• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrijas 1999. gada 17. decembra informācija "Par nepilsoņu pasu izsniegšanas gaitu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.1999., Nr. 434/435 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14813

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

22.12.1999., Nr. 434/435

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Iekšlietu ministrija

Veids: informācija

Pieņemts: 17.12.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iekšlietu ministrija

Dienesta informācija

1999.gada 17.decembrī

Par nepilsoņu pasu izsniegšanas gaitu

1999.gada 31.decembrī beidzas derīguma termiņš bijušās PSRS pasēm, kas līdz šim ir Latvijas nepilsoņu lietošanā. Derīguma termiņš noteikts saskaņā ar LR Ministru kabineta 1997.gada 21.janvāra noteikumu Nr.49 "Noteikumi par Latvijas nepilsoņu pasēm" 56.punktu.

Nepilsoņu pasu izsniegšana tika uzsākta 1997.gada 10.aprīlī. Sākotnēji pieprasījums bija tik liels, ka cilvēkiem, kas gribēja apmainīt pasi, bija ilgstoši jāgaida rindā, taču jau 1998.gada oktobrī pieprasījums samazinājās, un visu 1999.gadu tas bija ļoti neliels: 12 —13 tūkstoši pasu mēnesī.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) vērsās pie iedzīvotājiem ar masu saziņas līdzekļu starpniecību, uzņēma videoklipu, kas ilgu laiku tika demonstrēts Latvijas televīzijā, sūtīja personīgus uzaicinājumus, tomēr situācija būtiski nemainījās.

Tagad — decembrī — pasu centrs saņem apmēram 1000 pieteikumu dienā, kas ir 2 reizes vairāk nekā vidēji visu gadu, taču iespējams apstrādāt apmēram 1600 pieteikumu. Tādēļ PMLP aicina iesniegt iesniegumus pasu nomaiņai vēl aktīvāk.

PMLP precizētā prognoze liecina, ka līdz gada beigām pases nebūs apmainījuši apmēram 71 tūkst. nepilsoņu.

Līdz 1999.gada 16.decembrim viņu sadalījums pa vecuma grupām ir šāds:

16–44 gadi — 48%,

45–62 gadi — 35,1%,

virs 62 gadiem — 16,9%.

Var uzskatīt, ka šāda proporcija saglabāsies arī 31.decembrī. Saskaņā ar likumu "Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības", šīs personas var zaudēt tiesības saņemt nepilsoņa pasi, jo likuma 4.panta 2.punktā noteikts: "ja šā likuma subjekts bez attaisnojoša iemesla Ministru kabineta noteiktajā termiņā neapmaina bijušās PSRS pilsoņa pasi pret nepilsoņa pasi, tā tiesisko statusu Latvijā nosaka likums "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā"". Tātad, ja persona bez attaisnojoša iemesla nebūs savlaicīgi sapmainījusi pasi, tās turpmākā legālā uzturēšanās Latvijā būtu iespējama tikai, saņemot uzturēšanās atļauju.

Attaisnojošie iemesli

varētu būt: atrašanās ārstniecības vai brīvības atņemšanas vietās, invaliditāte, darbs uz kuģa, kas atrodas ilgstošā reisā. PMLP par attaisnojošu iemeslu uzskatīs arī to, ka iesniegums nepilsoņu pases saņemšanai pārvaldē ir saņemts līdz šā gada 31.decembrim.

Humānu apsvērumu dēļ par attaisnojošu iemeslu ieteikts uzskatīt arī pensijas vecuma sasniegšanu.

PMLP pieņem pieteikumus par personām, kas vecuma vai slimības dēļ neiziet no mājām, šīs personas tiek apkalpotas mājās rindas kārtībā. PMLP ir lūgusi šīm personām neliegt iespēju saņemt sūtījumus un citus pakalpojumus arī ar veco pasi.

Tomēr statistika liecina, ka vairāk nekā 80% pases neapmainījušo personu ir vecumā no 16 līdz 62 gadiem.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde aicina aktīvāk iesniegt iesniegumus PMLP nodaļās vēl atlikušajās dienās līdz 1999.gada 31.decembrim

.

IeM Preses un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!