• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cukura ražošanas pārstrukturēšanu ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2006., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/149232

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas kaimiņattiecību politiku

Vēl šajā numurā

06.12.2006., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cukura ražošanas pārstrukturēšanu ES

 

Eiropas Komisijas locekle Marianna Fišere-Bēla, kura atbildīga par lauksaimniecību un lauku attīstību, pirmdien, 20.novembrī, aicināja lauksaimniecības ministrus un cukura ražošanas nozares pārstāvjus joprojām veltīt nopietnas pūles, lai pārstrukturēšana šajā nozarē būtu sekmīga. Būtisks pagrieziena punkts ES cukura ražošanas nozares reformēšanā bija 2006.gada 1.jūlijā, kad tika izveidots pārstrukturēšanas fonds, kuru finansē no cukura ražotāju līdzekļiem, lai padarītu šo ražošanas jomu konkurētspējīgāku. Pasākuma mērķis ir izņemt no apgrozības kvotu, kuras apjoms ir aptuveni 6 miljoni tonnu, tādējādi pēc četru gadu pārejas perioda radot tirgus līdzsvaru. Pirmajā darbības gadā atbilstīgi pārstrukturēšanas plānam tika atteikti aptuveni 1,5miljoni tonnu kvotas. Pieteikumu iesniegšanas termiņš 2007./2008.gadam ir 2007.gada 31.janvāris, bet tā kā konsultācijas ar ieinteresētajām personām varētu ilgt līdz pat 45 dienām, pārstrukturēšanas plāni ir jāpublisko decembra sākumā. Diemžēl, spriežot pēc paziņotā, nodoms par atteikšanos attiecas tikai uz 0,7 miljoniem tonnu cukura 2007./2008.gada kvotas ietvaros, kas ir krietni mazāk, nekā nepieciešams tirgus līdzsvarošanai.

“Cukura ražotājiem, kas nav konkurētspējīgi, viņu pašu interesēs, kā arī tirgus līdzsvarošanas dēļ tagad ir jāizstājas no spēles, tāds ir mūsu reformas racionālais pamatojums,” teica komisāre M.Fišere-Bēla. “Līdz šim atteiktais daudzums ir krietni mazāks, nekā bijām plānojuši, izstrādājot reformu. Ja šis ir galīgais rezultāts, pārpalikums būs 4,5 miljoni tonnu, kas atbilst 25% kvotas 2007./2008. tirdzniecības gadā. Šai situācijā Komisija nav gatava palīdzēt nozarei. Sadarbībā ar dalībvalstīm cukura ražošanas nozares pārstāvjiem pašiem ir jāuzņemas atbildība par pārstrukturēšanas procesa veicināšanu. Ja pārstrukturēšanas plāns neizdosies, visi zina, kas notiks – citu fondu cukura ražošanas nozares pārstrukturēšanai nebūs un mums līdz 2010.gadam būs jāpiemēro kvotu lineārs samazinājums.”

Būtisks pagrieziena punkts ES cukura ražošanas nozares reformēšanā notika 2006.gada 1.jūlijā, kad tika izveidots pārstrukturēšanas fonds, kuru finansē no cukura ražotāju līdzekļiem, lai padarītu šo ražošanas jomu konkurētspējīgāku. Pasākuma mērķis ir izņemt no apgrozības kvotu, kuras apjoms ir aptuveni 6 miljoni tonnu, lai, beidzoties pārejas periodam, nodrošinātu tirgus līdzsvaru.

Pirmajā darbības gadā atbilstīgi pārstrukturēšanas plānam tika atteikti aptuveni 1,5 miljoni tonnu kvotas. Tas nozīmē, ka līdz 2006./2007. tirdzniecības gada sākumam 2006.gada 1.jūlijā kvota būs samazināta par 1,5 miljoniem tonnu. Par katru atteikto kvotas tonnu piešķīra 731 eiro kompensāciju, ko izmaksāja no pārstrukturēšanas fonda līdzekļiem. Šī kārtība saglabāsies arī 2007./2008.gadā, bet 2008./2009. tirdzniecības gadā kompensācijas apjoms tiks samazināts līdz 625 eiro, bet 2009./2010., reformas ceturtajā un pēdējā gadā, – līdz 520 eiro par tonnu. Cukura ražošanas uzņēmumiem, kas nespēj saražot cukuru par aptuveni 400 eiro tonnā, tiek ieteikts izmantot atbalstu uzņēmuma pārstrukturēšanai vēl šogad, jo tā apjoms joprojām būs 730 eiro par tonnu.

Kompensācijas apjoms tiek saglabātas augstākajā līmenī, proti, 730 eiro par tonnu otrajā fonda darbības gadā (2007./2008. ražošanas gadā, kas sākas 2007.gada 1.oktobrī), lai ražotājus mudinātu atteikties no cukura kvotām. Pieteikumu iesniegšanas termiņš 2007./2008.gadam ir 2007.gada 31.janvāris. Tomēr, spriežot pēc paziņotā, tikai 0,7 miljoni tonnu cukura 2007./2008.gada kvotas ietvaros tiks “atdotas”, un tas ir daudz par maz, lai panāktu tirgus līdzsvaru. Tā kā vajadzīgs laiks konsultācijām, pārstrukturēšanas plāni ir jādara zināmi decembra sākumā.

Fonda līdzekļi tiek veidoti no maksājumiem, kurus veic cukura, izoglikozes un inulīna ražotāji atbilstīgi savai ražošanas kvotai. Ražotāji, kas pārtrauc ražošanu, uzņēmuma pārstrukturēšanai var izmantot atbalstu, ko piešķir no fonda līdzekļiem. Šā pārstrukturēšanas atbalsta apjoms ir atkarīgs no ražotnes demontāžas pakāpes, un četru gadu pārstrukturēšanas periodā to pakāpeniski samazinās. Pēc četriem gadiem fondu un programmu slēgs.

Papildu informācija par šo reformu pieejama Komisijas tīmekļa vietnē, lapā par cukura reformu: http://ec.europa.eu/agriculture/capreform/sugar/index_en.htm

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!