• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2006.gada 7.decembra sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.12.2006., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149601

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas, Lietuvas Republikas un Polijas Republikas valdību vadītāju tikšanās kopīgais paziņojums

Vēl šajā numurā

12.12.2006., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2006.gada 7.decembra sanāksmē

 

FM: Par konkursa kārtību valsts fondēto pensiju kapitāla nodošanai

Valsts sekretāru 7.decembra sanāksmē izsludināts Finanšu ministrijas (FM) sagatavots Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par Valsts kases (VK) pārvaldīšanā esošā fondētās pensijas kapitāla nodošanas konkursu, kapitāla nodošanas kārtību un termiņiem. Noteikumu projekts arī reglamentēs kārtību, kādā fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāji atlīdzina ar kapitāla nodošanu saistītos izdevumus.

MK noteikumu projekts izstrādāts, lai īstenotu Saeimas pieņemtos grozījumus Valsts fondēto pensiju likumā, kas paredz ar 2007.gada 1.novembri VK darbības izbeigšanu fondēto pensiju shēmas pārvaldīšanā.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem konkursu par VK ieguldījumu plāna līdzekļu nodošanu rīko FM. Paredzams, ka FM konkursu izsludinās laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” līdz 2007.gada 3.augustam, norādot pieteikumu iesniegšanas vietu un termiņu, kā arī papildu informācijas iegūšanas kārtību. Noteikumi reglamentēs, ka pieteikumus konkursa komisijai varēs iesniegt līdz 2007.gada 31.augustam aizvērtā un aizzīmogotā aploksnē.

FM izstrādātais MK noteikumu projekts skaidros dokumentu noformēšanas un iesniegšanas kārtību konkursam, kā arī to vērtēšanas, konkursa rezultātu noteikšanas un paziņošanas kārtību. Projekts arīdzan noteiks kārtību, kādā VK ieguldījumu plāna līdzekļus nodos konkursā uzvarējušajiem līdzekļu pārvaldītājiem un kā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra par šo procesu informē fondēto pensiju shēmas dalībniekus.

Paredzams, ka papildu izdevumi par paziņojuma nosūtīšanu fondēto pensijas shēmu dalībniekiem tiks segti no valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta ieņēmumiem, ko veidos atskaitījumi, kurus ieturēs no privātajiem līdzekļu pārvaldītājiem, kas tiks atzīti par konkursa uzvarētājiem.

 

FM: Par jaunu kārtību nodokļu nomaksai ārvalstu pārstāvniecībām

Valsts sekretāru 7.decembra sanāksmē izsludināts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par kārtību, kādā pievienotās vērtības nodoklis (PVN) piemērojams preču piegādēm un pakalpojumiem, kas sniegti Latvijā vai citās ES dalībvalstīs reģistrētajām diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām un starptautisko organizāciju pārstāvniecībām, Eiropas Kopienas institūcijām, NATO. Noteikumu projekts arī reglamentēs kārtību, kādā atmaksājams akcīzes nodoklis par Latvijā iegādātajām akcīzes precēm.

Jaunie noteikumi aizstās pašlaik spēkā esošos MK 2004.gada 13.aprīļa noteikumus, kas regulē šo jomu.

Salīdzinot ar līdzšinējiem noteikumiem, PVN piemērošanas kārtība turpmāk tiks attiecināta arī uz citās Eiropas Savienības dalībvalstīs reģistrētajām trešo valstu un Eiropas Savienības dalībvalstu pārstāvniecībām un ar šīm pārstāvniecībām saistītajām personām.

MK noteikumu projektā arīdzan tiks precizētas normas, kas attiecas uz PVN un akcīzes nodokļa atmaksāšanas procedūru, nosakot elastīgāku šo nodokļu atmaksāšanas kārtību. Paredzams, ka tiks vienkāršota iesnieguma par PVN un akcīzes nodokļa atmaksāšanas aizpildīšanas kārtība.

Noteikumos tiks iekļauts to Amerikas Savienoto Valstu vēstniecības personu uzskaitījums, kurām PVN un akcīzes nodoklis tiek atmaksāts bez šo noteikumu 3. un 4.pielikumā noteiktajiem ierobežojumiem.

Tāpat ar FM sagatavoto noteikumu projektu tiks papildināts ārvalstu pārstāvniecību oficiālajām vajadzībām paredzēto preču un pakalpojumu saraksts, par kurām no valsts budžeta atmaksājams PVN, iekļaujot tajā pārstāvniecību un to vadītāju rezidenču telpu būvniecību, kā arī ar šo telpu būvniecībai paredzētos būvmateriālus.

