• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 9. janvāra noteikumi Nr. 51 "Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības atbalstu cukura rūpniecības restrukturizācijai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.01.2007., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151636-kartiba-kada-pieskir-administre-un-uzrauga-eiropas-savienibas-atbalstu-cukura-rupniecibas-restrukturizacijai

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.51

Par valsts nekustamo īpašumu nodošanu pašvaldību īpašumā

Vēl šajā numurā

18.01.2007., Nr. 11

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 51

Pieņemts: 09.01.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.51

Rīgā 2007.gada 9.janvārī (prot. Nr.3 26.§)

Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības atbalstu cukura rūpniecības restrukturizācijai

Izdoti saskaņā ar Lauksaimniecības un lauku attīstības likuma 5.panta ceturto un septīto daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķir, administrē un uzrauga Eiropas Savienības atbalstu cukura rūpniecības restrukturizācijai (turpmāk – restrukturizācijas atbalsts) saskaņā ar Padomes 2006.gada 20.februāra Regulu (EK) Nr.320/2006, ar ko nosaka pagaidu shēmu cukura rūpniecības restrukturizācijai Kopienā un groza Regulu (EK) Nr.1290/2005 par kopējās lauksaimniecības politikas finansēšanu (turpmāk – Padomes regula Nr.320/2006), un Komisijas 2006.gada 27.jūlija Regulu (EK) Nr.968/2006, ar kuru nosaka sīki izstrādātus noteikumus, lai īstenotu Padomes Regulu (EK) Nr.320/2006, ar ko nosaka pagaidu shēmu cukura rūpniecības restrukturizācijai Kopienā (turpmāk – Komisijas regula Nr.968/2006).

2. Restrukturizācijas atbalstu administrē Lauku atbalsta dienests.

3. Cukura ražotājs uz restrukturizācijas atbalstu var pretendēt saskaņā ar Padomes regulas Nr.320/2006 3.panta 1.punktu.

II. Restrukturizācijas atbalsts cukurbiešu audzētājiem

4. Ja cukura ražotāji atsakās no savām cukura ražošanas kvotām un pilnībā demontē ražošanas iekārtas, cukurbiešu audzētāji saņem restrukturizācijas atbalstu 20 % apmērā no Padomes regulas Nr.320/2006 3.panta 5.punktā noteiktā atbalsta.

5. Cukurbiešu audzētāji saņem restrukturizācijas atbalstu, ja:

5.1. valstij saskaņā ar Komisijas regulas Nr.968/2006 10.pantu tiek piešķirts restrukturizācijas atbalsts;

5.2. iepriekšējā tirdzniecības gadā pirms tirdzniecības gada, kurā cukura ražotājs pretendē uz restrukturizācijas atbalstu, cukurbiešu audzētājs ar cukura ražotāju ir noslēdzis cukurbiešu piegādes līgumu;

5.3. iepriekšējā tirdzniecības gadā pirms tirdzniecības gada, kurā cukura ražotājs pretendē uz restrukturizācijas atbalstu, cukurbiešu audzētājs ir piegādājis cukurbietes cukura ražotājam vai, ja cukurbietes nav piegādātas, saskaņā ar Cukura nozares līgumu ir sastādīts akts par cukurbiešu sējumiem nodarītajiem zaudējumiem;

5.4. iepriekšējā tirdzniecības gadā pirms tirdzniecības gada, kurā cukura ražotājs pretendē uz restrukturizācijas atbalstu, cukurbiešu audzētājs līdz 15.maijam ir iesniedzis Lauku atbalsta dienestā iesniegumu restrukturizācijas atbalsta saņemšanai cukurbiešu audzētājiem (pielikums).

6. Restrukturizācijas atbalstu cukurbiešu audzētājs saņem par šo noteikumu 5.2.apakšpunktā minētajā cukurbiešu piegādes līgumā noteikto cukurbiešu daudzumu (tonnās) cukura kvotas ietvaros. Šo daudzumu reizina ar restrukturizācijas atbalsta likmi cukurbiešu audzētājiem.

