• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par PSRS režīma Latvijai nodarīto zaudējumu aprēķināšanas komisijas paveikto un 2007.gadā veicamo. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2007., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152205

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2007.gada 25.janvāra sanāksmē

Vēl šajā numurā

30.01.2007., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par PSRS režīma Latvijai nodarīto zaudējumu aprēķināšanas komisijas paveikto un 2007.gadā veicamo

 

25.janvārī notika kārtējā PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai komisijas sēde, kurā komisijas locekļi uzklausīja informāciju par padarīto pētījumu jomā 2006.gadā, kā arī iepazinās ar sagatavotajiem priekšlikumu projektiem par nepieciešamajiem pētījumiem 2007.gadā.

Latvijas Valsts arhīva direktore Daina Kļaviņa informēja komisijas locekļus par nozīmīgākā arhīva darba 2007.gadā – grāmatas “Aizvestie” (1949.gada 25.marts) otrās daļas (divos sējumos) – sagatavošanas un izdošanas gaitu. Šo projektu finansē no komisijas darbam paredzētajiem līdzekļiem. Šobrīd tiek pabeigts darbs pie datu bāzes izveides, ievadīti pēdējie dati par 1949.gada 25.martā, kā arī citos gados (1945–1953) deportētajiem Latvijas iedzīvotājiem. Tālāk nepieciešama datu bāzes datu salīdzināšana, apstrāde un korektūra. Vienlaikus noris darbs pie grāmatas informatīvā un dokumentālā materiāla sagatavošanas. Jau zināms, ka grāmatas māksliniecisko maketu veidos mākslinieks Ilmārs Blumbergs. Līdztekus jāorganizē attiecīgs valsts iepirkums, lai atrastu grāmatas izdevniecību. Kā uzsvēra D.Kļaviņa: “Pateicoties komisijas finansējumam, grāmatas autoru kolektīva kopīgajam, neatlaidīgajam un pašaizliedzīgajam darbam, tiks nodota atklātībai plaša informācija par būtisku Latvijas vēstures lappusi.”

Par 2006.gada paveikto pētījumu ekonomisko un demogrāfisko zaudējumu aprēķināšanai, ziņoja komisijas locekle Ruta Pazdere. Ir izstrādāts pētījums “Vienotā metodoloģija PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai naudas izteiksmē”, kurš nodots trīs atbilstoša līmeņa ekspertu izvērtējumam, lai pārliecinātos, vai un kā izstrādātais pētījums ir izmantojams turpmākā darbā PSRS okupācijas režīma radīto ekonomisko zaudējumu Latvijas valstij aprēķināšanai. Ekspertu novērtējums par paveikto darbu ir pozitīvs, vērtējumiem pievienoti ieteikumi šī darba tālākā izmantošanā.

Veikts pētījums “Latvijas pagātnes iespējamie attīstības scenāriji, kuri pamatoti ar tādu attīstīto kaimiņvalstu, kuras bija Latvijai līdzīgā situācijā pirms Latvijas okupācijas, bet nebija pakļautas totalitāram komunistiskam režīmam, izaugsmes raksturojumu (piemēram, Somija un/vai Dānija)”. Darbā apkopota apjomīga informācija par laiku no 1935. līdz 2005.gadam par Latviju trijos tās valstiskās pastāvēšanas posmos, par PSRS un par trijām neatkarīgām valstīm – Somiju, Austriju un Dāniju, kā arī papildu dati par ASV makroekonomiskajiem rādītājiem. Darba izstrādes laikā rīkotas vairākas diskusijas un konsultācijas. Tajās atklājās neskaidrības – jautājumi par makroekonomisko rādītāju aprēķināšanas iespējām dažādos laika posmos PSRS un par to salīdzināšanas iespējām ar citu valstu rādītājiem attiecīgajā laikā. Darbs nodots trīs atbilstoša līmeņa ekspertu izvērtējumam. Visu ekspertu novērtējums par pētījumu ir pozitīvs, vērtējumiem pievienoti ieteikumi šā darba tālākai izmantošanai.