 

FM: Par izmaiņām muitas konsultatīvajā padomē

Valsts sekretāru 7.decembra sanāksmē saskaņošanai ministrijās izsludināti Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos – muitas nodokļa atcelšanas un kvotu konsultatīvās padomes nolikums.

Noteikumu projekts ir izstrādāts, jo 2006.gada 2.oktobrī tika likvidēts FM Muitas likumdošanas departaments un tā funkcijas pārņēma Finanšu ministrijas Nodokļu politikas departaments.

Tādēļ izmaiņas noteikumos paredzēs Muitas nodokļa atcelšanas un kvotu konsultatīvajā padomē deleģēt divus FM pilnvarotus pārstāvjus, no kuriem vienam jābūt Muitas nodokļa atcelšanas un kvotu konsultatīvās padomes priekšsēdētājam.

 

FM: Par preču aprites atvieglojumiem komercdarbībā ar biodegvielu

Lai iestrādātu tiesību normās akcīzes preču aprites noteikumu atvieglojumus tiem komersantiem, kuri veic komercdarbību ar biodegvielu, Valsts sekretāru 7.decembra sanāksmē saskaņošanai ministrijās tika izsludināti Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos par akcīzes preču aprites kārtību.

Saskaņā ar grozījumiem plānots samazināt valsts nodevas apmēru par speciālās atļaujas akcīzes preču noliktavas turētāja un apstiprināta tirgotāja darbībai saņemšanu, ja komersants veic darbības tikai ar biodegvielu.

Noteikumu projekts arīdzan paredzēs, ka akcīzes preču turētājam nebūs jāpaziņo Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par katru biodegvielas ražošanas, apstrādes, pārstrādes vai fasēšanas procesa uzsākšanu, kā tas ir jādara, ja akcīzes preču turētājs veic minētās darbības ar naftas produktiem.

Noteikumu projektā iekļautas arī tiesību normas, kas nepieciešamas, lai noteiktu pavadzīmju ar VID piešķirtiem numuriem lietošanu, atsakoties no stingrās uzskaites preču pavadzīmju–rēķinu lietošanas arī akcīzes preču apritē. Grozījumi arī precizēs noteikumu pielikumus.

Paredzams, ka noteikumi stāsies spēkā ar 2007.gada 1.janvāri.

 

FM: Par atzītā svaigu banānu svērēja statusa piešķiršanas kārtību

Valsts sekretāru 7.decembra sanāksmē izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts par kārtību, kādā komersantam piešķir atzītā svaigu banānu svērēja statusu un izsniedz atļauju svaigu banānu svēršanai.

Ministru kabineta noteikumu projekts sagatavots, lai realizētu Eiropas Komisijas regulu par Kopienas muitas kodeksa izveidi un tās normu īstenošanai nacionālā līmenī. Projekta izstrādāšanas nepieciešamību paredz Muitas likuma deleģējums MK noteikt muitas un kontroles kārtību.

Saskaņā ar noteikumu projektu atzītā svaigu banānu svērēja statusu un atļauju svēršanai izsniegs Valsts ieņēmumu dienesta (VID) teritoriālā muitas iestāde. Lai saņemtu svērēja statusu un atļauju, komersantam VID teritoriālajā muitas iestādē būs jāiesniedz iesniegums par statusa un atļaujas saņemšanu, kā arī svēršanas iekārtu pases kopija. Pēc muitas darbinieka svēršanas vietas apsekojuma VID teritoriālā muitas iestāde sniegs rakstisku paziņojumu par savu lēmumu piešķirt atzītā svērēja statusu un izsniegt atļauju, vai arī to atteikt. Saņemot svaigu banānu svērēja statusu un atļauju, komersantam būs jānosūta iepriekšējais paziņojums uzraudzības muitas iestādei, kurā obligāti jānorāda svaigu banānu sūtījuma svēršanas vieta, datums un laiks.

Noteikumi arīdzan reglamentēs, ka atzītā svaigu banānu svērēja statusu un atļauju varēs saņemt tikai tie Eiropas Komisijas reģistrētie komersanti, kas atbilst Eiropas Komisijas 1993.gada 2.jūlija Regulas (EEK) Nr.2454/93, 290.b pantam.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

IZM: Par Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas inženiertīklu nodošanu Olaines pilsētas pašvaldības īpašumā

Valsts sekretāru 7.decembra sanāksmē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pieteica izskatīšanai Ministru kabineta (MK) rīkojuma projektu “Par Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas inženiertīklu nodošanu Olaines pilsētas pašvaldības īpašumā”.