7. Cukurbiešu audzētāju restrukturizācijas atbalsta likmi aprēķina, izmantojot šādu formulu:

        20 % x (B x C)
A = ––––––––––––––, kur
                D

A – restrukturizācijas atbalsta likme eiro par tonnu cukurbiešu;

B – cukura ražotājam noteiktā cukura ražošanas kvota (tonnās);

C – restrukturizācijas atbalsts par vienu tonnu atteiktās cukura ražošanas kvotas saskaņā ar Padomes regulas Nr.320/2006 3.panta 5.punktu attiecīgajā gadā;

D – kopējais cukurbiešu daudzums (tonnās) cukura kvotas ietvaros, par kuru šo noteikumu 5.2.apakšpunktā minētajā laikposmā noslēgts cukurbiešu piegādes līgums.

8. Iepriekšējā tirdzniecības gadā pirms tirdzniecības gada, kurā cukura ražotājs pretendē uz restrukturizācijas atbalstu par šo noteikumu 5.2.apakšpunktā minēto laikposmu, cukura ražotājs līdz 15.jūnijam iesniedz Lauku atbalsta dienestā šādu informāciju:

8.1. cukurbiešu audzētāja fiziskās personas vārds, uzvārds, personas kods vai juridiskās personas nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese;

8.2. šo noteikumu 8.1.apakšpunktā minētā cukurbiešu audzētāja un cukura ražotāja noslēgtā cukurbiešu piegādes līguma numurs un datums;

8.3. šo noteikumu 8.2.apakšpunktā minētajā cukurbiešu piegādes līgumā noteiktais cukurbiešu daudzums (tonnās) cukura kvotas ietvaros;

8.4. šo noteikumu 8.1.apakšpunktā minētā cukurbiešu audzētāja reāli piegādātais cukurbiešu daudzums (tonnās) cukura ražošanai noteiktās kvotas ietvaros.

9. Lauku atbalsta dienests pieņem lēmumu par šo noteikumu 5.punktā minēto maksājumu piešķiršanu un nodrošina to izmaksu saskaņā ar Komisijas regulas Nr.968/2006 19.panta 2.punktu.

III. Cukura ražotāju restrukturizācijas atbalsta iesnieguma pieņemšana un izvērtēšana

10. Lai saņemtu restrukturizācijas atbalstu, cukura ražotājs Lauku atbalsta dienestā iesniedz iesniegumu restrukturizācijas atbalsta saņemšanai (turpmāk – iesniegums) saskaņā ar Padomes regulas Nr.320/2006 4.pantu.

11. Lauku atbalsta dienests reģistrē iesniegumu, norādot tā iesniegšanas datumu un laiku.

12. Iesniegumus, kas atbilst Komisijas regulas Nr.968/2006 8.panta 2.punktā noteiktajām prasībām, Lauku atbalsta dienests piecu darbdienu laikā pēc to saņemšanas iesniedz Zemkopības ministrijā, Labklājības ministrijā un Vides ministrijā.

13. Iesniegumus attiecīgajās jomās izvērtē šādas institūcijas:

13.1. Zemkopības ministrija – restrukturizācijas plāna darbību un pasākumu atbilstību;

13.2. Vides ministrija – vides plāna darbību un pasākumu atbilstību;

13.3. Labklājības ministrija – sociālā plāna darbību un pasākumu atbilstību.

14. Šo noteikumu 13.punktā minētās institūcijas iesniegumus izvērtē atbilstoši Komisijas regulas Nr.968/2006 9.panta 2.punktam un šādiem kritērijiem:

14.1. vai aprakstītie pasākumi un darbības atbilst attiecīgajiem normatīvajiem aktiem;

14.2. vai aprakstītie pasākumi un darbības atbilst cukura nozares restrukturizācijas mērķim;

14.3. vai paredzētās aktivitātes ir skaidri definētas un samērīgas ar plānu īstenošanas izmaksām;

14.4. vai paredzētās aktivitātes ir samērīgas ar plānoto pasākumu izpildes laika grafiku;

14.5. vai aprakstītie pasākumi un darbības ietver objektīvi pārbaudāmus rādītājus;

14.6. vai finansiālo izdevumu apraksts ir pamatots, pietiekami detalizēts, viegli caurskatāms un atbilstošs reālajiem izdevumiem;

14.7. vai ir apliecināts, ka, sagatavojot sociālo plānu, cukura ražotājs konsultējies ar cukurfabrikas arodbiedrību vai ar darbinieku pārstāvjiem.

