• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Komisijas un Latvijas savstarpējo interesi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.1999., Nr. 440 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14852

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sludinājumi, paziņojumi, reklāma

Vēl šajā numurā

23.12.1999., Nr. 440

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Komisijas un Latvijas savstarpējo interesi

Ieva Zībārte, ES informācijas eksperte, — "Latvijas Vēstnesim"

Turpinot aktīvu sadarbību ar Latvijas bibliotēkām, Eiropas Komisijas delegācija (EKD) Latvijā īsteno sabiedrības informēšanas programmu Latvijas reģionos. Šī gada 3.decembrī Kuldīgas pilsētas bibliotēkai ikdienas lietošanā tika nodots dators, kas ir jau otrais no četru datoru dāvinājumiem Latvijas bibliotēkām. Bibliotēku projekta ietvaros EKD dāvina datortehniku, kā arī drukātos un elektroniskos informācijas materiālus, savukārt vietējās pašvaldības uzņemas rūpes par datortehnikas turpmāko uzturēšanu un pieslēgumu internetam, kas dos iespēju saņemt visjaunāko informāciju par notiekošo Eiropas Savienībā un Latvijā.

1998. gada rudenī EKD izstrādāja ilglaicīgu sabiedrības informēšanas stratēģiju, lai veicinātu interesi un palielinātu Latvijas iedzīvotāju zināšanas par Eiropas Savienību. Stratēģija ietver vairākus komponentus: Eiropas Savienības informācijas centra izveidi Rīgā, pasākumu organizēšanu dažādos Latvijas reģionos, sadarbību ar drukātajiem un elektroniskajiem medijiem, mācību materiālu un publikāciju sagatavošanu, kā arī sadarbību ar Latvijas bibliotēkām.

ES Informācijas centrs (ESIC)

Informācijas centru atvēršana ir viens no Eiropas Komisijas informācijas stratēģijas pamatelementiem visās kandidātvalstīs. Šādi centri jau ir atvērti Budapeštā, Prāgā, Viļņā un Bratislavā. Plānots, ka jau nākamā gada sākumā Rīgā, Basteja bulvārī tiks atvērts informācijas centrs. Līdzīgi kā citās bibliotēkās un informācijas centros, apmeklētājiem tiks piedāvāts daudzveidīgs ES oficiālās informācijas klāsts, kā arī izdevumi par ES, kas ir izdoti Latvijā.

ESIC no citiem atšķirsies ar to, ka tas būs arī daudzveidīgu aktivitāšu – lekciju, semināru, tikšanos, konkursu utt. vieta, kur pulcēsies visi, kas interesējas par ES. Ar ESIC varēs sazināties ne tikai to apmeklējot, bet arī izmantojot visas moderno komunikāciju iespējas – tālruni, faksu, internetu un elektronisko pastu. Informācijas centrs darbosies arī kā klubs, jeb tikšanās vieta visiem tiem, kas ir iesaistīti sabiedrības informēšanā par ES. Īpaša uzmanība jau tagad tiek veltīta sadarbībai ar bibliotēku projektu, kas veido informācijas apmaiņas tīklu visā Latvijā.

 

Sadarbība ar bibliotēkām

Sākot bibliotēku projekta realizāciju, EKD rīkoja aptauju, kas ne tikai atklāja lasītāju intereses līmeni par ES un bibliotēku tehniskā nodrošinājuma stāvokli, bet arī sniedza informāciju par bibliotēku sabiedriskajām aktivitātēm un nodrošinājumu ar informāciju par ES. Pēc aptaujas rezultātu apkopošanas tika izraudzītas četras bibliotēkas, kas no EKD saņems datortehniku, lai mūsdienu tehnoloģiskajām prasībām atbilstošā veidā dotu iespēju Latvijas iedzīvotājiem saņemt visjaunāko informāciju par ES no visas pasaules. Datoru jau saņēmusi Jelgavas bērnu bibliotēka "Zinītis", Kuldīgas pilsētas bibliotēka, drīz par to priecāsies arī bibliotēku darbinieki un apmeklētāji Alūksnē un Imantā. Jāpiebilst, ka minētajām bibliotēkām būs aktīvi jāstrādā, jo tās darbosies arī kā reģionālie atbalsta punkti ES informācijas centram Rīgā. Sadarbību un operatīvu informācijas apmaiņu nodrošinās interneta sakari.

