• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2007. gada 2. janvāra noteikumi Nr. 2 "Noteikumi par Latvijas Republikas eksporta kredītu garantētāja paziņošanas procedūrām Eiropas Komisijai un citiem Eiropas Savienības dalībvalstu eksporta kredītu garantētājiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.2007., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/151018

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.2

Par A.Pabrika komandējumu

Vēl šajā numurā

05.01.2007., Nr. 4

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 2

Pieņemts: 02.01.2007.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.2

Rīgā 2007.gada 2.janvārī (prot. Nr.1 8.§)
Noteikumi par Latvijas Republikas eksporta kredītu garantētāja paziņošanas procedūrām Eiropas Komisijai un citiem Eiropas Savienības dalībvalstu eksporta kredītu garantētājiem
Izdoti saskaņā ar Eksporta kredītu garantēšanas likuma 14.pantu
I. Vispārīgais jautājums
1. Noteikumi nosaka savstarpēju informācijas apriti starp Latvijas Repub­likas eksporta kredītu garantētāju (garantētājs - valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas Garantiju aģentūra"), citiem Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un Eiropas Komisiju.
II. Paziņošanas procedūru veidi un paziņojumu konfidencialitāte
2. Lai nodrošinātu savstarpēju informācijas apriti starp garantētāju, Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un Eiropas Komisiju, ir noteikti četri paziņošanas procedūru veidi:

2.1. ikgadējais informatīvais paziņojums;

2.2. paziņojums lēmuma pieņemšanai;

2.3. informatīvais paziņojums par plānotajiem garantijas nosacījumiem;

2.4. informatīvais paziņojums pēc garantijas nosacījumu mainīšanas.
3. Paziņojumos ietvertā informācija nav izpaužama trešajām personām.
III. Ikgadējais informatīvais paziņojums
4. Katra gada beigās, bet ne vēlāk kā līdz nākamā gada 30.aprīlim garantētājs nosūta pārējiem Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un Eiropas Komisijai paziņojumu par savu darbību iepriekšējā gadā.
5. Ikgadējais informatīvais paziņojums ietver pircēju valstis, ar kuru juridiskajām personām garantiju ņēmējiem ir noslēgti eksporta līgumi un kuru iespējamo zaudējumu segšanu nodrošina eksporta kredītu garantijas. Attiecībā uz katru šādu valsti garantētājs sniedz informāciju par:

5.1. garantētāja spēkā esošo un piedāvāto garantiju kopsummu;

5.2. nenokārtoto riska darījumu kopapjomu;

5.3. nopelnīto garantijas prēmiju;

5.4. veikto garantijas maksājumu summu;

