• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauno Eiropas Parlamenta prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.01.2007., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151594

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par šo jautājumu - Latvijas un Krievijas robežjautājumu - ir vajadzīgas un būs plašas debates gan Saeimā, gan sabiedrībā

Vēl šajā numurā

17.01.2007., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauno Eiropas Parlamenta prezidentu

 

PETERINGS1.JPG (12448 bytes)
Jaunievēlētais Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Hanss Gerts Pēterings savus amata pienākumus sāks pildīt šodien.
Attēlā: H.G.Pēterings vakar, 16.janvārī, pēc ievēlēšanas uzrunājot Eiropas Parlamenta deputātus
Foto: EPA/A.F.I.

Eiropas Parlaments 16.janvārī Parlamenta priekšsēdētāja amatā uz divarpus gadu pilnvaru laiku ievēlēja Parlamenta Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas demokrātu grupas līdzšinējo vadītāju vācu deputātu Hansu Gertu Pēteringu (Hans-Gert Poettering). Aizklātajā balsojumā H.G.Pēterings ieguva 450 no nodotajām derīgajām 689 balsīm, tādējādi uzvarot vēlēšanu pirmajā posmā. Hanss Gerts Pēterings ir pārliecināts Eiropas idejas aizstāvis, kas atbalsta spēcīgu Eiropas Savienību un Kopienas politiku stiprināšanu. Viņš ir bijis dedzīgs Baltijas valstu neatkarības un ES paplašināšanās procesa aizstāvis.

Uz priekšsēdētāja amatu kandidēja četri deputāti. Neatkarības un demokrātijas grupas priekšsēdētājs dāņu deputāts Jenss Pēters Bonde (Jens-Peter Bonde), Zaļo un Eiropas Brīvo alianses grupas līdzpriekšsēdētāja Itālijas deputāte Monika Frasoni (Monica Frassoni) un Eiropas Apvienotās kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālās grupas priekšsēdētājs franču deputāts Fransiss Vurcs (Francis Wurtz).

H.G.Pēterings dzimis 1945.gada 15.septembrī Berzenbrikā (Lejassaksijā), studējis tiesību zinātnes, politoloģiju un vēsturi Bonnā, Ženēvā un Ņujorkas štata Kolumbijas universitātē; 1974.gadā viņš ieguvis doktora grādu. Kopš 1974.gada deputāts ir iesaistīts Vācijas Kristīgi demokrātiskajā savienībā, sākumā darbojoties tās Jaunatnes organizācijā. H.G.Pēterings ir Eiropas Parlamenta deputāts kopš 1979.gada, un kopš 1999.gada – Parlamenta Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas Demokrātu grupas priekšsēdētājs. Šajā grupā darbojas trīs latviešu deputāti: Valdis Dombrovskis, Aldis Kušķis un Rihards Pīks.

Saskaņā ar EP Reglamenta 17.punktu Parlamenta prezidentu ievēlē uz diviem ar pusi gadiem jaunā sasaukuma sākumā un parlamenta darba vidus termiņā. Attiecīgi H.G.Pēterings Parlamentu vadīs līdz tā sasaukuma beigām. Parlamenta priekšsēdētājs vada iestādes darbu saskaņā ar Parlamenta Reglamentu; viņš atklāj, pārtrauc un slēdz sēdes, nodrošina Reglamenta ievērošanu, uztur kārtību, dod vārdu, izvirza jautājumus balsošanai un paziņo balsošanas rezultātus. Viņš pārstāv Parlamentu starptautiskajās attiecībās, svinīgos pasākumos, administratīvās, juridiskās vai finansiālās darbībās, un šo pienākumu veikšanai viņš var savas pilnvaras deleģēt.

Priekšsēdētājs Eiropas Parlamenta vārdā uzrunā Eiropadomi tās sanāksmju sākumā. Viņš paraksta Eiropas Savienības budžetu pēc otrā lasījuma. Kopā ar Padomes priekšsēdētāju viņš paraksta likumprojektus, kas pieņemti koplēmuma procedūrā.

Pirms balsojuma H.G Pēterings izteica pateicību par atbalstu Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības un Nāciju Eiropas grupai. Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupā darbojas viens Latvijas deputāts Georgs Andrejevs, Nāciju Eiropas grupā darbojas četri Latvijas deputāti: Guntars Krasts, Ģirts Valdis Kristovskis, Inese Vaidere un Roberts Zīle.

Savā uzrunā jaunais prezidents solīja veidot ciešāku saikni ar Eiropas iedzīvotājiem, īpaši uzlabojot attiecības ar nacionālajiem un reģionālajiem parlamentiem. Kontekstā ar pavasarī gaidāmo Eiropas Konstitucionālā līguma pārskatu H.G.Pēterings apņēmās cīnīties par līguma būtības saglabāšanu. Tāpat Parlamenta vadītājs plāno attīstīt ciešākus sakarus ar arābu un musulmaņu pasauli. H.G.Pēterings uzsvēra, ka viņa darbība balstīsies uz cieņu pret indivīda brīvību. Attiecīgi jaunais prezidents vērsīsies pret tādiem klajiem cilvēktiesību pārkāpumiem kā slepkavības Čečenijā vai pārkāpumi Gvantanamo bāzes cietumā Kubā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!