• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2006., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/150834

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

30.12.2006., Nr. 208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

 

   Pēc 2006.gada 21. decembra sēdes Latvijas radio tiešajā raidījumā

 

A.Brigmanis
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Šis gads tuvojas noslēgumam. Zaļo un Zemnieku savienība vēlas sveikt visus ar tuvajiem Ziemassvētkiem un Jauno gadu. Gribu izteikt pateicību mūsu Saeimas gan pozīcijas, gan opozīcijas kolēģiem par sadarbību. Lai šis laiks līdz Jaunajam gadam mums visiem tiešām būtu sirsnīgs un lai nākamais gads būtu ar labākiem rezultātiem nekā šis.

Ja kopumā vērtē aizvadīto gadu, tad jāsaka, ka tas mūsu valstij ir bijis bagāts ar nozīmīgiem notikumiem, piemēram, šis drošību garantējošais pasākums – NATO samits. Mēs tikko esam pieņēmuši nākamā gada valsts budžetu, kurā ļoti liela loma un vieta ir sociālās sfēras un citiem jautājumiem. Taču mēs nevaram neminēt arī dažādas neveiksmes.

Daudziem varbūt tādu kā rūgtumu izsauca jautājums par cukura nozares iespējamo pārstrukturizēšanos, taču jāsaprot, ka mēs esam tur, kur esam – Eiropas Savienībā, kur valda noteikta kārtība un likumi. Es domāju, ka saimniecības un tajās strādājošie, kuri no tā varbūt cietīs, tomēr netiks pamesti novārtā. Nākamajā gadā paredzēts noteikt subsīdiju apjomu arī pārējiem lauksaimniekiem; lielas naudas summas atvēlētas pensiju paaugstināšanai. Es domāju, ka nevajag kavēties nostalģiskās pārdomās, jo nākamais gads nāks ar jaunu cerību. Strādāsim, dzīvosim, un lai mums visiem kopā veicas!

 

K.Kariņš
(frakcija “Jaunais laiks”):

“Jaunā laika” frakcijas deputātu vārdā es vēlos visiem novēlēt priecīgus Ziemassvētkus, laimīgu un bagātīgu Jauno gadu!

Nedaudz par to, kas notiek Saeimā. Šajā sesijā kopš vēlēšanām nozīmīgākais notikums ir bijis nākamā gada valsts budžeta pieņemšana pirms divām dienām. Par budžetu ir ļoti daudz runāts un arī rakstīts avīzēs. “Jaunais laiks” vēlas atgādināt, ka mēs budžeta izskatīšanas un pieņemšanas laikā gan pirmajā, gan otrajā lasījumā argumentējām to, ka apstākļos, kad mums ir strauja ekonomiskā izaugsme un augsta inflācija, pieņemt budžetu ar aptuveni 180 miljonu latu lielu deficītu ir bezatbildīgi. Mēs redzam, ka valstī ir augsta inflācija, un tāda tā arī paliek; mēs redzam, ka valdība neko nedara, lai to mazinātu. Bet inflāciju būtu iespējams samazināt, ja pieņemtu bezdeficīta budžetu, neiztērējot šos papildu 180 miljonus latu. Valdība – valdošā koalīcija – šobrīd strādā bez “Jaunā laika”. Mēs turpināsim strādāt un nāksim ar savām iniciatīvām un argumentiem. Mēs strādāsim, lai pārliecinātu valdošo koalīciju, ka ir jāstrādā tā, lai mūsu valsts iedzīvotājiem arī ilgtermiņā būtu labi, nevis tikai tā, lai saglabātu trauslu koalīciju. Ilgtermiņa izaugsmē inflācija nav laba, tāpēc bezdeficīta budžets ir pilnīgi nepieciešams. Jāsaka, ka šoreiz valdība kārtējo reizi ir lēmusi strādāt šādā neprāta virzienā, bet mēs turpināsim savu darbu.

Paldies visiem par mums izteikto atbalstu vēlēšanās un arī vēstulēs, kas joprojām mums tiek sūtītas uz Saeimu. Mēs savu darbu turpināsim.

