• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs, apmeklējot Gulbenes rajonu un spriežot par novadu veidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.01.2007., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151971

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

24.01.2007., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs, apmeklējot Gulbenes rajonu un spriežot par novadu veidošanu

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs 19.janvārī ar Gulbenes rajona pašvaldību pārstāvjiem pārrunāja novadu veidošanu rajonā.

Pašvaldību pārstāvji piekrita ministra teiktajam, ka Latvijā nepieciešams veidot spēcīgus novadus, ietverot tajos plašu pašvaldību funkciju veikšanai nepieciešamo infrastruktūras objektu klāstu. Tādējādi būs iespēja nodrošināt iedzīvotājiem ērtu pašvaldības pakalpojumu pieejamību un garantēt to kvalitāti.

Pirms lemt par iespējām veidot vienu novadu Gulbenes rajona robežās, pašvaldības vēlas saņemt garantijas no valsts, ka būs finansējums autoceļu tīkla sakārtošanā. Ceļu attīstība Gulbenes rajonā nepieciešama gan uzņēmējdarbības aktivitātes veicināšanai, gan kvalitatīvu pašvaldības pakalpojumu nodrošināšanai iedzīvotājiem.

Gulbenes rajona pašvaldības pauda atbalstu Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) priekšlikumam papildus Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu novirzīt pilsētu un lauku partnerības sekmēšanai, tādējādi veicinot spēcīgu novadu veidošanos.

No policentriskai valsts attīstībai plānotajiem 289 miljoniem eiro (203,11 miljoniem latu) novadu attīstības centru izaugsmei ministrija aicina atvēlēt 199 miljonus eiro (139,86 miljonus latu), 90 miljonus eiro (63,25 miljonus latu) novirzot deviņām lielajām pilsētām uzņēmējdarbības un infrastruktūras attīstības projektiem.

Kā uzsver A.Štokenbergs, plānojot Eiropas Savienības fondu atbalstu kontekstā ar administratīvi teritoriālās reformas īstenošanu, tiks veicināta saskaņota valsts politiku, tai skaitā investīciju jomā. Turklāt varēs sekmēt novadu izveidi, jo citās ES struktūrfondu aktivitātēs atbalsts tieši potenciālo novadu centriem netiek paredzēts.

Saskaņā ar pagājušā gada jūnijā valdībā apstiprināto vietējo pašvaldību administratīvi teritoriālā iedalījuma projektu Gulbenes rajonā plānots izveidot četrus novadus. Gulbenes novadā ietilptu Gulbenes pilsēta, Beļavas, Galgauskas, Litenes, Stāmerienas un Stradu pagasts. Jaungulbenes novadā bija plānots apvienot Daukstu, Jaungulbenes un Līgo pagastu, Lizuma novadā – Druvienas, Lizuma, Rankas un Tirzas pagastu, bet Lejasciema novadu veidotu Lejasciema pagasts.

Pēc sarunas ar reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru Gulbenes rajona pašvaldību pārstāvji sola konsultēties un sagatavot savus priekšlikumus novadu veidošanai rajonā.

Turpinot darba vizīti Gulbenē, A.Štokenbergs 19.janvārī atklāja pašvaldības informāciju tehnoloģiju kompetences centru, kas ir piektais šāds centrs Latvijā. Uzrunājot svinīgā pasākuma dalībniekus, ministrs uzsvēra, ka e-pārvaldes ieviešana Gulbenes rajonā atvieglos dažādu jautājumu risināšanu starp RAPLM un pašvaldībām, tai skaitā arī par lauku apvidus zemes piekritību valstij vai pašvaldībām. Dati tiek uzkrāti elektroniskajā kadastra kartē, nodrošinot iespējas uzzināt aktuālo informāciju par zemes izmantošanas mērķiem.

Kā ziņots, grozot likumu “Par valsts un pašvaldību īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās”, paredzēts, ka valstij piekrīt tā lauku apvidus zeme, kas zemes reformas laikā piešķirta pastāvīgā lietošanā pašvaldībām un saskaņā ar spēkā esošu vietējās pašvaldības teritorijas plānojumu netiek izmantota un nav izmantojama valsts pārvaldes funkciju veikšanai.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!