Bibliotēku projekta ietvaros uz visām bibliotēkām Latvijā tiek sūtītas bezmaksas publikācijas. Jau tagad bibliotēkas saņem EKD apkārtrakstu Sveiks Eiropā!, tāpat bez maksas tiks izplatītas arī citas EKD sagatavotās publikācijas.

 

Mācību materiāli un citas publikācijas

Vairākkārt sabiedrības uzmanība ir tikusi vērsta uz nepietiekamo stundu apjomu, kas ir atvēlēts ES tematikai skolu izglītības programmās. Tāpat pašlaik trūkst piemēroti mācību līdzekļi un uzskates materiāli. Nupat nodrukāts jau nākamā gada sākumā Latvijas skolotāju un viņu audzēkņu rīcībā nonāks Ingūnas Irbītes un Tatjanas Žagares mācību materiāls skolotājiem un skolēniem "Eiropas Savienība". Autores raksta: "Apgūstot ES pamatus jaunieši veido personīgo motivāciju par nākotnes Eiropas modeli un arī gatavojas savas nākamās profesijas izvēlei. Tas ir pirmais mēģinājums sagatavot vienotu krājumu, kurš paredzēts gan skolotājiem, gan skolēniem izmantošanai atkarībā no stundu daudzuma, individuālās programmas un interesēm." Mācību līdzekli varēs izmantot vēstures, ģeogrāfijas, politikas, tiesību un civilzinību skolotāji, kā arī klašu audzinātāji. Modernais un vizuāli pievilcīgais mācību līdzeklis patiks arī skolu jaunatnei, tāpat interesanti ir arī krājumā ievietotie uzdevumi un spēles. Projekts paredz, ka mācību līdzeklī ietvertā informācija regulāri tiks atjaunota, tāpat tiks uzklausīti un izvērtēti arī skolēnu un skolotāju komentāri un ierosinājumi, kas nākotnē ļaus tapt patiešām augstas kvalitātes mācību līdzeklim ar ES saistīto priekšmetu mācīšanai Latvijas skolās.

1999. gada aprīlī nāca klajā EKD apkārtraksta "Sveiks Eiropā!" pirmais numurs. Nu jau iznākuši četri numuri, kas ir nosūtīti uz visām Latvijas bibliotēkām, kā arī pašvaldībām, skolām, nevalstiskajām organizācijām un citur. Ar EKD atbalstu ir iznākusi brošūra "10 atbildes par Latviju ES". Ir iztulkota un tuvākajā laikā pie Latvijas iedzīvotājiem nonāks Paskāla Fontēna "10 tēmas par Eiropas Savienību", kā arī Vernera Veidenfelda un Volfganga Vesela "Eiropas ABC". Līdzīgi kā apkārtraksts, arī šīs publikācijas bez maksas tiks izplatītas visā Latvijā.

 

Sadarbība ar drukātajiem un elektroniskajiem medijiem

Konkursi presē

Latvijas iedzīvotāji ļoti labprāt iesaistās EKD rīkotajos konkursos. Galveno balvu – lidojumu uz Spāniju, jau ir saņēmusi "Lauku Avīzes" konkursa "Iepazīsti Eiropas Savienību" uzvarētāja, savukārt uz Lučāni Pavaroti koncertu Stokholmā brauca konkursa avīzē "Čas" uzvarētājs. Ļoti lielu atsaucību ieguvis konkurss "Es un ES" tīņu avīzē LABA, kas tapis sadarbībā ar ES valstu vēstniecībām Latvijā. Konkursa rīkotāji ikdienas saņem atbildes uz konkursa jautājumiem, kā arī interesantas vēstules no jauniešiem visā Latvijā, kas stāsta par to, kur un kā meklējuši atbildes uz jautājumiem par ES, kā arī izsaka savu viedokli par integrācijas procesu. Konkursu dalībnieki atzīst, ka spēles un konkursi ir pietiekami efektīvs veids, kā iegūt zināšanas par ES, jo ir jāatbild uz dažādiem jautājumiem, kas liek meklēt informāciju ne tikai mājas bibliotēkā un presē, bet arī iztaujājot speciālistus un pat zvanot uz EKD un citām iestādēm.