15. Ja iesniegums neatbilst šo noteikumu 14.punktā minētajām prasībām, attiecīgi Zemkopības ministrija, Labklājības ministrija vai Vides ministrija rakstiski pieprasa cukura ražotājam papildu informāciju iesnieguma precizēšanai. Ražotājs pieprasīto papildu informāciju ne vēlāk kā Padomes regulas Nr.320/2006 4.panta 1.punktā noteiktajā termiņā iesniedz rakstiski attiecīgi Zemkopības ministrijā, Labklājības ministrijā vai Vides ministrijā un Lauku atbalsta dienestā.

16.  25 darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas, bet ne vēlāk kā 15 darbdienas pirms Padomes regulas Nr.320/2006 5.panta 1.punktā noteiktā termiņa Zemkopības ministrija, Labklājības ministrija un Vides ministrija iesniedz Lauku atbalsta dienestā rakstisku atzinumu par iesnieguma atbilstību šo noteikumu 14.punktam.

17. Piecu darbdienu laikā pēc šo noteikumu 16.punktā minēto atzinumu saņemšanas Lauku atbalsta dienests, pamatojoties uz Zemkopības ministrijas, Labklājības ministrijas un Vides ministrijas sniegtajiem atzinumiem un Padomes regulas Nr.320/2006 5.panta 2.punktā noteiktajām prasībām, pieņem lēmumu par iesnieguma atbilstību un informē par to cukura ražotāju.

18. Divu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par iesnieguma apstiprināšanu Lauku atbalsta dienests nosūta to Eiropas Komisijai.

19. Lauku atbalsta dienests nodrošina šo noteikumu 3.punktā minētā restrukturizācijas atbalsta izmaksu mēneša laikā pēc līdzekļu saņemšanas no Eiropas Komisijas saskaņā ar Padomes regulas Nr.320/2006 10.panta 4.punktu.

IV. Iesniegumā paredzēto pasākumu īstenošana, uzraudzība un ziņojuma sagatavošana

20. Pēc Eiropas Komisijas lēmuma paziņošanas par restrukturizācijas fonda finanšu resursu pieejamību un pirms iesniegumā paredzēto pasākumu ieviešanas Lauku atbalsta dienests ar cukura ražotāju noslēdz līgumu par restrukturizācijas atbalsta saņemšanu.

21. Lauku atbalsta dienests sadarbībā ar Valsts vides dienesta reģionālo vides pārvaldi un Valsts darba inspekciju pārbauda iesniegumā paredzēto pasākumu īstenošanu saskaņā ar Komisijas regulas Nr.968/2006 25.pantu.

22. Iesniegumā paredzēto pasākumu īstenošanas laikā cukura ražotājs iesniedz Lauku atbalsta dienestā Komisijas regulas Nr.968/2006 23.pantā noteiktos dokumentus.

23. Lauku atbalsta dienests sagatavo un Komisijas regulas Nr.968/2006 24. un 25.pantā noteiktajā kārtībā sniedz Zemkopības ministrijai un Eiropas Komisijai informāciju par iesniegumā paredzēto pasākumu īstenošanu.

V. Noslēguma jautājums

24. Cukura rūpniecības restrukturizācijas pasākumus īsteno līdz 2010.gada 30.septembrim.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministrs M.Roze

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2007.gada 19.janvāri.

 


 

Pielikums

Ministru kabineta

2007.gada 9.janvāra noteikumiem Nr.51

01.JPG (74455 bytes)

Zemkopības ministrs M.Roze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!