• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības iekšējā tirgus izveides rezultātiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2007., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152718

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tiesisko regulējumu jauno mediju un digitālās ekonomikas jomā

Vēl šajā numurā

08.02.2007., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības iekšējā tirgus izveides rezultātiem

Saskaņā ar jaunāko Eiropas Komisijas iekšējā tirgus izveides rezultātu apkopojumu dalībvalstis sasniegušas līdz šim labākos rezultātus, ieviešot pieņemtos iekšējā tirgus noteikumus valsts tiesību aktos. Vidēji tikai 1,2% no iekšējā tirgus direktīvām, kuru ieviešanas termiņš ir beidzies, šobrīd nav iestrādātas minētajos tiesību aktos (salīdzinoši 2006.gada jūlijā – 1,9%). Tas nozīmē, ka pirmo reizi šis vidējais deficīta rādītājs ir zemāks nekā 1,5% pagaidu mērķis, par ko vienojās valstu vadītāji 2001.gadā. Panākumi vērojami visās dalībvalstīs, no kurām 21 dalībvalsts rādītāji ir vai nu zemāki par 1,5%, vai ļoti tuvu šim mērķim. Lielākoties tas panākts saskaņā ar Komisijas 2004.gada ieteikumu, dalībvalstīs neatlaidīgi īstenojot centienus ieviest paraugpraksi un dalīties tajā ar citām dalībvalstīm. Tomēr pārāk bieži dalībvalstis transponē un piemēro iekšējā tirgus noteikumus nepareizi – tikai astoņas dalībvalstis spēja samazināt pret tām uzsākto pārkāpumu procedūru skaitu.

Iekšējā tirgus un pakalpojumu komisārs Čārlijs Makkrīvijs sacīja: “Es apsveicu visas dalībvalstis ar šiem lieliskajiem panākumiem. Tās ir labas ziņas Eiropas patērētājiem un uzņēmējiem un liecina, ka dalībvalstis tiešām spēj ievērot termiņus, ja vien pietiek apņēmības. Es aicinu šos centienus turpmāk vēl pastiprināt, lai sasniegtu patieso galamērķi – 0% deficītu –, un nodrošināt, lai noteikumus, kurus tās apņemas ievērot, piemērotu pareizi un godprātīgi.”

 

Iekšējā tirgus direktīvu īstenošana

Vidējais transponēšanas deficīts 25 ES dalībvalstīs – iekšējā tirgus direktīvu procentuālā daļa, kas nav iestrādātas valsts tiesību aktos paredzētajā termiņā, – ir 1,2%, kas ir krietni zemāks rādītājs nekā 1,5% pagaidu mērķis un zemāks, nekā jebkad sasniegts.

Pilnīgi visās dalībvalstīs ir samazināts vēl nepaveiktā darba apjoms.

19 dalībvalstīs transponēšanas deficīts samazināts līdz 1,5% mērķim vai ir zemāks par to, savukārt divās dalībvalstīs (Beļģijā un Čehijā) mērķa sasniegšanai pietrūkst tikai vienas direktīvas.

Tikai četras dalībvalstis šo noteikto 1,5% krietni pārsniedz – Portugālē un Grieķijā deficīts pārsniedz Eiropas Savienības vidējo rādītāju gandrīz divkārt, un rezultāti kopumā joprojām nav pietiekami arī Luksemburgā un Itālijā, lai gan šo divu valstu panākumi pēdējā pusgadā ir bijuši ļoti labi.

Pirmajā vietā ierindojas Dānija un Latvija – līdz 0% sasniegšanai atlikušas vien piecas direktīvas.

Lai arī visas dalībvalstis ir virzījušās uz mērķi, vislabākās sekmes šajā ziņā vērojamas Itālijā, Luksemburgā un Čehijā.

Raugoties uz turpmākajā pusgadā transponējamām direktīvām, Luksemburga, Beļģija un Kipra varētu būt vislabākajā pozīcijā – šajās valstīs liela daļa minēto direktīvu jau ir transponētas. Portugālē un Itālijā, kur transponēšanas deficīts joprojām ir ievērojams, attiecībā uz minētajām direktīvām vēl jāveic būtiski pasākumi.

Teicamie vispārējie rezultāti panākti galvenokārt tādēļ, ka dalībvalstis neatlaidīgi īsteno centienus ieviest Komisijas 2004.gada ieteikumu par iekšējā tirgus direktīvu transponēšanu, kurā sniegti dalībvalstu labākās prakses piemēri un ieteikts pārējām dalībvalstīm īstenot līdzīgus pasākumus.

 

Pārkāpumi

Problēmas joprojām rada iekšējā tirgus noteikumu nepareiza transponēšana un piemērošana. Pret Itāliju ierosināts trīsreiz vairāk pārkāpumu procedūru nekā vidēji pret citām valstīm par iekšējā tirgus noteikumu nepareizu transponēšanu vai nepareizu piemērošanu. Arī Spānijas, Francijas, Grieķijas, Vācijas, Portugāles un Beļģijas rādītāji ievērojami pārsniedz vidējo.

Attiecībā uz desmit jaunajām ES dalībvalstīm bažas rada pret Poliju uzsākto pārkāpumu procedūru skaita būtiskais pieaugums pēdējā gada laikā. Polijas pārkāpumu skaits divkārt pārsniedz jauno dalībvalstu vidējo rādītāju.

Raugoties uz atsevišķām nozarēm, gandrīz puse no visiem pārkāpumiem saistīti ar vidi, transportu un enerģētiku, kā arī ar nodokļu politiku un muitas savienību.

No 15 vecajām ES dalībvalstīm Luksemburga un Dānija spējušas visātrāk atrisināt pārkāpumu procedūras. Arī Grieķija un Portugāle pārkāpumu procedūras risina ātri, tomēr pret tām ir ierosināts daudz vairāk procedūru nekā pret Luksemburgu un Dāniju.

 

 

Iekšējā tirgus priekšrocības un noteikumu īstenošanas nozīmīgums

Iekšējam tirgum ir būtiska nozīme ES mērķa sasniegšanā saistībā ar izaugsmi un darbavietu radīšanu. Iekšējais tirgus ir nodrošinājis miljoniem darba vietu un miljardiem eiro ienākumu. Tādējādi iedzīvotājiem ir nodrošināta plašāka kvalitatīvu preču un pakalpojumu izvēle un lielāka brīvība ceļot, strādāt, mācīties un dzīvot citās ES valstīs, vienlaikus nodrošinot līdzekļu efektīvu piešķiršanu un piedāvājot plašākas tirdzniecības iespējas uzņēmumiem. Tomēr iekšējais tirgus pilnībā darbosies vien tad, ja Eiropas līmenī pieņemtie tiesību akti tiks efektīvi īstenoti un piemēroti visās dalībvalstīs.

EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!