• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pilsoņu attieksmi pret Eiropas Savienību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2006., Nr. 202 https://www.vestnesis.lv/ta/id/150240

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts intervences pārtraukšanu attiecībā uz kukurūzu

Vēl šajā numurā

20.12.2006., Nr. 202

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pilsoņu attieksmi pret Eiropas Savienību

 

Rudens Eirobarometrs tradicionāli pievērsies gan galvenajiem rādītājiem, kas liecina par ES pilsoņu attieksmi pret Eiropas Savienību, gan arī pirmo reizi jautājumiem par sabiedrības vērtībām, par kurām pašlaik notiek diskusijas daudzās dalībvalstīs.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Margota Vallstrēma, kas atbild par iestāžu attiecībām un saziņas stratēģiju, par šo pētījumu teica: “Šis Eirobarometra veiktais pētījums liecina, ka Romas līguma 50.gadadienas priekšvakarā pilsoņi nepārprotami identificē Eiropas Savienību ar tādām universālām vērtībām kā cilvēktiesības, miers un demokrātija. Palielinājies iedzīvotāju atbalsts Savienības darbības reformai, un cilvēki uz Eiropas Savienību liek ļoti lielas cerības. Šis pētījums liecina arī, ka tieši pirms divu jaunu dalībvalstu pievienošanās ES plašāk jāskaidro priekšrocības, ko nodrošina paplašināšanās.”

Kopš 2006.gada pavasara stabilizējušies vai nedaudz pasliktinājušies trīs svarīgākie rādītāji, kas liecina par vispārējo attieksmi pret ES: atbalsts dalībai ES (53%, –2), uzskati par priekšrocībām, ko nodrošina dalība ES (54%, bez izmaiņām), un ES tēls (46%, –4). Vienlaikus var atzīmēt uzticēšanās palielināšanos Komisijai (48%, +1) un Parlamentam (52%).

To cilvēku skaits, kas uzskata, ka Eiropas Savienībā attīstība notiek pareizajā virzienā, ir lielāks nekā to, kas tā domā par norisēm pašu valstī (attiecīgi 33% un 28%). Pretēji tam 48% aptaujāto ES pilsoņu uzskata, ka pašu valstī attīstība nenotiek pareizajā virzienā, bet 33% to pašu saka par ES.

Joprojām plašs ES pilsoņu atbalsts ir kopīgai ārpolitikai (68%) un kopīgai aizsardzības un drošības politikai (75%).

Joprojām nelielā pārsvarā (46%) ir tie ES pilsoņi, kas atbalsta drīzu ES turpmāku paplašināšanos, pret ko savukārt iebilst 42% aptaujāto.

Valstīs, kuras nav ratificējušas Konstitūcijas līgumu, 53% aptaujāto atbalsta šo līgumu, un tas ir uzlabojums salīdzinājumā ar 2006.gada pavasari (+6). Polijā un Portugālē vairāk nekā 60% iedzīvotāju atbalsta Eiropas Konstitūciju.

Eiropas Savienības pilsoņiem trīs galvenās vērtības, kuras iemieso ES, ir cilvēktiesības (38%), demokrātija (38%) un miers (36%), savukārt vērtības, kas šķiet svarīgākās viņiem pašiem personiski, ir miers (52%), cilvēka personiskās dzīves neaizskaramība (43%) un cilvēktiesības (41%).

Lielākā daļa (64%) ES pilsoņu piekrīt uzskatam, ka brīva konkurence ir ekonomiskā uzplaukuma labākā garantija, un atzīst, ka valsts pārāk daudz iejaucas viņu privātajā dzīvē (62%). Tajā pašā laikā ES pilsoņu lielākā daļa neatbalsta homoseksuālu pāru laulību atļaušanu ar likumu (49%), bet vēl vairāk ir tādu, kas neatbalsta to, ka homoseksuāli pāri varētu adoptēt bērnus (61%).

Šo standarta Eirobarometra pētījumu veicis “TNS Opinion & Social” iedzīvotāju tiešā aptaujā. Pavisam laikā no 2006.gada 6.septembra līdz 10.oktobrim aptaujāti 29 152 iedzīvotāji. Pirmo reizi ar sabiedriskās domas aptaujas rezultātiem var iepazīties ES tīmekļa vietnē internetā: http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!