IZM sagatavotais MK rīkojuma projekts paredz nodot ministrijas padotības iestādes – Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas lietojumā esošo valsts nekustamo īpašumu inženiertīklus – Olaines pašvaldības īpašumā.

Projekts sagatavots, ņemot vērā Olaines pilsētas domes 2006.gada 26.jūlija sēdes protokola izrakstu “Par Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas siltumtrases pārņemšanu Olaines pilsētas domes īpašumā”. Nododamajos inženiertīklos ietilpst siltumtrase, kanalizācija, lietus kanalizācijas un ūdensvada tīkliem, kuri izbūvēti 1964.gadā. Minētās izbūves izvietotas uz zemesgabala, kurš ierakstīts Rīgas rajona zemesgrāmatu nodaļas Olaines pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā uz valsts vārda IZM personā. Nododamie inženiertīkli atbilstoši likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 19.pantam nav ierakstāmi zemesgrāmatā.

Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas rīcībā esošie kanalizācijas, lietus kanalizācijas, ūdensvada tīkli un siltumtrase nodrošina koledžas vajadzības. Tos izmanto arī Olaines pilsētas pašvaldība. Olaines pilsētas dome, pārņemot siltumtrasi, kanalizācijas, lietus kanalizācijas un ūdensvadu tīklus, atbrīvos koledžu no neraksturīgo funkciju pildīšanas un nodrošinās likuma “Par pašvaldībām” 16.pantā paredzētās valsts vietējās pārvaldes un sociāli ekonomiskās funkcijas izpildīšanu – nodrošināt iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus (siltumapgāde, ūdensapgāde un kanalizācija).

Izglītības un zinātnes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

IeM: Par civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu apsardzē

Valsts sekretāru 7.decembra sanāksmē izsludināts Iekšlietu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts, kas nosaka apsardzes komersanta civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas kārtību un civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas minimālo atbildības limitu.

Projekts “Noteikumi par civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu apsardzes darbībā” paredz, ka apsardzes darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas minimālais atbildības limits par apdrošināšanas periodu ir ne mazāks par 10 procentiem no apsardzes komersanta gada apgrozījuma un ne mazāks kā 100 000 latu gadā. Tas ir pieņemts, izvērtējot praksi, kas pastāv jau pašreiz starp apsardzes komersantiem un apdrošinātājiem, noslēdzot brīvprātīgās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumus, kā arī ievērojot mazo un vidējo apsardzes uzņēmumu intereses.

Projekts nosaka, ka apsardzes komersantam turpmāk būs jāapdrošina savas apsardzes darbības civiltiesiskā atbildība ar minimālo atbildības limitu ne mazāku kā 100000 latu gadā un katru gadu jāmaksā iemaksas no 700 līdz 2000 latiem. Tādējādi apsardzes komersants apdrošinās savu civiltiesisko atbildību, kas paredz atlīdzību par apsardzes darbības laikā nodarīto kaitējumu trešās personas dzīvībai un veselībai, tās mantai, kā arī par zaudējumiem, kas radušies zādzības ar iekļūšanu un laupīšanas rezultātā.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

LM: Par ierosinājumu papildināt uz laiku slēdzamo darba līgumu jomas

Lai papildinātu un precizētu uz noteiktu laiku slēdzamo darba līgumu jomas, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus noteikumos par sezonas rakstura darbiem un par darbiem jomās, kurās darba līgums parasti netiek slēgts uz nenoteiktu laiku.

Abi Ministru kabineta noteikumu projekti izsludināti Valsts sekretāru 7.decembra sanāksmē.

Lai zvejnieki varētu nodarboties ar zvejniecību arī ārpus Baltijas jūras piekrastes zonas un Rīgas jūras līča, LM rosina noteikt iespēju slēgt darba līgumus uz noteiktu laiku ar tiem darbiniekiem, kuri zvejo Baltijas jūras piekrastē, Baltijas jūrā un Latvijas iekšējos ūdeņos. Līdz šim šādus līgumus varēja noslēgt tikai ar tiem darbiniekiem, kuri strādāja Baltijas jūras piekrastē, Rīgas jūras līcī un Latvijas iekšējos ūdeņos.

Tāpat uz noteiktu laiku varēs noslēgt darba līgumus ar tiem darbiniekiem, kuri strādā mazumtirdzniecības veikalos, kafejnīcās, tūristu mītnēs (agrāko viesnīcu vietā) un restorānos, kas darbojas noteiktos gada mēnešos vai vienu sezonu.