Televīzijas programmas

Jau tagad Latvijas Televīzijas 1. programmā ikvienam ir iespēja noskatīties raidījumu "Gluži kā mēs". Tās ir 20 televīzijas sērijas par cilvēku ikdienas dzīvi Eiropas Savienībā. Sadarbībā ar Oskaru Kastēnu top reportāžas no ES reģionālajām televīzijām. Ieskatu Latvijas ES politikā no politiķu, zinātnieku, nevalstisko organizāciju pārstāvju redzes viedokļu sniedz sižetu cikls "Latvija ceļā uz Helsinku samitu" radījumā " Tādi esam".

Radio programmas

Īpaši gribētos uzsvērt daudzveidīgo sadarbību ar radiostacijām, par ko EKD Latvijā ir izpelnījusies pamatotu uzslavu, jo salīdzinājumā ar citām kandidātvalstīm, šajā jomā ir krietni vien apsteigti kolēģi Lietuvā un Igaunijā, kā arī Centrālās un Austrumeiropas valstīs. Radio ir viens no biežāk lietotajiem medijiem, īpaši ārpus Rīgas, tāpēc ir ļoti svarīgi izmantot to kā komunikācijas kanālu, lai celtu sabiedrības informētības līmeni par ES. Visā Latvijā var dzirdēt radio programmu "Kāpnes", kurā skan raidījums "Sveiks Eiropā!". Ar tādu pašu nosaukumu skan raidījums, kas tiek veidots sadarbībā ar radio "Brīvā Eiropa", radio Mazsalaca, Cēsu radio 3, radio Sigulda un citām reģionālajām radiostacijām. Savukārt Jēkabpils radio 1 skan raidījums "Solis pretī Eiropai", bet Rēzeknes radio "Ef-Ei" programma "Ceļā uz ES". Raidījumos ir iespējams ieklausīties politiķu komentāros, notiek dažādas intervijas, tiek stāstītās tā brīža aktualitātes, kā arī ir iespēja piedalīties konkursos un zvanīt tieši uz studiju.

 

Nākotnes projekti

Būtiskākie nākotnes plāni sabiedrības informēšanā ir saistīti ar jau pieminētā informācijas centra atvēršanu, kas ļaus paplašināt aktīvo pasākumu ciklu – tikšanās, lekcijas, seminārus, izstādes, informācijas dienas un konkursus. Tiks turpināti arī visi iesāktie projekti – vēl divas bibliotēkas saņems datoru, visā Latvijā tiks izplatītas EKD publikācijas, turpināsies programmu cikli radio un televīzijā, mācību materiāls regulāri tiks papildināts un atjaunots.

Nesen veiktā aptauja liecina: ja referendums par iestāšanos Eiropas Savienībā notiktu rīt, ‘’par’’ Latvijas iestāšanos balsotu 49,7% iedzīvotāju. Šobrīd ir aizritējis pirmais projekta gads, kas apliecina faktu, ka EKD un citu sabiedrības informēšanā iesaistīto centieni ir pamanīti. Labu sadarbību EKD sabiedrības informēšanas jomā ir izveidojusi gan ar Eiropas integrācijas biroju, Saeimas Eiropas lietu komiteju, Eiropas Kustību Latvijā, gan arī ar citām ieinteresētām organizācijām, tāpēc ir svarīgi to nepārtraukt, regulāri tiekoties un nodrošināt savstarpēju informācijas apmaiņu, kā arī pasākumu plānošanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!