• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārējās tirdzniecības nacionālo programmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.1999., Nr. 362/363 https://www.vestnesis.lv/ta/id/15212

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ārējās tirdzniecības nacionālo programmu (turpinājums)

Vēl šajā numurā

03.11.1999., Nr. 362/363

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārējās tirdzniecības nacionālo programmu

Ekonomikas ministrija ir iesniegusi Ministru kabinetā izskatīšanai Ārējās tirdzniecības nacionālās programmas (ĀTNP) projektu. Šī programma būs pamats ilgtermiņa rīcības plānam, kurš paredz visu ārējās tirdzniecības politikas instrumentu pielietojumu atbilstoši situācijai.

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) 1998. gadā bija 3773,5 miljoni latu, savukārt preču ārējās tirdzniecības apgrozījums sasniedza 2950,2 miljonus latu jeb 78,18% attiecībā pret IKP, kas liecina, ka Latvijas ekonomika ir ļoti "atvērta" un līdz ar to jāpievērš pastiprināta uzmanība situācijai ārējā tirdzniecībā.

Kopš 1993. gada situācija Latvijas preču ārējā tirdzniecībā ir pakāpeniski pasliktinājusies. Preču ārējās tirdzniecības bilances deficīts 1998. gadā sasniedza 812,4 miljonus latu. Bez tam deficītam ir tendence pieaugt par apmēram 200 miljoniem latu gadā. Līdz šim nepārtraukti pieaugošais negatīvais saldo nebija satraucošs, jo to pilnībā sedza kapitāla pieaugošā ieplūde un tās struktūrā dominēja ārvalstu tiešās investīcijas. Tomēr situācija ir mainījusies, jo ir samazinājušās ārvalstu tiešās investīcijas. Galvenie iemesli: privatizācijas procesa nobeiguma fāze un Krievijas finansiālā krīze. Liels tekošā konta deficīts ir potenciāls riska faktors. Fiksēta valūtas kursa apstākļos negatīvs tekošā konta deficīts var izraisīt spiedienu uz valūtas sistēmu.

Šādā situācijā ir nepieciešama saskaņota valstisko institūciju un nevalstisko organizāciju rīcība.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!