• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta komitejas 2007.gada 8.janvāra sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2007., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151178

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dzīvnieku aizsardzības regulu to pārvadāšanas laikā

Vēl šajā numurā

09.01.2007., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta komitejas 2007.gada 8.janvāra sanāksmē

 

TM: Par papildinātām Kriminālprocesa likuma normām

Ministru kabineta komiteja pirmdien, 8.janvārī, akceptēja grozījumus Kriminālprocesa likumā (KPL), kuri paredz likumu papildināt ar vairākām normām, tai skaitā ieviešot Eiropas Savienības (ES) ietvarlēmuma nosacījumus.

KPL grozījumus izstrādājusi Tieslietu ministrijas izveidota darba grupa, kuras sastāvā bija pārstāvji no Ģenerālprokuratūras un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta.

Kā teikts likumprojekta anotācijā, Kriminālprocesa likumā paredzēts ieviest Eiropas Padomes ietvarlēmumu par to, kā ES teritorijā izpilda īpašuma vai pierādījumu iesaldēšanu, lai nodrošinātu efektīvāku pierādījumu izņemšanu un īpašuma nodrošināšanu konfiskācijai Eiropas Savienības dalībvalstīs. Grozījumi paredz ietvert likumā lēmumu par savstarpējās atzīšanas principu, saskaņā ar kuru vienas ES dalībvalsts tiesu varas institūcijas pieņemts lēmums tiek atzīts un izpildīts otrā dalībvalstī.

Grozījumi paredzēti, lai gadījumos, kad spēkā stājies notiesājošs spriedums, prokurora priekšraksts par sodu un prokurora lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu, vainīgā persona samaksātu kompensāciju cietušajiem. Likumā noteiktais cietušo fonds, kurā jāiemaksā nodeva, nepastāv. Līdz ar to jānosaka, ka nodeva valsts kompensācijai cietušajam jāmaksā Juridiskās palīdzības administrācijai, kurai uzdotas funkcijas izmaksāt valsts kompensāciju cietušajiem.

Lai ļautu plašākam personu lokam sadarboties ar tiesību aizsardzības institūcijām un veicinātu liecību sniegšanu par citu personu izdarītajiem noziegumiem, paredzēts paplašināt iespēju piemērot vienkāršāku procesa veidu (izbeigšanu, nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības, vai prokurora priekšrakstu par sodu), atbrīvot no kriminālatbildības vai samazināt sodu personām, kuras palīdzējušas atklāt tāda paša smaguma, smagākus vai bīstamākus noziedzīgus nodarījumus.

Kā teikts likuma grozījumu anotācijā, izvērtējot tiesvedības praksi, redzams, ka vairumā gadījumu, kad noziedzīgu nodarījumu izdarījušai personai, kura liecinājusi par citu personu izdarītiem smagiem vai sevišķi smagiem noziegumiem, tiek piemērota speciālās procesuālās aizsardzības programma un kriminālprocess ievērojami ieilgst.

Ar grozījumiem paredzēts papildināt tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā minētajām personām, un tie nepieciešami, lai nodrošinātu kriminālprocesa pabeigšanu pēc iespējas īsākā laika posmā.

Likuma grozījumi jāizskata valdībai un jāapstiprina Saeimai.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!