• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par palīdzību projektu sagatavošanai Eiropas reģionos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.01.2007., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151773

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas dzelzceļa pakalpojumu liberalizāciju

Vēl šajā numurā

19.01.2007., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par palīdzību projektu sagatavošanai Eiropas reģionos

 

Eiropas reģionālās politikas komisāre Danuta Hībnere kopā ar Eiropas Investīciju bankas (EIB) prezidentu Filipu Meistadu un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) ģenerālsekretāru Horstu Reihenbahu 12.janvārī atklāja JASPERS jauno reģionālo biroju Varšavā. JASPERS (“Joint Assistance to Support Projects in European Regions” – “Kopējā palīdzība projektu sagatavošanai Eiropas reģionos”) ir jauna Eiropas Komisijas un abu banku partnerība, lai palīdzētu Centrālās Eiropas un Austrumeiropas dalībvalstīm izstrādāt ļoti kvalitatīvus projektus, kas saņems ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda atbalstu.

Atklājot biroju, komisāre D.Hībnere teica: “Turpmākajos gados dalībvalstis un reģioni īstenos nepieredzēti plašu Eiropas ieguldījumu programmu. Tā ir lieliska iespēja veicināt izaugsmi, radīt darba vietas un uzlabot Eiropas Savienības konkurētspēju kopumā. Tomēr tas ir arī liels izaicinājums. Esam pārliecināti, ka, izveidojot JASPERS instrumentu un apvienojot Eiropas Komisijas, EIB un ERAB resursus un ekspertu zināšanas, varam palīdzēt iestādēm izstrādāt nozīmīgus augstas kvalitātes projektus.”

EIB prezidents Filips Meistads komentēja: “Atbalsts projektiem mazāk attīstītajos reģionos ir bijusi EIB galvenā prioritāte kopš tās dibināšanas 1958. gadā. Gandrīz piecpadsmit gadus, kopš EIB darbojas, lai veicinātu līdzsvarotu attīstību Eiropas Savienībā, tā ir uzkrājusi ievērojamas zināšanas un pieredzi projektu finansēšanā atbilstoši ES reģionālajai politikai. Es augstu vērtēju to, ka JASPERS dod bankai iespēju izplatīt tās ekspertu zināšanas sadarbībā ar Komisiju un ERAB to dalībvalstu labā, kuras pievienojās Eiropas Savienībai 2004. un 2007. gadā”.

ERAB ģenerālsekretārs Horsts Reihenbahs teica: “Kopš 1991.gada ERAB darbojas Polijā un Baltijas valstīs, 2006.gadā tika sākta JASPERS iniciatīva. ERAB virza savu ieguldījumu JASPERS tajās jomās, kurās tai ir uzkrātas īpašas zināšanas, tostarp ir municipālā infrastruktūra, enerģijas efektivitāte un atjaunojami enerģijas avoti un valsts un privātās partnerības projekti. Esam pārliecināti, ka JASPERS reģionālais birojs Varšavā būtiski vairos spēju sniegt ieguldījumu uz vietas, proti, palīdzēt ES fondu līdzekļu saņēmējiem Polijā un Baltijas valstīs.”

Atklājot Varšavas biroju, tiek atzīts, ka jaunais instruments visefektīvāk darbosies, ja tā personāls atradīsies tuvu iestādēm, kuras atbild par Eiropas programmu un projektu ikdienas vadību. Varšavas reģionālais birojs ir pirmais no trim JASPERS reģionālajiem birojiem, kurus paredzēts izveidot Centrālajā Eiropā un Austrumeiropā. Pārējie biroji atradīsies Vīnē un Bukarestē; to atklāšana plānota nākamajos mēnešos.

JASPERS reģionālajā birojā Varšavā strādās dažādu jomu speciālisti – inženieri, ekonomisti un finanšu speciālisti kopā ar atbalsta personālu, kas palīdzēs Polijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iestādēm sagatavot nozīmīgus ieguldījumu projektus, kas, sākot ar 2007.gada janvāri, tiks atbalstīti ar Eiropas Savienības fondu līdzekļiem. 2007.–2013.gadā Polija no ES fondu līdzekļiem var saņemt līdz 67,3 mljrd. eiro, Igaunija – līdz 3,5 mljrd. eiro, Latvija – līdz 4,6 mljrd. eiro un Lietuva – līdz 6,9 mljrd. eiro.

Komandu papildinās Eiropas Komisijas, EIB un ERAB eksperti. Eksperti Varšavas birojā sākuši darbu pie rīcības plāniem, kas saskaņoti ar valstu iestādēm un ietver plašu ieguldījumu spektru, tostarp ceļu un dzelzceļa projektus, vides aizsardzību, pilsētas sabiedrisko transportu un enerģētikas projektus. Ekspertu komanda sniegs arī padomu par finansēšanas mehānismiem, piemēram, valsts un privātajām partnerībām.

JASPERS atbalsts saņēmējiem tiks sniegts bez maksas, un to veidos EIB un ERAB personāla resursu ieguldījums kopā ar finanšu resursiem no Eiropas Komisijas tehniskā atbalsta budžeta.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!