• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 5. decembra noteikumi Nr. 981 "Noteikumi par mērīšanas līdzekļu atkārtoto verificēšanu, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2006., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149301

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.982

Enerģētikas infrastruktūras objektu aizsargjoslu noteikšanas metodika

Vēl šajā numurā

07.12.2006., Nr. 195

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 981

Pieņemts: 05.12.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.981

Rīgā 2006.gada 5.decembrī (prot. Nr.65 8.§)
Noteikumi par mērīšanas līdzekļu atkārtoto verificēšanu, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm
Izdoti saskaņā ar likuma "Par mērījumu vienotību"
6.panta otro daļu, 8.panta otro daļu un 9.panta ceturto un sesto daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu atkārtotās verificēšanas kārtību un prasības, apstiprina atkārtotās verificēšanas sertifikāta veidlapas paraugu (1.pielikums) un atkārtotās verificēšanas atzīmes veidus (2.pielikums), kā arī to lietošanas kārtību.
2. Noteikumi neattiecas uz mērīšanas līdzekļiem, kuriem nav veikta pirmreizējā verificēšana un tipa apstiprināšana vai nav veiktas atbilstības novērtēšanas procedūras normatīvajos aktos par metroloģisko kontroli konkrētam mērīšanas līdzeklim noteiktajā kārtībā.
II. Atkārtotās verificēšanas kārtība un prasības
3. Valsts metroloģiskajai kontrolei pakļauto mērīšanas līdzekļu atkārtoto verificēšanu veic atbilstības novērtēšanas institūcijas, kuras ir akreditētas valsts aģentūrā "Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs" saskaņā ar standarta LVS EN ISO/IEC 17020:2005 "Galvenie kritēriji dažāda veida institūcijām, kas veic inspicēšanu" prasībām un par kurām Ekonomikas ministrija publicējusi paziņojumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" (turpmāk - inspicēšanas institūcijas).
4. Ekonomikas ministrija sadarbībā ar valsts aģentūru "Latvijas Nacionālais metroloģijas centrs" (turpmāk - Metroloģijas aģentūra) un attiecīgo standartu tehnisko komiteju iesaka sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Latvijas standarts" adaptējamo standartu sarakstu.
5. Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas standarts" iesniedz publicēšanai laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" to Latvijas nacionālo standartu sarakstu, kurus piemēro šo noteikumu prasību izpildei (turpmāk - piemērojamie standarti). Metroloģijas aģentūra iesniedz publicēšanai laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" Starptautiskās reglamentētās metroloģijas organizācijas dokumentu sarakstu, kurus piemēro šo noteikumu prasību izpildei.
6. Verificētie mērīšanas līdzekļi atbilst apstiprinātajam tipam (mērīšanas līdzekļa tips, kura atbilstību prasībām, kas noteiktas normatīvajos aktos par metroloģisko kontroli, apliecina pirms ievietošanas tirgū izsniegts tipa apstiprinājuma sertifikāts), ir marķēti normatīvajos aktos par metroloģisko kontroli noteiktajā kārtībā un atbilst šo noteikumu 3.pielikumā noteiktajai precizitātei, izņemot gadījumu, ja normatīvie akti par mērīšanas līdzekļu atbilstības novērtēšanu un ievietošanu tirgū to neparedz.
7. Inspicēšanas institūcijas, verificējot mērīšanas līdzekļus atbilstoši piemērojamos standartos vai Starptautiskās reglamentētās metroloģijas organizācijas dokumentos noteiktajām vai validētajām metodēm:

7.1. pārbauda atbilstību apstiprinātajam tipam;

7.2. pārbauda marķējumus un zīmogojumu;

7.3. pārbauda, vai ir veikta pirmreizējā verificēšana vai atbilstības novērtēšanas procedūras;

7.4. likvidē iepriekš uzlikto atkārtotās verificēšanas atzīmi (atzīme uz mērīšanas līdzekļa, kas apliecina mērīšanas līdzekļa atbilstību šo noteikumu prasībām);

7.5. pārliecinās, vai mērīšanas līdzeklis ir pilnā komplektā;

7.6. pārliecinās, vai mērīšanas līdzeklis ir lietošanai derīgā tehniskā stāvoklī, bez bojājumiem;

7.7. kalibrē mērīšanas līdzekli, lai konstatētu tā atbilstību noteiktajai precizitātei (3.pielikums);

