• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2006. gada 12. jūlija lēmums Nr. 72 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr. 1419/06/05/12 Par SIA "LUKoil Baltija R" un SIA "DUS Skorpions" 09.06.2006. ziņojumu par apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2006., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/148143

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.74

Par tirgus dalībnieku apvienošanos
Lieta Nr. 1440/06/05/15 Par SIA "LUKoil Baltija R" 12.06.2006. ziņojumu par apvienošanos

Vēl šajā numurā

17.11.2006., Nr. 185

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 72

Pieņemts: 12.07.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.72

Publiskojamā versija

Rīgā 2006.gada 12.jūlijā (prot. Nr.42, 4.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 1419/06/05/12

Par SIA “LUKoil Baltija R” un SIA “DUS Skorpions”

09.06.2006. ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 2006.gada 12.jūnijā saņēma SIA “LUKoil Baltija R” (turpmāk – LUKoil) 09.06.2006. ziņojumu par tirgus dalībnieku apvienošanos (turpmāk – Ziņojums) saistībā ar degvielas uzpildes stacijas (turpmāk – DUS) nomu no SIA “DUS Skorpions”. Saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” Ziņojums bija uzskatāms par pilnīgu, tādējādi, pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, Konkurences padome par pilnīga Ziņojuma saņemšanas dienu uzskata 2006.gada 12.jūniju.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. LUKoil ir LR Uzņēmumu reģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.40003134777 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras vienīgais dalībnieks ir Nīderlandes kompānija “LUKoil Europe Holdings B.V.” un kuras galvenie darbības virzieni ir degvielas, cietā, šķidrā un gāzveida kurināmā un līdzīgu produktu vairumtirdzniecība, autodegvielas mazumtirdzniecība, naftas pārstrādes produktu ražošana, kravu iekraušana un izkraušana u.c. darbības saskaņā ar statūtiem. Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) izsniedzis LUKoil speciālo atļauju (Sērija BM Nr.00000000101) naftas produktu mazumtirdzniecībai, kura ir beztermiņa un derīga no 2004.gada 3.septembra.

SIA “DUS Skorpions” ir LR Uzņēmumu reģistrā ar vienotās reģistrācijas Nr.48502003487 reģistrēta sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kuras dalībnieki ir četras fiziskas personas un kuras galvenie darbības virzieni ir automašīnu un motociklu pārdošana, tehniskā apkope un remonts, automašīnu degvielas mazumtirdzniecība, vairumtirdzniecība un komisijas tirdzniecība u.c. darbības saskaņā ar statūtiem. VID izsniedzis SIA “DUS Skorpions” beztermiņa atļauju (Sērija BM Nr.00000000036) naftas produktu mazumtirdzniecībai ar darbības vietu “Skorpions”, Brocēnos, Brocēnu novadā, Saldus rajonā. Atļauja derīga no 2004.gada 16.jūnija.

Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikts, ka tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu. Saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” aprēķinātais LUKoil apgrozījums Latvijas teritorijā un SIA “DUS Skorpions” apgrozījums, kas gūts no iznomājamiem aktīviem, pārsniedz Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā noteikto kopējo apgrozījumu 25 milj.

2. Apvienošanās paredzēta, LUKoil noslēdzot nomas līgumu ar SIA “DUS Skorpions” (**). Saskaņā ar nomas līguma nosacījumiem (**). Nomas līgumā noteikts, ka (**).

“(**)” (Nomas līguma 6.1. punkts).

Ziņojumā norādīts, ka pēc apvienošanās LUKoil veiks nozīmīgas investīcijas ar mērķi veikt komercdarbību no SIA “DUS Skorpions” iznomātajā DUS. SIA “DUS Skorpions” saglabā īpašumtiesības uz minēto nekustamo īpašumu.

Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktu paziņotais darījums ir vērtējams kā apvienošanās, vienam tirgus dalībniekam iegūstot daļu vai visus cita tirgus dalībnieka aktīvus vai tiesības tos izmantot.

3. Ziņojumā norādīts, ka apvienošanās mērķis ir veikt komercdarbību ģeogrāfiskajā tirgū Brocēnu pilsētā un tās apkārtnē (5 – 6 km attālumā), kur LUKoil līdz šim nav darbojies, piedāvājot klientiem kvalitatīvu degvielu un augstu apkalpošanas servisu, tādējādi palielinot LUKoil apgrozījumu.