Darba līgumu slēgšanu uz noteiktu laiku paredzēts pieļaut arī darbos, kas saistīti ar apmeklētāju pieņemšanu un apkalpošanu kultūras iestādēs, tūrisma informācijas punktos, kuri atvērti tikai noteiktos gada mēnešos. Līdz šim nebija paredzēta iespēja slēgt darba līgumus uz noteiktu laiku ar tūrisma informācijas punktos strādājošajiem.

Papildus LM rosina uz noteiktu laiku noslēgt darba līgumus arī ar tiem darbiniekiem, kuri: organizē konferences; pavada tūristu grupas; nodarbojas ar zivju apstrādi kompleksos, kas apstrādā tikai Baltijas jūras un tās piekrastē, kā arī Latvijas iekšējos ūdeņos nozvejotās zivis; veic palīgdarbus zivju resursu pētījumos Latvijas iekšējos ūdeņos un uz Latvijas zvejas kuģiem Baltijas jūrā un Atlantijas okeānā; veic cukurbiešu pārstrādi; nodarbojas ar apakšzemes komunikāciju tīklu būvniecību un uzturēšanu; veic palīgdarbus lauksaimniecībā izmantojamo zemju uzmērīšanā un apsekošanā; izpilda meliorācijas sistēmu remontdarbus; ir nodarbināti zemes tranšeju rakšanas darbos kanalizācijas, gāzes vai citu cauruļvadu un kabeļu guldīšanai.

Saskaņā ar Darba likumu darba līgumi ir slēdzami uz nenoteiktu laiku, izņemot likumā noteiktos izņēmuma gadījumus.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

VidM: Par atļauju izsniegšanu ūdens resursu lietošanai hidrotehnisko būvju darbības gadījumā

Valsts sekretāru 7.decembra sanāksmē izsludināts Vides ministrijas izstrādātais likumprojekts “Grozījumi “Ūdens apsaimniekošanas likumā””.

Vides ministrijas izstrādātais likumprojekts precizē Ūdens apsaimniekošanas likuma normu attiecībā uz atļauju izsniegšanu ūdens resursu lietošanai hidrotehnisko būvju darbības gadījumā.

Likumprojektā noteikts, ka atļaujas nosacījumos hidrotehnisko būvju darbībai reģionālā vides pārvalde var iekļaut papildu prasību veikt nepieciešamos pasākumus zivju resursu aizsardzībai (tai skaitā atvērt slūžas vai nodrošināt zivju ceļu izbūvi ūdenstilpju aizsprostos), ja šie pasākumi ir nepieciešami un bioloģiski pamatoti saskaņā ar zivsaimnieciskās ekspertīzes slēdzienu un ir inženiertehniski iespējami saskaņā ar kompetentu atzinumu.

Likumprojekta īstenošana palīdzēs sakārtot ūdens resursu izmantošanu un izvirzīt vienotas un ekoloģiski pamatotas prasības darbībām, kuru ietekme uz ūdeņiem ir nozīmīga.

Vides ministrijas  Komunikācijas nodaļa

ZM: Par grozījumiem intervencē iepirktās labības nodokļu aprēķina procedūrā

Valsts sekretāru 7.decembra sanāksmē izsludināts Zemkopības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts “Grozījums Ministru kabineta 2004.gada 20.aprīļa noteikumos Nr.361 “Labības tirgus intervences pasākumu administrēšanas un uzraudzīšanas kārtība””.

Normatīvais akts izstrādāts saskaņā ar grozījumiem likumā “Par nodokļiem un nodevām” un Ministru kabineta noteikumiem “Noteikumi par pavadzīmēm ar Valsts ieņēmuma dienesta piešķirtiem numuriem”, kuros paredzēts nodokļu aprēķināšanai un uzskaitei lietot ne tikai stingrās uzskaites pavadzīmes-rēķinus, bet arī pavadzīmes ar Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtu numuru. Tādēļ ir nepieciešams grozīt Ministru kabineta noteikumus “Labības tirgus intervences pasākumu administrēšanas un uzraudzīšanas kārtība”.

Noteikumu grozījumā noteikts, ka, pārdodot intervencē iepirkto labību pēc Lauku atbalsta dienesta (LAD) rīkojuma, intervences noliktava pircējam izsniedz iekšējās pārvietošanas pavadzīmi, kuru Lauku atbalsta dienests izmanto, noformējot un izsniedzot pircējiem stingrās uzskaites preču pavadzīmi-rēķinu vai pavadzīmi ar Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtiem numuriem. Iepriekš pircējiem izsniedza tikai stingrās uzskaites preču pavadzīmes-rēķinus.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!