5.5. samaksāto prasījumu summu.
6. Katra gada sākumā, bet ne vēlāk kā līdz 31.janvārim garantētājs ziņo pārējiem Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un Eiropas Komisijai par valsts garantiju politiku un nosacījumiem, kādus garantētājs gatavojas noteikt attiecībā uz garantijām, kas paredzētas vai piemērojamas nākamajā gadā.
IV. Paziņojums lēmuma pieņemšanai
7. Ja saņemts piedāvājums, kas konkurē ar eksportējošu Eiropas Savienī­bas komersantu vai banku piedāvājumiem, garantētājs nekavējoties atbild uz pārējo Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētāju informācijas pieprasī­jumu par attiecīgā eksporta līguma pircēja juridisko statusu. Ja rodas nesaskaņas jautājumā par pircēja juridisko statusu, konkrētajā eksporta līgumā ieinteresētie Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētāji sniedz informāciju pārējiem Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un kopīgi vienojas par pircēja juridisko statusu.
8. Ja Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētāji 10 darbdienu laikā pēc informācijas pieprasījuma saņemšanas nevar noskaidrot pircēja juridisko statusu, šo jautājumu kopā ar attiecīgo informāciju nodod izskatīšanai Eiropas Komisijai.
V. Informatīvais paziņojums par plānotajiem garantijas nosacījumiem
9. Ja garantētājs plāno piešķirt izdevīgākus garantijas nosacījumus konkrētam eksporta līgumam vai līgumu kopumam, vai konkrētai nozarei (nozarēm), vai konkrētai valstij (valstīm), tad saskaņā ar Ekonomiskās Sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) Vienošanos par pamatnostādnēm oficiāli atbalstītiem eksporta kredītiem (pieejama latviešu valodā Latvijas Garantiju aģentūras mājas lapā internetā) (turpmāk - ESAO Vienošanās par pamatnostādnēm) garantētājs vismaz septiņas darbdienas pirms sava lēmuma stāšanās spēkā paziņo par savu nodomu pārējiem Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un Eiropas Komisijai, norādot nodomātās atkāpšanās iemeslus (piemēram, vajadzību atbilst starptautiskajai konkurencei un atbilstošo maksājamo garantijas prēmijas summu).
10. Ja garantētājs plāno pieprasīt mazāku garantijas prēmiju, nekā noteikts tā ikgadējā paziņojumā saskaņā ar šo noteikumu 2.punktu, tad saskaņā ar ESAO Vienošanos par pamatnostādnēm garantētājs vismaz septiņas darbdienas pirms sava lēmuma stāšanās spēkā paziņo par savu nodomu pārējiem Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un Eiropas Komisijai.
11. Ja garantētājs, pamatojoties uz cita Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētāja paziņojumu, plāno piešķirt izdevīgākus garantijas nosacījumus, nekā piešķir šis Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājs, tad saskaņā ar ESAO Vienošanos par pamatnostādnēm garantētājs vismaz septiņas darbdienas pirms sava lēmuma stāšanās spēkā paziņo par savu nodomu pārējiem Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un Eiropas Komisijai, norādot garantijas prēmijas likmi.
12. Ja garantētājs plāno garantēt iespējamo zaudējumu segšanu eksporta līgumos ar pircējiem valstīs, kurās tas nepiedāvā garantijas, tad garantētājs vismaz septiņas darbdienas pirms sava lēmuma stāšanās spēkā paziņo par savu nodomu pārējiem Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un Eiropas Komisijai, norādot garantijas prēmijas likmi.
VI. Informatīvais paziņojums pēc garantijas nosacījumu mainīšanas
13. Ja garantētājs noteicis mazāk izdevīgus garantijas nosacījumus konkrētam eksporta līgumam vai līgumu kopumam, vai konkrētai nozarei (nozarēm), vai konkrētai valstij (valstīm), tad saskaņā ar ESAO Vienošanos par pamatnostād­nēm garantētājs katra gada sākumā, bet ne vēlāk kā līdz 31.janvārim paziņo par šiem mazāk izdevīgajiem garantijas nosacījumiem attiecīgi par iepriekšējo gadu pārējiem Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un Eiropas Komisijai.
14. Ja garantētājs koriģē vienu vai vairākus garantijas polises nosacījumus, kā noteikts tā ikgadējā paziņojumā saskaņā ar šo noteikumu 6.punktu, tad garantētājs nekavējoties paziņo par koriģētajiem nosacījumiem pārējiem Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un Eiropas Komisijai.
15. Ja garantētājs, pamatojoties uz paziņojumu saskaņā ar šo noteikumu 9.punktu, nosaka tādus pašus nosacījumus, kādus nosaka sākotnējais paziņotājs, tad garantētājs nekavējoties paziņo par to pārē­jiem Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētājiem un Eiropas Komisijai.
16. Garantētājs laikus sniedz detalizētas atbildes uz jebkuru pārējo Eiropas Savienības eksporta kredītu garantētāju vai Eiropas Komisijas pieprasījumu sniegt izskaidrojumu vai informāciju par tā darbību.
VII. Paziņojumu sniegšanai izmantojamie sakaru līdzekļi
17. Visus paziņojumus veic rakstiski, izmantojot elektroniskā pasta sistēmu vai, ja nepieciešams, izmantojot citus piemērotus sakaru līdzekļus, kas nodrošina ātru informācijas apmaiņu.
VIII. Noslēguma jautājums
18. Šajos noteikumos minētās procedūras papildina procedūras, kuras noteiktas ar Eiropas Padomes 1973.gada 3.decembra Lēmumu 73/391/EEK par konsultēšanās un informēšanas procedūrām kredītapdrošināšanas, kredītgarantiju un finanšu kredītu jautājumos un Eiropas Padomes 1976.gada 27.jūlija Lēmumu 76/641/EEK, ar ko groza Lēmumu 73/391/EEK par konsultēšanās un informācijas procedūrām kredīta apdrošināšanas, kredītgarantiju un finanšu kredītu jautājumos.
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 1998.gada 7.maija Direktīvas 98/29/EK par pamatnoteikumu saskaņošanu attiecībā uz eksporta kredītu apdrošināšanu vidēja termiņa un ilgtermiņa darījumiem.
Ministru prezidenta vietā - finanšu ministrs O.Spurdziņš

Ekonomikas ministrs J.Strods

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!