Veikts pētījums par PSRS okupācijas režīma radītajiem zaudējumiem Latvijas lauksaimniecības nozarei. Darbā ir apkopota apjomīga informācija par Latvijas lauksaimniecības attīstību pirms Pirmā pasaules kara līdz pat 2005.gadam. 2007.gadā šī pētījuma tēma tiks turpināta, rīkojot augsta līmeņa lauksaimniecības speciālistu darba sanāksmes, lai izvērtētu jautājumus par to, kas pieskaitāms pie okupācijas režīma radītiem zaudējumiem un vai un kā jāņem vērā arī atsevišķi PSRS ieguldījumi Latvijas lauksaimniecībā.

Pētījumā “PSRS okupācijas režīma Latvijas videi nodarītie zaudējumi”, no pieejamām datu bāzēm ir apkopoti dati un iegūta apjomīga informācija, kas nepieciešama PSRS okupācijas režīma Latvijas videi nodarītā kaitējuma aprēķināšanai. Tā kā nākamajos gados gaidāmi jauni dati par videi nodarītā kaitējuma likvidēšanu, tad darbs pie šīs informācijas apgūšanas 2007.gadā tiks turpināts.

2007.gadā tiks turpināts uzsāktais darbs pie pētījuma “PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma izraisītās demogrāfiskās sekas Latvijas pamatiedzīvotāju sastāvā”, lai varētu kvalitatīvāk (precīzāk) izpētīt demogrāfiskās sekas.

Pētījumā “Latvijas okupācijas radīto zaudējumu aprēķinu metodikā izmantojamās valūtas noteikšana un aprēķini vērtību salīdzināšanai dažādos laika periodos”, veicot variantu salīdzinājumu, noteikta valūta Latvijas okupācijas radīto zaudējumu aprēķinu metodikai, kā arī veikti aprēķini vērtību salīdzināšanai dažādos laika periodos. Dots Latvijā izmantoto valūtu vēsturiskais pārskats, 1940.gada zaudējumi, latu nomainot pret PSRS rubli, dots PSRS rubļos izteikto vērtību aprēķins ASV dolāros pasaules cenās (sastādītas dinamiskās rindas). Pētījums šobrīd nodots ekspertu vērtējumam.

Kā norādīja komisijas loceklis prof. Heinrihs Strods, 2006.gadā veikts liels zinātniski organizatorisks pētniecības un konsultāciju darbs, apzinot veicamās pētījumu tēmas okupācijas varu Latvijai nodarīto zaudējumu aprēķināšanai. Minētais darbs visumā bijis sekmīgs un noslēdzies ar konkrētiem uzrakstītiem un publicētiem pētījumiem. Šobrīd ievērojami plašāku un aktīvāku pētniecības darbu traucē profesionālu vēstures zinātnieku trūkums Latvijā.

Prof. H.Strods informēja par vēstures pētījumiem, kuri ir izstrādāti un pie kuriem darbs 2007.gadā tiks turpināts. Ir izstrādāts pētījums par PSRS un Latvijas PSR represīvo iestāžu nodarītajiem zaudējumiem Latvijai un tās iedzīvotājiem. 2007.gadā tiks turpināts darbs pie Latvijas bruņoto spēku likvidācijas rezultātā 1940.–1941.gadā nodarītajiem zaudējumiem, kā arī turpinās pētījumu par Latvijas reliģiskajām konfesijām PSRS totalitārā komunistiskā režīma periodā nodarītajiem zaudējumiem. Prof. H.Strods veicis pētījumu par Krievijas Valsts ekonomiskā arhīvā (Maskava) esošās informācijas apzināšanu 2006.gada maijā, minētā pētījuma rezultāti ir iesniegti komisijai un publicēti LU žurnālā “Latvijas Vēsture”.

Aivis Freidenfelds, Ministru kabineta preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!