 

V.Agešins
(politisko organizāciju (partiju) apvienības “Saskaņas centrs” frakcija):

“Saskaņas centrs” ir gandarīts, ka 1.janvārī stāsies spēkā mūsu piedāvātie grozījumi Pensiju likumā, kas paredz atmaksāt ieturēto pensijas daļu tiem pensionāriem, kuri no 2000.gada 1.janvāra līdz 2002.gada 19.martam strādāja. Nauda pensionāriem tiks izmaksāta pakāpeniski, un ieturēto summu vispirms saņems gados vecāki cilvēki – vecāki par 71 gadu. Katrs pensionārs visu sev pienākošos naudu saņems vienā reizē un tieši 2007.gadā. Šī norma skars apmēram 42 tūkstošus pensiju saņēmēju, un katrā atsevišķā gadījumā būs nepieciešami individuāli aprēķini, tādēļ naudas izmaksa paredzēta pakāpeniski, sadalot četrās vecuma grupās pa ceturkšņiem. Pirmajā ceturksnī naudu izmaksās tiem, kuri vecāki par 71 gadu, otrajā – pensionāriem no 67 līdz 70 gadiem, trešajā – no 63 līdz 66 gadiem. Kā pēdējie savu iekavēto pensiju saņems pensionāri vecumā līdz 62 gadiem. “Saskaņas centra” deputāti ir gandarīti, ka visi pensionāri saņems sev pienākošos naudu. Saskaņā ar likumu naudu būs iespējams saņemt savā bankas kontā vai pasta norēķinu sistēmā. “Saskaņas centrs” aicina pensionārus, kuriem pensija līdz šim netika ieskaitīta kontā, bet gan piegādāta dzīvesvietā, jau laikus atvērt kontu un par to informēt savu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļu. Šāda izmaksas kārtība ir saistīta ar drošības apsvērumiem, lai pastnieki netiktu pakļauti riskam, jo atsevišķos gadījumos strādājošajiem pensionāriem būs ievērojamas atmaksājamās summas.

“Saskaņas centra” vārdā es visiem novēlu gaišus un priecīgus Ziemassvētkus! Paldies par sadarbību un uzticību.

 

M.Kučinskis
(Tautas partijas frakcija):

Tuvojoties Ziemassvētkiem, negribas daudz runāt par politiku, bet vairāk ieskatīties nākotnē un nedaudz rezumēt to, kas bijis. Tautas partijas frakcijas vārdā novēlu visiem sirsnīgi un mīļi sagaidīt Ziemassvētkus, kā arī ražīgu Jauno gadu!

9.Saeimas sākums mūsu partijai ir bijis veiksmīgs. Te jāuzsver nākamā gada valsts budžeta pieņemšana šo otrdien. Tas nav vienkārši tiesību akts vai dokuments, kas ir pieņemts, – tas ir ieskats nākotnē. Un ir pamats domāt, ka nākamais gads patiešām būs ražīgs, jo algu pielikumu saņems gan skolotāji, gan policisti, gan arī tiesneši; pieaugs pensijas un būs investīcijas pašvaldībām. Mēs iesim tālāk. Esmu pārliecināts par labklājības līmeņa tālāko celšanos jau nākamajā gadā.

Šajās dienās ir parādījusies informācija par to, ka Latvija ienākumu ziņā uz vienu iedzīvotāju ir piektajā vietā no beigām. Tajā pašā laikā jāuzsver, ka mēs esam jau piektajā no beigām, jo aiz mums ir palikuši mūsu kaimiņi, aiz mums ir Slovākija un Polija. Es domāju, ka mēs ejam uz priekšu milzu soļiem, lai katrai ģimenei būtu lielāka labklājība.

Vēlu visiem laimīgu Jauno gadu un ražīgu nākotni.