7.8. novērtē kalibrēšanas rezultātus atbilstoši noteiktajai precizitātei, ņemot vērā verificēšanas procesa nenoteiktību;

7.9. redzamā vietā mērīšanas līdzeklim uzliek atkārtotās verificēšanas atzīmi un sagatavo atkārtotās verificēšanas sertifikātu, lai to izsniegtu pēc klienta pieprasījuma, vai izsniedz verificēšanas atteikumu un uzliek mērīšanas līdzeklim izbrāķēšanas atzīmi.
8. Mērīšanas līdzekli uzstāda atbilstoši ražotāja instrukcijai. Ja ražotāja instrukcijas nav, mērīšanas līdzekli uzstāda atbilstoši piemērojamiem standartiem vai Starptautiskās reglamentētās metroloģijas organizācijas doku­mentiem, kas publicēti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par mērīšanas līdzekļu atbilstības novērtēšanu un ievietošanu tirgū. Personas, kuras uzstāda mērīšanas līdzekli, ir atbildīgas par mērīšanas līdzekļa uzstādīšanas atbilstību ražotāja instrukcijai vai normatīvajiem aktiem par mērīšanas līdzekļu atbilstības novērtēšanu un ievietošanu tirgū. Personai, kura uzstāda mērīšanas līdzekli, pirms tā uzstādīšanas jāpārliecinās par tipa apstiprinājumu, pirmreizējo verificēšanu vai atbilstības novērtēšanas metroloģisko atzīmju esību uz mērīšanas līdzekļa.
9. Inspicēšanas institūcija ir atbildīga par mērīšanas līdzekļa atbilstību šo noteikumu 3.pielikumā noteiktajai precizitātei, ja mērīšanas līdzeklis uzstādīts atbilstoši ražotāja instrukcijai, kā arī uzturēts un lietots paredzētajā jomā atbilstoši lietošanas nosacījumiem.
10. Persona, kas verificē mērīšanas līdzekli, ir tiesīga samazināt verificēšanas periodiskumu, ņemot vērā līdzekļa tehnisko stāvokli. Šajā gadījumā obligāti jāizsniedz atkārtotās verificēšanas sertifikāts.
III. Atkārtotās verificēšanas sertifikāti un atzīmes
11. Atkārtotās verificēšanas sertifikāts ir mērīšanas līdzekļu verificēšanas rezultātu rakstisks apliecinājums par mērīšanas līdzekļu atbilstību šo noteikumu prasībām.
12. Ir šādi mērīšanas līdzekļu atkārtotās verificēšanas atzīmju veidi:

12.1. uzlīme;

12.2. metāla zīmoga reljefa nospiedums uz mērīšanas līdzekļa:

12.2.1. nospieduma diametrs - 6 mm;

12.2.2. nospieduma diametrs - 3,6 mm;

12.3. svina plomba ar reljefa nospiedumu (nospieduma diametrs - 8 mm);

12.4. plastmasas plomba ar fiksējošo mehānismu.
13. Uzlīmē ietver šādu informāciju (2.pielikuma 1.punkts):

13.1. inspicēšanas institūcijas akreditācijas numurs;

13.2. uzlīmes kārtas numurs;

13.3. verificēšanas laiks (mēnesis un gada pēdējie divi cipari).
14. Ja metāla zīmoga reljefa nospieduma diametrs ir 6 mm, tajā ietver šādu informāciju (2.pielikuma 2.punkts):

14.1. inspicēšanas institūcijas akreditācijas numurs;

14.2. individuālais šifrs, kas identificē personu, kura verificējusi mērīšanas līdzekli;

14.3. verificēšanas laiks (gada pēdējie divi cipari).
15. Ja metāla zīmoga reljefa nospieduma diametrs ir 3,6 mm, tajā ietver šādu informāciju (2.pielikuma 2.punkts):

15.1. inspicēšanas institūcijas akreditācijas numurs;

15.2. verificēšanas laiks (gada pēdējie divi cipari).
16. Svina plombā ar reljefa nospiedumu un plastmasas plombā ar fiksējošo mehānismu ietver šādu informāciju (2.pielikuma 3. un 4.punkts):

16.1. inspicēšanas institūcijas akreditācijas numurs;

16.2. individuālais šifrs, kas identificē personu, kura verificējusi mērīšanas līdzekli;

16.3. verificēšanas laiks (mēnesis un gada pēdējie divi cipari).
17. Mērīšanas līdzekļu atkārtotās verificēšanas sertifikāta un atkārtotās verificēšanas atzīmes lietošanas kārtība ir šāda:

