• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības 2007.gada budžetu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.12.2006., Nr. 200 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149959

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības un Krievijas attiecībām

Vēl šajā numurā

15.12.2006., Nr. 200

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības 2007.gada budžetu

 

Eiropas Parlaments ceturtdien, 14.decembrī, otrajā, galīgajā lasījumā pieņēma Eiropas Savienības 2007.gada budžetu. Pēc balsojuma budžetu parakstīja Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs, Eiropas Komisijas un Somijas prezidentūras pārstāvji.

Pēc EP un ES Padomes vienošanās kopējais Eiropas Savienības (ES) 2007.gada budžeta saistību appropriāciju apjoms būs 126,3 miljardi eiro, bet maksājumu appropriāciju apjoms – 115,5 miljardi eiro. ES fondiem pieejamais maksājumu appropriāciju apjoms pēc EP pieprasījuma tika atjaunots Eiropas Komisijas sākotnēji piedāvātajā līmenī – 37,8 miljardi eiro. Jāatgādina, ka ES Padome, balsojot par ES budžeta projektu, ES fondiem pieejamo maksājumu appropriāciju apjomu bija samazinājusi par 425 miljoniem eiro.

“Sarunās ar ES Padomi izdevās panākt, ka ES fondiem pieejamo maksājumu appropriāciju apjoms netiek samazināts un tiek saglabāts Eiropas Komisijas sākotnēji piedāvātajā līmenī – 37,8 miljardi eiro. Pieejamo līdzekļu apjoms ir pilnīgi pietiekams jaunās finanšu perspektīvas pirmajam gadam, it īpaši ņemot vērā, ka jaunās ES dalībvalstis Bulgārija un Rumānija tikai sāks ES fondu apguvi,” norāda Valdis Dombrovskis.

Konkurence un attīstība

Ilgtspējīgai attīstībai, tostarp ES struktūrfondiem un kohēzijas fondiem, kopumā atvēlēti 54,3 miljardi saistību apropriācijās. Kategorijā ietilpst atbalsts pētniecībai un attīstībai, inovācijām, informācijas tehnoloģijām, ilgtspējīgai transporta un enerģētikas politikai, zināšanām un prasmēm.

Uzskatot Lisabonas stratēģiju izaugsmei un konkurētspējai par vienu no galvenajām prioritātēm, Parlaments panāca līdzekļu palielinājumu vairākās ar to saistītās pozīcijās. Par 3 miljoniem eiro palielināts finansējums satelītu sistēmai Galileo, tai paredzot 100 miljonus eiro.

ES fondi

Parlaments panāca, ka netiek samazināts Eiropas Savienības fondiem paredzētais līdzekļu apjoms un tiek saglabāts Eiropas Komisijas sākotnēji piedāvātajā līmenī.

Pēc 13.decembrī apstiprinātā lēmuma par Globalizācijas fonda izveidi 500 miljoni eiro būs pieejami, lai darba tirgū varētu atgriezties cilvēki, kas to zaudējuši globalizācijas pārmaiņu rezultātā. Viens miljards eiro būs pieejams Solidaritātes fondā, lai novērstu dabas katastrofu sekas.

Vide un lauksaimniecība

Videi un lauku attīstībai saistību apropriācijās paredzēti 56,2 miljardi eiro. Parlaments izsaka neapmierinātību ar to, ka Padome samazinājusi lauksaimniecībai paredzētos līdzekļus. Lielāks finansējumus būtu vajadzīgs, jo 2007.gads būs pirmais, kad pilnībā jāīsteno kopējās lauksaimniecības politikas jaunākā reforma.

Iekšlietu un tieslietu jomā Parlaments panāca, ka tiek atjaunots Padomes samazinātais līdzekļu apjoms robežu uzraudzībai Ārējo robežu fondā.

Izdevumu kategorijā, kas paredzēta ES ārpolitikai “ES nozīme pasaules līmenī”, Parlaments atjaunoja kopējai ārējai un drošības politikai paredzētās summas, ko tas bija ierosinājis samazināt pirmajā lasījumā. Risinājums saistīts ar Padomes apņemšanos laikus informēt Parlamentu par plāniem šajā jomā, piemēram, tādās darbībās kā paredzētā misija Kosovā.

Attiecībā uz administratīvajiem izdevumiem Parlaments nolēma atcelt pirmā lasījuma prasību 50% no Komisijas personāla izmaksām iekļaut rezervē. Tomēr deputāti  atgādina, ka gaida novērtējumu par izdevumu efektivitāti līdz 2007.gada aprīļa beigām.

Eiropas Parlamenta preses dienests;
Zane Lielķikute, EP deputāta Valda Dombrovska preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!