 

M.Grīnblats
(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

Gads tuvojas noslēgumam. Šonedēļ nozīmīgākais notikums Saeimā bija nākamā gada valsts budžeta pieņemšana. Kopējos skaitļos tas būs visai devīgs, jo būs lielākas algas gan tiesībsargāšanas, gan veselības aizsardzības, gan izglītības jomas darbiniekiem. Protams, ne visiem tieši tik, cik cerēts, bet vienmēr jāņem vērā, ka gada gaitā budžets parasti tiek pārskatīts, turklāt vienmēr ir bijusi tradīcija to pārskatīt uz labo pusi.

Mūsu apvienību īpaši gandarīja tas, ka pēc knapināšanās daudzu gadu garumā beidzot ievērojami palielināti līdzekļi arī Valsts valodas centram, lai sekmīgāk sekotu līdzi tam, kā latviešu valodas tiesības tiek ievērotas dažādās valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī sabiedriskajā sektorā, kur diemžēl vēl ir daudz trūkumu.

Pēdējās nedēļas laikā ir notikušas arī zināmas izmaiņas mūsu apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK vadībā – par apvienības priekšsēdētāju ievēlēts Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle, par viņa vietnieku – Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Birks. Šīs izmaiņas, protams, liecina par to, ka turpmāk mēs lielu uzmanību pievērsīsim ne tikai nacionālajiem jautājumiem, kuros mums ir sava konkrēta pozīcija, kā, piemēram, liela vēlme, lai valdība un Saeima respektētu Latvijas Republikas Satversmi un Latvijas Republikas tiesisko pēctecību jautājumā par Latvijas un Krievijas robežlīgumu (par to mēs noteikti izteiksim savu īpašo viedokli), bet arī sociālajiem un ekonomiskajiem jautājumiem. Būtībā turpināsim to pašu vēlēšanu kampaņas laikā iesākto.

Atliktā diskusija par iedzīvotāju ienākuma nodokļa pazemināšanu un būtiskām izmaiņām nekustamo īpašumu nodokļa jomā liecina tikai par to, ka valdība un koalīcija pagaidām tam nav gatava. Bet mēs uzskatām, ka šādas izmaiņas agri vai vēlu būs, un mēs par tām neatlaidīgi diskutēsim.

Mūsu apvienības frakcijas vārdā novēlu visiem priecīgus Ziemassvētkus un laimīgu Jauno gadu. Uz satikšanos jau 2007.gadā!

 

V.Buzajevs
(politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija):

Vispirms PCTVL frakcijas vārdā apsveicu visus Ziemassvētkos un Jaunajā gadā, un arī ar to, ka valdošais vairākums un Saeima savā sesiju starplaikā trīs nedēļu laikā nevarēs izdarīt neko ļaunu.

Šodien viņi diemžēl to izdarīja, jo noraidīja visus PCTVL priekšlikumus grozījumiem likumā “Par dzīvojamo telpu īri”, kas bija saskaņoti ar Rīgas domi. Priekšlikumu mērķis bija kaut daļēji atbalstīt denacionalizēto namu īrniekus.

Starp PCTVL frakcijas panākumiem es gribētu minēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanu. Tā bija vislielākā vēlētāju maldināšana: visi solīja tos samazināt no 25 līdz 15 procentiem, taču nākamajās dienās pēc vēlēšanām visas valdošās frakcijas savu viedokli bija mainījušas pilnīgi pretēji. Tomēr mums izdevās panākt, ka šī samazinātā likme būs kaut vai individuālajiem uzņēmumiem – zemnieku un citām saimniecībām. Tas bija PCTVL frakcijas, konkrēti mūsu iepriekšējā Saeimas sastāva deputāta Andreja Tolmačova priekšlikums. Bet tas diemžēl nebūs spēkā no nākamā gada 1.janvāra, bet gan no 2008.gada 1.janvāra.

Tagad par valsts pensijām. Vislielākais frakcijas panākums ir iespēja Černobiļas avārijas seku likvidatoriem, kā arī cilvēkiem, kuri strādājuši smagos un kaitīgos darbos un kuriem darba stāžs ir 25 gadi, priekšlaikus – piecus gadus ātrāk – pieprasīt pensiju. Tas ir PCTVL pirmais solis, lai vispārīgi tiktu samazināts pensijas vecums.