17.1. atkārtotās verificēšanas atzīmi vai atkārtotās verificēšanas sertifikātu lieto, lai apstiprinātu mērīšanas līdzekļa atbilstību šo noteikumu prasībām;

17.2. izvēlas tādu atkārtotās verificēšanas atzīmes veidu, lai nepieļautu mērīšanas līdzekļa metroloģiskos parametrus ietekmējošu regulēšanu, kā arī ņem vērā mērīšanas līdzekļa ģeometriskos izmērus un ekspluatācijas nosacījumus;

17.3. ja mērīšanas līdzeklim tehniski nav iespējams uzlikt atkārtotās verificēšanas atzīmi, izsniedz atkārtotās verificēšanas sertifikātu.
18. Verificētie mērīšanas līdzekļi, kuriem bojāta atkārtotās verificēšanas atzīme vai kuriem nozaudēts izsniegtais atkārtotās verificēšanas sertifikāts, uzskatāmi par neverificētiem (izņemot mērīšanas līdzekļus, kuru atbilstību šo noteikumu prasībām apliecina sertifikāts, bet mērīšanas līdzeklim uzliktā uzlīme lietošanas laikā ir bojāta).
19. Ja inspicēšanas institūcija pieņem lēmumu neizsniegt atkārtotās verificēšanas sertifikātu vai neuzlikt atkārtotās verificēšanas atzīmi, tā izsniedz rakstisku paziņojumu par mērīšanas līdzekļa nederīgumu, norādot neatbilstības, un uzskatāmi uzliek mērīšanas līdzeklim izbrāķēšanas atzīmi. Izbrāķēšanas atzīme ir sarkanā krāsā ar tekstu melnā krāsā un ietver šādu informāciju (2.pielikuma 5.punkts):

19.1. uzraksts "NEDERĪGS";

19.2. inspicēšanas institūcijas akreditācijas numurs.
20. Inspicēšanas institūcija līdz attiecīgā gada beigām Patērētāju tiesību aizsardzības centrā iesniedz apstiprinātos atkārtotās verificēšanas sertifikātu un atkārtotās verificēšanas atzīmju paraugus, kuri tiks izsniegti nākamajā gadā.
21. Lai nodrošinātu metroloģisko uzraudzību, inspicēšanas institūcijas reizi ceturksnī iesniedz Patērētāju tiesību aizsardzības centrā pārskatu par verificētajiem mērīšanas līdzekļiem.
IV. Noslēguma jautājumi
22. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2005.gada 28.jūnija noteikumus Nr.452 "Noteikumi par mērīšanas līdzekļu verificēšanu, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm" (Latvijas Vēstnesis, 2005, 102.nr.).
23. Valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Latvijas Nacionālais metroloģijas centrs" līdz 2006.gada 31.decembrim veic mērīšanas līdzekļu atkārtoto verificēšanu atbilstoši šo noteikumu prasībām bez akreditācijas, verificēšanas atzīmēs un sertifikātos norādot savu identifikācijas zīmi.
24. Inspicēšanas institūcijas, kuras savu kompetenci līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai apliecinājušas valsts aģentūrā "Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs" atbilstoši Ministru kabineta 2005.gada 28.jūnija noteikumiem Nr.452 "Noteikumi par mērīšanas līdzekļu verificēšanu, verificēšanas sertifikātiem un verificēšanas atzīmēm", tiesīgas darboties līdz akreditācijas apliecībā norādītā termiņa beigām.
25. Atsvarus, kuri nodoti lietošanā reglamentētajā jomā līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai un kuriem veikta verificēšana, atļauts lietot līdz 2015.gada 31.decembrim.
Ministru prezidents A.Kalvītis

Ekonomikas ministrs J.Strods
1.pielikums
Ministru kabineta
2006.gada 5.decembra noteikumiem Nr.981

01.JPG (66242 bytes)

02.JPG (35699 bytes)

Ekonomikas ministrs J.Strods
2.pielikums
Ministru kabineta
2006.gada 5.decembra noteikumiem Nr.981

03.JPG (40566 bytes)

04.JPG (31647 bytes)

Ekonomikas ministrs J.Strods
3.pielikums
Ministru kabineta
2006.gada 5.decembra noteikumiem Nr.981

Ekonomikas ministrs J.Strods

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!