• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ieguldījumiem sociālajā un nodarbinātības infrastruktūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2006., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/150807

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Visiem un katram - laimīgu Jauno 2007.gadu!

Vēl šajā numurā

30.12.2006., Nr. 208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ieguldījumiem sociālajā un nodarbinātības infrastruktūrā

 

2006.gadā ar Eiropas fondu līdzfinansējumu veikts pēdējos gados ievērojamākais ieguldījums sociālās aprūpes infrastruktūrā. Aprūpes namos, rehabilitācijas centros, grupu dzīvokļos šogad ieguldīti 5,17 miljoni latu. 75% no šīm izmaksām sedz Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), pārējo – valsts un pašvaldību budžets.

Katrā Latvijas novadā tiek veidotas pusceļa mājas un grupu dzīvokļi, kas paver jaunas iespējas cilvēkiem ar garīgās veselības problēmām. Pusceļa mājas ir vajadzīgas cilvēkiem, kas varētu dzīvot patstāvīgu dzīvi, taču ilgus gadus ir bijuši sociālās aprūpes namos un neprot parūpēties par sevi.

Pusceļa mājās, ko būvē aprūpes nama tuvumā, viņi var iemācīties neatkarīgai dzīvei būtiskas zināšanas – kā gatavot maltītes, kā mazgāt veļu, kā plānot savu budžetu, kā arī apgūt darba iemaņas speciālās darbnīcās, piemēram, šuvēja, kurpnieka un pavāra palīga amatā.

Tā, piemēram, sociālās aprūpes centra “Jelgava” pusceļa mājā ir iekārtotas sešas mājīgas istabas, kurās ir vietas 12 cilvēkiem. Jau šobrīd visas ir aizpildītas, šeit mitinās 3 sievietes un 9 vīrieši. Ir arī moderna virtuve, telpas veļas mazgāšanai, mācību telpas, darbnīca šūšanas un kurpnieka iemaņu apguvei.

Kad cilvēks būs gatavs patstāvīgai dzīvei, viņš pārcelsies uz grupu dzīvokli, kur kopā ar citiem bijušajiem aprūpes centra klientiem sāksies viņa jaunā dzīve.

Jaunie pakalpojumi aprūpes centru iemītniekiem būs pieejami katrā reģionā. Patlaban lielākā daļa būvniecības darbu jau ir pabeigti, un pusceļa mājas sāk apdzīvot pirmie aprūpes centru klienti.

Šādi projekti tiek īstenoti sešos valsts aprūpes centros – “Kalupe” Daugavpils rajonā, “Iļģi” Liepājas rajonā, “Ropaži” un “Allaži” Rīgas rajonā, “Rūja” Valmieras rajonā un “Jelgava” Jelgavas pilsētā.

Ar Eiropas fondu atbalstu šogad Latvijā uzbūvēti vai atjaunoti 11 objekti sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai. Tie ir dienas un rehabilitācijas centri, kā arī specializētās darbnīcas, kuras piedāvā pakalpojumus invalīdiem, pensijas vecuma cilvēkiem, no vardarbības cietušām sievietēm un citām mērķgrupām. Objekti izveidoti Cēsu, Rēzeknes, Daugavpils, Talsu, Kuldīgas, Ventspils, Bauskas, Saldus un Līvbērzes pašvaldībās.

ERAF līdzekļi ieguldīti arī Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) telpu remontā, tā uzlabojot NVA sniegto pakalpojumu kvalitāti un pieejamību. Jaunās telpas pielāgotas arī cilvēkiem ar invaliditāti. Šogad kapitālais un kosmētiskais remonts veikts 41 NVA filiālē un sektorā visā Latvijā.

Savukārt Profesionālās karjeras izvēles valsts aģentūrā (PKIVA) izveidoti seši jauni konsultāciju kabineti, kā arī veikts remonts trīs reģionālajos konsultāciju centros.

Kopumā NVA un PKIVA infrastruktūras uzlabošanā 2006.gadā ieguldīti 2 miljoni latu, no kuriem 75% sedz ERAF, bet pā­rējo – valsts budžets.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!