saistīti ar braucieniem mācību gada laikā no dzīvesvietas līdz skolai un atpakaļ, ja izmanto:

11.1. pilsētas sabiedrisko transportu (izņemot visu veidu taksometrus);

11.2. rajona maršruta autobusus;

11.3. tālsatiksmes maršruta autobusus;

11.4. elektrovilcienus;

11.5. dīzeļvilcienus;

11.6. iekšzemes pasažieru vilcienus.

12. Pilsētās dzīvojošiem vispārizglītojošo skolu klātienes skolēniem ir tiesības ar 50 % atlaidi no braukšanas maksas izmantot pilsētas sabiedrisko transportu (izņemot visu veidu taksometrus) ar abonementa braukšanas dokumentu (piemēram, braukšanas karti, mēnešbiļeti), uzrādot skolēna apliecību.

13. Šo noteikumu 10. un 11.punktā minēto kategoriju pasažieri biļeti iegādājas par pilnu maksu, bet braukšanas izdevumi viņiem tiek segti no attiecīgo pašvaldību budžetiem saskaņā ar Ministru kabineta noteikto pašvaldību savstarpējo norēķinu kārtību. Izdevumi, kas radušies, pārvadājot šo noteikumu 12.punktā minēto pasažieru kategoriju, pārvadātājiem tiek segti no attiecīgās pašvaldības budžeta.

IV. Arodizglītības, profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības iestāžu dienas nodaļu audzēkņu un augstāko izglītības iestāžu dienas nodaļu studentu pārvadāšana

14. Arodizglītības, profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības iestāžu dienas nodaļu audzēkņiem un augstāko izglītības iestāžu dienas nodaļu studentiem, uzrādot attiecīgo apliecību, ir tiesības:

14.1. saņemt kompensāciju 50 % apmērā par izdevumiem, kas saistīti ar braucienu mācību gada laikā no dzīvesvietas vai pagaidu uzturēšanās vietas līdz izglītības iestādei (mācību prakses vietai) un atpakaļ, ja izmanto:

14.1.1. rajona maršruta autobusus;

14.1.2. tālsatiksmes maršruta autobusus;

14.1.3. elektrovilcienus;

14.1.4. dīzeļvilcienus;

14.1.5. iekšzemes pasažieru vilcienus;

14.2. ar 50 % atlaidi no braukšanas maksas izmantot pilsētas sabiedrisko transportu (izņemot visu veidu taksometrus) ar abonementa braukšanas dokumentu (piemēram, braukšanas karti, mēnešbiļeti).

15. Šo noteikumu 14.punktā minēto kategoriju pasažieri braukšanas biļeti braucienam šo noteikumu 14.1.apakšpunktā minētajos transportlīdzekļos iegādājas par pilnu maksu, bet attiecīgie izdevumi viņiem tiek segti izglītības un zinātnes ministra noteiktajā kārtībā no valsts budžeta piešķirtā finansējuma ministrijām, kuru pakļautībā, pārraudzībā vai pārziņā atrodas profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības iestādes un augstākās izglītības iestādes. Izdevumi, kas pārvadātājiem radušies, pārvadājot šo noteikumu 14.punktā minēto pasažieru kategoriju ar šo noteikumu 14.2.apakšpunktā minētajiem transportlīdzekļiem, tiek segti no attiecīgās pašvaldības budžeta.

V. Invalīdu pārvadāšana

16. Visiem 1.grupas un 2.grupas invalīdiem, bērniem invalīdiem un personai, kura pavada 1.grupas invalīdu vai bērnu invalīdu, uzrādot invalīda apliecību, ir tiesības bez maksas izmantot:

16.1. pilsētas sabiedrisko transportu (izņemot visu veidu taksometrus);

16.2. rajona maršruta autobusus;

16.3. tālsatiksmes maršruta autobusus;

16.4. elektrovilcienus;

16.5. dīzeļvilcienus;

16.6. iekšzemes pasažieru vilcienus.

17. Izdevumi, kas saistīti ar šo noteikumu 16. un 18.punktā minēto pasažieru kategoriju pārvadāšanu, pārvadātājiem tiek segti satiksmes ministra noteiktajā kārtībā proporcionāli pārvadājumu apjomam no Satiksmes ministrijai valsts budžetā attiecīgajam mērķim paredzētās dotācijas kārtējam gadam.

VI. Politiski represēto personu pārvadāšana

18. Politiski represētām personām (nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem), uzrādot attiecīgo apliecību, ir tiesības:

18.1. iegādāties braukšanas biļeti ar 50 % atlaidi no braukšanas maksas un izmantot:

18.1.1. tālsatiksmes maršruta autobusus;

18.1.2. dīzeļvilcienus;

18.1.3. iekšzemes pasažieru vilcienus;

18.2. bez maksas izmantot elektrovilcienus.

VII. Sociālās aprūpes institūcijās pastāvīgi dzīvojošo personu pārvadāšana

19. Sociālās aprūpes institūcijās pastāvīgi dzīvojošām personām, ja uz viņu pārvadāšanu nav attiecināmi šo noteikumu II, V un VI nodaļā minētie atvieglojumi, uzrādot labklājības ministra noteiktajā kārtībā izsniegtu sociālās aprūpes institūcijas izziņu, ir tiesības iegādāties braukšanas biļeti ar 50 % atlaidi no braukšanas maksas un izmantot:

19.1. tālsatiksmes maršruta autobusus;

19.2. elektrovilcienus;

19.3. dīzeļvilcienus;

19.4. iekšzemes pasažieru vilcienus.

VIII. Noslēguma jautājumi

20. Atzīt par spēku zaudējušiem:

20.1. Ministru kabineta 1994.gada 5.aprīļa noteikumus Nr.90 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā" (Latvijas Vēstnesis, 1994, 52.nr.; 1995, 27., 188.nr.; 1996, 3.nr.; 1997, 167./168.nr.);

20.2. Ministru kabineta 1995.gada 14.februāra noteikumus Nr.35 "Grozījumi Ministru kabineta 1994.gada 5.aprīļa noteikumos Nr.90 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā"" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 27.nr.);

20.3. Ministru kabineta 1995.gada 28.novembra noteikumus Nr.367 "Grozījumi Ministru kabineta 1994.gada 5.aprīļa noteikumos Nr.90 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā"" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 188.nr.);

20.4. Ministru kabineta 1996.gada 2.janvāra noteikumus Nr.2 "Grozījumi Ministru kabineta 1994.gada 5.aprīļa noteikumos Nr.90 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā"" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 3.nr.);

20.5. Ministru kabineta 1997.gada 25.jūnija noteikumus Nr.222 "Grozījumi Ministru kabineta 1994.gada 5.aprīļa noteikumos Nr.90 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā"" (Latvijas Vēstnesis, 1997, 167./168.nr.).

21. Noteikumi stājas spēkā ar 2000.gada 1.janvāri.

  Ministru prezidents A.Šķēle

Satiksmes ministrs A.Gorbunovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!