Ziņojumā identificēts viens konkrētās preces tirgus, kurš tiktu ietekmēts apvienošanās rezultātā – benzīna un dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības tirgus. Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus definēts kā Brocēnu pilsēta un tās apkārtne, ar apkārtni saprotot 5 – 6 km attālumu no pilsētas administratīvās robežas. Norādīts arī, ka pieprasījuma struktūru SIA “DUS Skorpions” DUS veido uzņēmumi, Brocēnu pilsētas un Saldus rajona iedzīvotāji, kā arī caurbraucēji.

Minētā DUS izvietota Brocēnu pilsētā pie valsts nozīmes galvenā autoceļa A9 Rīgas – Liepājas šosejas 99.km, kas savukārt atrodas netālu (4 km) no Saldus pilsētas administratīvās teritorijas. Tādējādi pieņemams, ka daļai Brocēnu pilsētas un tās tuvākās apkārtnes iedzīvotāju sociālās aktivitātes (darbs, iepirkšanās u.c.) saistītas ar Saldus pilsētu. Kā arī DUS izvietojums pie autoceļa, kurš ir galvenais Saldus pilsētas pievadceļš braucot uz/no Rīgas, liecina, ka par SIA “DUS Skorpions” DUS klientiem pamatoti ir uzskatāmi arī Saldus pilsētas iedzīvotāji. Tas nozīmē, ka Saldus pilsētas tuvums ir par pamatu, lai paplašinātu konkrētā ģeogrāfiskā tirgus robežas.

Tādējādi kā konkrēto tirgu Konkurences padome nosaka Saldus pilsētu un tās apkārtni, ieskaitot Brocēnu pilsētu, jo ir pamatoti uzskatīt, ka konkurences apstākļi visā minētajā teritorijā varētu būt līdzīgi. Benzīna un dīzeļdegvielas piedāvājumu definētajā ģeogrāfiskā tirgū piedāvā SIA “DUS Skorpions” DUS, SIA “ALCO”, SIA “Saldus priede” un SIA “Ziko” DUS pie valsts nozīmes autoceļa A9 Liepājas virzienā un SIA “ALCO” DUS, kas atrodas Saldus pilsētā.

Tā kā SIA “DUS Skorpions” DUS izvietota Brocēnu pilsētā pie valsts nozīmes galvenā autoceļa A9 un daļa degvielas pircēju ir tranzīta braucēji, tad starp DUS, kuri izvietoti autoceļa A9 tiešā tuvumā, varētu pastāvēt līdzīgi konkurences apstākļi. Tādējādi kā konkrētais ģeogrāfiskais tirgus varētu, iespējams, tikt noteikts arī valsts nozīmes galvenais autoceļš A9 (Rīga – Liepāja) visā tā garumā vai kādā tā posmā. SIA “DUS Skorpions” tuvākie konkurenti Liepājas virzienā ir 3 komersantu (SIA “ALCO” , SIA “Saldus Priede”, SIA “Ziko”) DUS. Tuvākais konkurents Rīgas pilsētas virzienā ir SIA “Nivals” DUS 17 km attālumā no SIA “DUS Skorpions” DUS, un Lukoil nav citu DUS uz autoceļa A9 no Rīgas līdz Liepājas robežai. Ņemot vērā to, ka koncentrācija iepriekšminētajos tirgos nenotiek, Konkurences padome atstāj konkrētā ģeogrāfiskā tirgus definīciju atvērtu.

LUKoil nevienā no iepriekš definētajiem konkrētajiem ģeogrāfiskajiem tirgiem līdz šim darbību nav veicis, līdz ar to apvienošanās rezultātā (LUKoil noslēdzot nomas līgumu ar SIA “DUS Skorpions”) tirgus koncentrācijas izmaiņas nenotiks. Mainīsies tikai vienas DUS valdītājs no SIA “DUS Skorpions” uz LUKoil, kurš pārņems arī SIA “DUS Skorpions” tirgus daļu šajos tirgos.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 2.pantu, 6.panta pirmās daļas 4.punktu, 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 15.panta pirmās daļas 3.punktu un otrās daļas 1.punktu, 16.panta pirmo un ceturto daļu un Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos”, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, kas paredzēta SIA “LUKoil Baltija R”, noslēdzot nomas līgumu ar SIA “DUS Skorpions” par degvielas uzpildes stacijas, kas atrodas “Skorpions”, Brocēnos, Brocēnu novadā, Saldus rajonā, nomu.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(**) – Ierobežotas pieejamības informācija.

Konkurences padomes priekšsēdētāja v.i. T.Jefremova

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!