Un vēl neliela PCTVL frakcijas dāvana bērniem. Spēkā ir stājies mūsu priekšlikums, kas nosaka, ka gadījumā, ja ģimene ar bērniem tiek izlikta no dzīvokļa, tiesnešiem ir paredzēta iespēja atlikt šī sprieduma izpildīšanu, ja ģimenē ir bērni. Tas ir PCTVL priekšlikums, kas ir akceptēts. Tā ir mūsu darbība. Es ceru, ka mēs šajā labējā un prettautiskajā Saeimā savu pilnvaru laikā – šajos četros gados – ar sešiem durkļiem izdarīsim ļoti daudz nelielu darbu.

 

I.Feldmane
(Latvijas Pirmās partijas un partijas “Latvijas ceļš” frakcija):

9.Saeima ir aizvadījusi savu pirmo darba cēlienu un jaunajiem deputātiem tas ir bijis pirmais sevis apliecināšanas laiks. Bet tiem deputātiem, kuri strādājuši iepriekšējā Saeimā, iespēja turpināt tos darbus, kas veiksmīgi uzsākti. Man kā deputātei, kas turpina strādāt Sociālo un darba lietu komisijā, lielākais gandarījums ir par padarīto sociālajā jomā: par pabalstu palielināšanu, par pensiju indeksāciju, par to, ka izdevies panākt reālu valsts atbalstu ģimenēm ar bērniem. Tas ir Saeimas deputātu un Sociālo un darba lietu komisijas nopelns.

Taču, pirmkārt, es vēlētos pateikties bērnu un ģimenes lietu ministram (te jāpiekrīt televīzijā dzirdētajam – vissirsnīgākajam un viscilvēcīgākajam ministram) Ainaram Baštikam. Tieši pēc viņa iniciatīvas tika ieviestas māmiņu algas, izveidots Uzturlīdzekļu garantiju fonds, palielināti adopcijas un audžu ģimeņu pabalsti. Papildu materiālajam atbalstam, valsts aizsardzība un atbalsts ģimenei nostiprināti arī Satversmē.

Otrdien Saeima pulcējās uz ārkārtas sēdi, kurā pieņēma nākamā gada valsts budžetu. Arī sociālajai jomai tajā ir atvēlēta nozīmīga vieta. Tiks turpināta pensiju indeksācija, palielināta minimālā alga un ar nodokli neapliekamais minimums. Tās ir lietas, kas skar mūs visus un ļauj sajust, ka valsts attīstās.

Šajā Kristus piedzimšanas svētku priekšvakarā katram cilvēkam un viņa ģimenei, kā arī sabiedrībai kopumā es gribu novēlēt tieši attīstību. Tādu, kas vienlaikus sekmē gan mūsu materiālās labklājības pieaugumu, gan arī tautas garīgo izaugsmi. Šis ir laiks, kad mūsu sirds grib pateikties par to brīnumu, kas ienāca pasaulē – par Jēzu Kristu. Un šis ir pateicīgākais laiks, kad domāt par tām lietām, kurām mums varbūt nepietika laika visa gada garumā. Šis laiks aicina mūs visus darīt labus darbus. Un ne velti tieši Adventa laikā daudzi cilvēki, organizācijas un valsts institūcijas, kas varbūt visa pārējā gada laikā ir aizņemtas ar savām lietām, no visas sirds sniedz palīdzību tiem, kam klājas grūtāk un kam šāds atbalsts varbūt ir ļoti nepieciešams. Paldies visiem par to. Lai Dievs dod mums augt, kā aug koks: gan tiekties pretī garīgumam un vispārcilvēciskajam, gan stingri iesakņoties savā zemē – labklājīgā un auglīgā. Varbūt tieši tāpēc šajā laikā mēs piedzīvojam to, ka mūsu sirdīs dzimst jauni mērķi un ka mēs gribam darīt daudz vairāk un daudz labāk. Tādēļ es novēlu visiem svētīgu ceturto Adventa svētdienu un gaišus un priecīgus Kristus piedzimšanas svētkus. Gods Dievam augstībā, miers virs zemes un cilvēkiem labs prāts. 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!