• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ķimikāliju reģistrācijas un atļauju sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2006., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149803

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reklāmu Eiropas televīzijas kanālos

Vēl šajā numurā

14.12.2006., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ķimikāliju reģistrācijas un atļauju sistēmu

 

Eiropas Parlaments atbalstīja REACH likumprojektu redakcijā, par kādu tas bija panācis vienošanos ar ES Padomi. Turpmāk Eiropas Savienībā būs jāreģistrē visas vielas, ja saražotais, importētais vai ražošanā izmantotais daudzums pārsniegs vienu tonnu gadā. Viskaitīgākajām vielām būs jāiesniedz plāns par aizstāšanu ar drošākām alternatīvām. Ja alternatīvas nav, jāiesniedz pētniecības plāns, lai tādu radītu.

Likumprojektu Parlaments pieņēma ar 529balsīm par, 98 pret, 24 deputātiem atturoties. Atbalstot kopējo nostāju un noraidot visus deputātu iesniegtos grozījumus, Parlaments likumprojektu pieņēma galīgajā, otrajā lasījumā.

“Ar šo balsojumu, kas ir viens no vissarežģītākajiem Eiropas Savienības vēsturē, tiek pieņemts ļoti svarīgs tiesiskais pamats, lai aizsargātu sabiedrības veselību un vidi, neapdraudot Eiropas konkurētspēju. Tas aizsargās Eiropas iedzīvotājus no vairākām toksiskām vielām, ar kādām viņi saskaras ikdienā,” teica Parlamenta priekšsēdētājs Josē Borels.

Likumprojekts stāsies spēkā 2007.gada jūnijā, un reģistrācijas process prasīs 11 gadus.

REACH paredz, ka būs jāreģistrē apmēram 30000 no apgrozībā esošajām vielām. Reģistrācijas termiņš būs atkarīgs no vielas riska līmeņa un saražotā, importētā vai izmantotā daudzuma.

Atļauja jeb licence būs jāpieprasa aptuveni 3000 vielām, ko uzskata par visbīstamākajām. Licencēšanai būs pakļautas bioakumulatīvas un toksiskas, ļoti noturīgas un toksiskas, kancerogēnas, mutagēnas un reproduktīvajai sistēmai bīstamas vielas.

Eiropas Ķimikāliju aģentūra, kas atradīsies Helsinkos, būs atbildīga par reģistrāciju un atļauju izsniegšanu. Ražotājiem būs jāiesniedz bīstamo vielu aizstāšanas plāns vai pētniecības plāns, lai tādas radītu.

Atbildība par to, lai tirgū nenonāktu īpaši kaitīgas vielas, no valsts iestādēm būs novirzīta uz ražotājiem un izplatītājiem.

REACH uzliks nozares pārstāvjiem pienākumu rūpēties par ķimikāliju ietekmi uz cilvēku veselību un vidi. Ražotājiem un importētājiem būs pienākums sniegt informāciju sabiedrībai par bīstamām vielām ražojumos, tomēr paredzētas atrunas attiecībā uz konfidenciālu informāciju. Regulā iekļauti arī noteikumi, lai novērstu nevajadzīgus izmēģinājumus ar dzīvniekiem.

Jaunā sistēma paredz atvieglojums maziem uzņēmumiem. Piemēram, princips “viena viela – viena reģistrācija” veicinās kopīgu reģistrēšanu un apmaiņu ar informāciju, samazinot administratīvā darba apjomus un izdevumus.

REACH ir saīsinājums no angļu valodas (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) – ķimikāliju reģistrēšana, vērtēšana, licencēšana un ierobežošana. REACH radīs vienu sistēmu, kas aizstās 40 pašreizējos tiesību aktus.

REACH aizstās spēkā esošo sistēmu, kurā nošķirtas “jaunās” vielas (apmēram 3000), kas saražotas pēc 1981.gada, no “esošajām” (apmēram 100000). Kopienas prasības par licences saņemšanu ir spēkā tikai kopš 1981.gada – tās attiecas tikai uz “jaunajām” vielām.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!