• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par elektronisko sakaru tīklu drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2007., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/152036

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par šā gada lauksaimniecības stratēģiju

Vēl šajā numurā

25.01.2007., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par elektronisko sakaru tīklu drošību

 

Eiropas Komisija tiecas izzināt jautājumu, kā vislabāk nodrošināt mūsu elektroniskos tīklus pret pārrāvumiem, kurus var izraisīt uzbrukums vai stihiska nelaime. Iemesls ir 18.janvārī publiskotie pētījuma rezultāti, kur uzrādītas vairākas būtiskas problēmas, kas jāatrisina, lai nākotnē mūsu tīkli būtu pietiekami aizsargāti un izturīgi. Pakalpojumi un procesi, ko tie balsta, kļūst arvien vairāk savā starpā saistīti un cits no cita atkarīgi, tādēļ kļūmei vai noziedzīgam uzbrukumam vienam tīklam vai apakšsistēmai varētu būt iespējama plašāka un straujāka izplatība nekā jebkad agrāk. Ir jāievieš aizsargpasākumi, gādājot par to, lai šādas kļūmes nevarētu skart būtiskākos pakalpojumus un infrastruktūru un lai nevarētu rasties ķēdes reakcija, radot plašu tehnoloģisku sabrukumu saziņas sistēmās un daudzajos pakalpojumos, kas uz tām balstīti. 

“Saziņas un informācijas infrastruktūra ir mūslaiku sabiedrības nervu sistēma,” teica informācijas sabiedrības un plašsaziņas līdzekļu komisāre Viviena Redinga. “Augot mūsu atkarībai no tās, mums jādara viss iespējamais, lai šos tīklus pasargātu. Es nevēlos, lai Eiropa piedzīvo tādas milzu problēmas, kādas Ziemassvētku laikā Āzijai izraisīja zemestrīce, kas notika dienvidos no Taivānas. Tādēļ aicinu visas ieinteresētās personas piedalīties šajā apspriešanā, lai mēs varētu kopīgi noteikt, kā sevi vislabāk pasargāt nākotnē.”

Pēc Komisijas pasūtījuma veiktajā pētījumā ziņots par elektronisko sakaru tīklu drošību (pret kļūmēm) un izturību (pret uzbrukumiem un citām briesmām). Tajā aplūkota šo tīklu vispārējā aizsargātība, balstoties uz izvērstām sarunām praktiski ar visām ieinteresētajām personām. Pētījumā sniegti 10 ieteikumi par galvenajām darbībām, kas būtu jāveic Eiropas Komisijai, dalībvalstīm un privātajam sektoram, lai vairotu mūsu gatavību un mūsu tīklu aizsardzību un spēju izturēt uzbrukumu. To vidū ir mācības un vingrinājumi ārkārtas gadījumiem, prioritāšu atjaunošanas procedūras ieviešana, formālu savstarpējas palīdzības līgumu noslēgšana operatoru un pakalpojumu sniedzēju starpā, sakaru sistēmu un citu kritisko nozaru savstarpējās atkarības problēmu risināšana, informācijas apmaiņas mehānismu uzlabošana, ieskaitot starpnozaru sakarus, novatorisku, drošu koncepciju īstenošana un nozarē saskaņotas pirmrindas prakses izmantošana.

Tagad Komisija no visām ieinteresētajām personām gaida reakciju uz šiem ieteikumiem. Pētījums un 19.janvārī uzsāktās apspriešanas rezultāti pāraugs stratēģiskā iniciatīvā par informācijas un sakaru tīklu spējām darboties un izturību, par ko Komisijai būs jāpieņem lēmums 2008.gada sākumā. 19.janvārī Komisija rīkoja pirmo viedokļu apmaiņu ar dalībvalstīm par ieteikumiem un pētījumā izvirzītajiem jautājumiem. Iedzīvotāji un organizācijas tiek aicināti līdz 2007.gada aprīlim iesniegt infso-a3@ec.europa.eu rakstveida atziņas par pētījumu.

 

Iniciatīvas priekšvēsture

Šo iniciatīvu, kas IKT nozarē papildina diskusiju, kura tika sākta ar Eiropas kritiskās infrastruktūras aizsardzības programmas priekšlikumu, Komisija apstiprināja 2006.gada decembrī.

2006.gada maijā Komisija izdeva paziņojumu par aizsargātas informācijas sabiedrības stratēģiju – “Dialogs, partnerība un iespējas”. Tajā tika rosināts sākt atklātu sarunu par veicamajiem darbiem un risināmajiem jautājumiem Eiropas iniciatīvā par kritiskās saziņas un informācijas infrastruktūras aizsardzību. Komisijas paziņojumu nesen atbalstīja Padome savā 2006.gada 11.decembra rezolūcijā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!