• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darbaspēka mobilitāti 2006.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.12.2006., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149709

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pozitīvu atzinumu Latvijas izstrādātajiem ES fondu plānošanas dokumentiem 2007.-2013.gadam

Vēl šajā numurā

13.12.2006., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darbaspēka mobilitāti 2006.gadā

 

Lillē, Francijā, Eiropas darbaspēka mobilitātes gads beidzies 11.decembrī ar plašu pasākumu, lai apkopotu pēdējos divpadsmit mēnešos sasniegto un ieskicētu turpmākos pārbaudījumus. Kampaņa ar 2000 pasākumiem visā Eiropā ir veicinājusi cilvēku izpratni par tiesībām strādāt citā ES valstī un par to, kā šīs tiesības izmantot, kā arī uzlabojusi pasākumu kopumu, lai palīdzētu cilvēkiem atrast darbu ārzemēs, un pievērsusi uzmanību tiem šķēršļiem, kas aizvien sastopami reālajā Eiropas darba tirgū. Paziņoti arī uzvarētāji, kas saņems 2006.gada Eiropas darbaspēka mobilitātes gada balvas 2006, ko piešķir indivīdiem, uzņēmumiem vai iestādēm, kas devušas ieguldījumu ģeogrāfiskā vai darbinieku mobilitātē šajā Eiropas gadā. Pasākumā tiks izteikti arī galvenie secinājumi par šo Eiropas gadu un spriests, kā turpināt iesākto darbu 2007.gadā.

“Darbs citā Eiropas valstī sniedz iespēju katram iemācīties jaunu valodu, atklāt jaunu kultūru un iegūt jaunas iemaņas,” uzskata ES nodarbinātības, sociālo lietu un vienādu iespēju komisārs Vladimirs Špidla.“Darba mobilitāte ir izšķirošs aspekts, lai sasniegtu Eiropas mērķi palielināt jaunu darba vietu skaitu un izaugsmi. 2006.gadā aizvien vairāk cilvēku apzinājās mobilitātes iespējas un tagad vēlas tās izmantot. 2007.gadā mums ir jāņem vērā gūtā pieredze un Eiropā jāattīsta patiesa kultūra, kas vērsta uz mobilitāti.”

Būtiskākie gada sasniegumi ir jauna EURES darba vietu portāla izveide, kur ir viens miljons darba piedāvājumu no visas Eiropas, pirmais Eiropas līmeņa darba vietu gadatirgus, kurā piedalījās 200000 apmeklētāju un kurš vienlaikus notika vairāk nekā 300pilsētās, un 39ar mobilitāti saistītu projektu līdzfinansējums nacionālā, starptautiskā un pārrobežu līmenī.

2006.gadā tika konstatēts, ka pakāpeniski un konsekventi mainās eiropiešu attieksme pret ģeogrāfisku un darbinieku mobilitāti. Saskaņā ar jaunāko Eurobarometer aptauju par nodarbinātību un sociālajiem jautājumiem, trīs no četriem eiropiešiem uzskata, ka darba mobilitāte ir svarīga šodienas darba tirgū. Salīdzinot ar 25% 2005.gadā, šogad ES Europe Direct informācijas centram 35% no adresētajiem pieprasījumiem attiecās uz jautājumiem par mobilitāti. EURES portāla lietošana ir būtiski palielinājusies – 8000darba devēju ir reģistrējušies kā darbinieku meklētāji (2005.gadā bija 5000) un 184000 darba meklētāji, kas sūta savus CV (80000 pagājušajā gadā).

Šajā Eiropas gadā atklājās, ka joprojām pastāv šķēršļi patiesai kultūrai, kas vērsta uz mobilitāti. Paralēli tradicionāli juridiskajiem un administratīvajiem faktoriem, kas saistīti ar sociālo drošību un kvalifikāciju atzīšanu, 2006.gadā ir parādījušās vēl divas jaunas kategorijas – “praktiskie šķēršļi”, kas saistīti ar mājokļa atrašanu, valodu vai partneru vai dzīvesbiedru nodarbinātību, un “psiholoģiskie šķēršļi” – jo īpaši jautājums par atgriešanos un iegūtās pieredzes neatzīšana no darba devēju puses.

Lai risinātu minētos jautājumus, Eiropas Komisija 2007.gadā uzsāks jaunu un vērienīgu rīcības plānu saistībā ar mobilitāti, kurā būs ietvertas četras jomas: mobilitāte ir jāsagatavo, izmantojot tādu rīkus kā EURES portāls; darbiniekiem un viņu ģimenēm ir nepieciešama pieeja atbalsta dienestiem visos mobilitātes pieredzes posmos; ir atbilstoši jārisina atgriešanās jautājums, proti, darbinieku, kas strādājuši ārzemēs, reintegrācija mītnes zemes darba tirgū; mobilitātei jākļūst par pašsaprotamu elementu visu eiropiešu profesionālajā karjerā.

Šīs nedēļas konferencē 100dalībnieki dalīsies pieredzē, ko izmantos rīcības plāna 2007.gadam sagatavošanā. Pasākuma laikā prestižajā La Piscine muzejā Roubaix pilsētā Komisijas loceklis V.Špidla piešķirs pirmās Eiropas darbaspēka mobilitātes gada balvas. Balvas piešķir uzņēmumiem, asociācijām un indivīdiem, kuri snieguši ieguldījumu darbaspēka mobilitātes veicināšanā Eiropas gada laikā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!